Thursday, November 24, 2022

Ventura




Pada posting lepas, saya ada memberitahu bahawa saya akhirnya update MBA saya ke Ventura. Kini setelah dua minggu bersama Ventura, saya mendapati bahawa tiada perubahan signifikan pada MBA saya yang menyebabkan kesusahan seperti slow boot, atau slow load. Malah apa yang saya lihat ialah operasi MBA saya smooth. 

Saya pernah lalui saat dimana selepas update MBA, ianya tidak smooth sebelum update menyebabkan saya rasa bengang. Namun untuk Monterey ke Ventura, ianya memang smooth baik dari segi loading OS sehinggalah ke loading software. Cuma Microsoft Word saya akan slow ketika startup dan ini berlaku bukan sahaja ketika Ventura, tetapi ketika Monterey juga. Sebenarnya Microsoft Word saya akan melalui proses verifikasi Microsoft 365 setiap kali saya load kali pertama kerana saya menggunakan akaun original dari ofis saya. 

Walaupun saya tak dapat mengecapi nikmat kelebihan Ventura seratus peratus kerana MBA saya dari Intel serta saya bukanlah berada di dalam ecosystem Apple sepenuhnya, namun kelancarannya ketika load dan startup menyebabkan saya puas hati. 

Saturday, November 05, 2022

Ventura or Monterey?



When I booted up my Macbook today, I found an alert urging me to install a new operating system. I assumed it was a glitch, but it turned out that Apple had released a new operating system. 

MacOS Ventura, known as MacOS 13, is the name of the operating system. I'm not too familiar with the newest MacOS, Ventura, because I only recently upgraded to version 12.6 of Monterey. Considering that it has only been a month since I upgraded to Monterey, I am hesitant to update my Mac to Ventura. 

So I went to the internet to find some more information on Ventura. One of the biggest thing that I found is that only models from 2017 are supported by Ventura. Another thing is that to gain the full benefit of Ventura, my Macbook need to use Apple's own processor. Mine was the Macbook Air 2020 Intel Version. 

I had found some comments from users stating their problems in using Ventura with Intel but most of it could be resolved. Some do notice their Macbook fan are getting louder, maybe a sign of the Macbook getting hotter much quicker than before As for me, I will wait for some time before upgrading the OS. 

According to what I've read online, only Apple processors are completely supported by Ventura. If it is manufactured by Intel, certain functionality will be absent. 

Will Wait.

Tuesday, November 01, 2022

Gunting Rambut

 


Antara tugas rasmi saya sebagai seorang bapa ialah membawa anak bongsu saya (gambar diatas) untuk gunting rambut. Kedai rambut kegemaran dia adalah kedai rambut yang menawarkan servis mencuci rambut. Setakat ini cuma sekali sahaja dia pernah dibawa ke kedai mamak. Lepas tu dia dah tak mahu lagi gunting di kedai mamak dengan alasan tukang gunting di kedai mamak kasar sehingga kepala dia sakit. Sebenarnya dia tak suka pisau cukur yang digunakan di kedai mamak tu.

Sebelum ni saya bawa ke salun tapi sejak wujudnya pelbagai kedai barbershop, dia lebih suka ke barbershop. Cuma nak cari barbershop yang ada servis cuci rambut agak susah, itu yang kadangkala tetap kembali ke salun. Ada satu barbershop yang diusahakan oleh barber dari Asia Barat berhampiran rumah saya. Rupanya anak saya suka ke sini. 

So baru-baru ini saya bawa lagi dia kesana. Tapi tukang guntingnya kali ini semua dari Asia Tengah. But the service is still tip top. Dan mereka guna mesin cukur dan bagi anak saya, ianya tak sesakit guna pisau cukur biasa.

Saya pernah ke Joe's Barbershop dan mesin cukur yang digunakan sangat sesuai untuk budak-budak, lembut rasanya. Ajak anak saya ke Joe's tapi dia refuse. In the end dengan saya sekali gunting rambut di barbershop bersekali dengan anak saya. Cuma kurang minat disini sebab tukang gunting bukan warga, di Joe's area saya, tukang guntingnya warga kita. Senang nak bersembang. Ini kalau dapat yang bukan warga, english mereka pun limited. 

Friday, October 07, 2022

Pelawat dari Universiti Mizoram

 


Beberapa minggu lepas, saya telah ditugaskan oleh boss saya untuk membawa pelawat dari sebuah universiti di India iaitu Universiti Mizoram. Universiti ini terletak di sebuah bandar bernama Aizawl. Aizawl beriklim tanah tinggi kerana ianya terletak 1000 meter lebih dari aras laut.

Kesemua pelawat ini merupakan pelajar PhD mereka dan ada 3 orang kesemuanya iaitu 2 orang perempuan dan seorang lelaki. Saya banyak berkomunikasi dengan ketua mereka yang bernama Maya menerusi Whatsapp sebelum mereka hadir ke Malaysia. Seorang lagi pelawat wanita bernama Boro sementara yang lelaki namanya Basu. Buat mereka semua, ini perjalanan pertama mereka ke luar negara dan sudah tentu pertama kali menjejakkan kaki ke Malaysia.

Pada mulanya, flight mereka yang bernama Indigo dijadualkan tiba di KLIA pada jam 10 malam namun flight mereka dibatalkan menyebabkan mereka terpaksa mencari flight baru iaitu Air Asia terus dari Kolkatta ke KLIA 2 dengan ETA jam 0715 keesokan harinya. 

Ketika mereka keluar dari KLIA2 saya telahpun siap menunggu dan membawa mereka sarapan pagi. Rupanya mereka mencari lauk ikan dan ikan kembung menjadi pilihan bersama nasi. Walaupun tidak banyak beza makanan mereka dengan kita, namun ikan merupakan sesuatu yang agak rare bagi mereka. Kenapa? Ini kerana universiti tempat mereka belajar dan juga kampung asal mereka terletak jauh dari pantai/laut sekaligus menjadikan hasil laut mahal harganya.

Setelah bersama mereka selama seminggu banyak juga perkara baru yang saya pelajari. Benda paling utama yang akan ditanyakan oleh semua rakyat Malaysia pada saya ialah raut wajah mereka tidak seperi orang india. Hal ini juga saya ajukan pada Maya, Basu dan Boro ketika breakfast kali pertama. Mereka hanya ketawa mendengar soalan saya. Menurut mereka, terdapat begitu banyak etnik di India. Selain itu terdapat hampir 16,000 dialek di India. Maya kata mereka bertiga adalah dari etnik majoriti di sebuah negeri di Assam, yang terletak di bahagian timur laut. Mereka lebih kelihatan seperti orang di Asia Tenggara. 

Mereka menyambung belajar di Universiti Mizoram, Aizawl kerana PhD dalam bidang mereka ada di sana, tiada di negeri mereka iaitu Assam. Mereka juga mengatakan bahawa kos hidup di Aizawl, Mizoram lebih tinggi dari Kuala Lumpur. Namun kos kehidupan di Assam lebih rendah dari Kuala Lumpur.

Di Malaysia, pelbagai aktiviti yang mereka sertai termasuklah perbincangan akademik dengan pihak saya. Saya juga ditugaskan untuk membawa mereka melawat pelbagai tempat. 

Selamat Jalan Maya, Basu dan Boro


Pelbagai perkara baru saya belajar dengan mereka, terutama tentang Assam dan Mizoram serta India. Saya juga observe yang mereka suka makan yogurt. Dan setelah hampir seminggu mereka di Malaysia, mereka mula kembali mencari makanan India di Brickfields. 

Setelah seminggu di Malaysia, mereka pun pulang ke Mizoram, tempat mereka belajar. Saya hantar mereka jam 1600hrs hari Ahad dan mereka masuk ke terminal jam 1920hrs. ETD flight mereka ke Chennai adalah jam 2200 hrs. Apabila sampai Chennai, mereka akan ke Kolkatta sebelum menaiki flight ke Aizawl, Mizoram. Pada Isnin jam 1800hrs, Maya whatsapp saya bahawa mereka telah selamat sampai di Universiti Mizoram. Satu perjalanan yang jauh. Menurut mereka, perjalanan dari Assam ke Mizoram menaiki flight adalah 1 jam lebih namun jika naik bas, mengambil masa 18 jam. Ini kerana jalanraya menuju ke Aizawl di Mizoram berliku dan berbukit. 

 

Thursday, September 01, 2022

Colmar Tropicale Berjaya Hills

 



Baru-baru ini saya telah outstation ke Colmar Tropicale di Bukit Tinggi, Pahang. Bermula dari hari Ahad 28 Ogos hingga 30 Ogos, saya dan sebilangan rakan-rakan di tempat kerja saya berkampung di Colmar untuk 'berbengkel' berkenaan penulisan jurnal berindeks.
Saya pernah ke Colmar, seingat saya sekitar 10 tahun lepas. Cuaca tidak sesejuk sebelum ini, mungkin akibat kesan global warming ataupun kerana saya telah pergi ke Fraser Hill tahun lepas. Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa Bukit Fraser lebih sejuk. Nak kata musim hujan, sewaktu di Colmar pun hujan juga.
Saya ditempatkan di bilik twin single bed. Malam hari pertama terasa sejuk juga seperti Fraser. Rupa-rupanya saya dan rakan sebilik saya on aircond. Malam kedua saya off aircond dan buka kipas. Baru rasa nyaman.

Balkoni bilik saya


Dari segi kebersihan, not bad. Cuma saya dapat perhatikan kesan-kesan penuaan di luar dan dalam bangunan. Agak berbeza dengan kunjungan saya kira-kira 10 tahun lepas. Dalam bilik pun dah mula nampak sedikit usang terutama di toilet. 
Saya tak berkesempatan langsung mengunjungi kedai-kedai di Colmar kerana occupied dengan kerja. Malam pun tidur lewat buat kerja. Saya ada nampak 7 Eleven, kedai souvenir, kedai bakery, kedai permainan arked dan Starbucks. Starbucks saya sempat beli Hot Latte dan semestinya harga lebih mahal dari Starbucks di tempat rendah. Tempat tarikan lain seperti Taman Jepun pun saya tak sempat nak pergi. Itulah masalah utama saya kalau pergi outstation, memang tak sempat nak pergi mana-mana. Orang lain elok je sempat. 



Line Celcom disini agak teruk. Ada tempat dalam bangunan yang langsung tak dapat line. Mobile internet Celcom pula tidak kuat. Langsung tak dapat 4G atau 4G+. Hanya simbol E sahaja. Tapi Maxis kuat. Nasib baik saya ada dua sim dalam phone saya. 
Tapi jika kita menginap di Colmar, dalam bilik dah ada modem Wifi yang diletakkan di atas dinding berhampiran siling bilik. Ianya percuma. Memang kami guna Wifi sahaja. Di bilik mesyuarat tempat kami bekerja pun sama, ada Wifi. Speed pun laju. Saya test guna Speed Test apps di handphone saya, kelajuan Wifi Colmar ialah 113 Mbps download dan 136 Mbps upload. Streaming game Live JDT vs Melaka United sangat smooth. Kalau Maxis mobile pula, speedtest result di Colmar adalah 50.4 Mbps download dan 5.08 upload. 

Masing-masing sibuk kerja


Breakfast Colmar biasa-biasa sahaja. I am not into food sangat, ada telur, roti dan air pun dah okay. Ada sausage, chicken slice, roti, muffin, nasi dan 1 lauk, air panas dan sejuk, porridge dan buah. Bagi saya breakfastnya sama dengan hotel 3 bintang yang lain. Tiada omelette di sini.



Apa pun Colmar masih lagi tempat yang menarik untuk dilawati terutama yang nak rasa udara segar tanah tinggi. Lagipun jaraknya tak jauh dari Shah Alam. Saya cuma ambil masa kira-kira sejam lebih sikit untuk pulang dari Colmar ke ofis saya di Shah Alam. Itupun saya berhenti beli lemang di RnR Gombak. Jalan naik Colmar dari simpang Highway Karak kecil sedikit dari naik Genting. Bagi saya yang dah pernah naik Fraser Hill, jalan naik ke Colmar jauh lebih baik dari segi turapan jalan, keberangkalian tanah runtuh, kecuraman dan ketajaman selekoh. Namun jalan turun- naik bukit masih perlu pemerhatian lebih ketika memandu. 
Secara ringkas, based on pendapat rakan-rakan sekerja serta saya sendiri, Wifi di sini memang superb. Celcom line agak teruk. Maxis okay. Bangunan sedikit tak terjaga. Breakfast biasa-biasa sahaja. Kalau datang untuk kerja memang sesuai sebab tak boleh lari pergi mana-mana. 

Wednesday, August 24, 2022

Makan Makan di Muar Station

 



Last weekend, saya dan keluarga saya sekali lagi menjalani aktiviti biasa kami iaitu ronda-ronda naik LRT/MRT/Monorel. Kali ini selepas membeli tiket City Pass, kami bercadang untuk naik LRT dari stesen Ara Damansara ke Putra Height, kemudian tukar line menaiki LRT Bukit Jalil terus ke Masjid Jamek sebelum tukar ke LRT Kelana Jaya dan kembali ke stesen Ara Damansara. Kiranya kami buat satu pusingan besar, pergi lalu route lain, pulang lalu route lain. 

Disebabkan musim hujan, kami bergerak awal pagi. Namun atas beberapa faktor, kami terlewat. Terdapat kesilapan di kaunter untuk aktifkan City Pass kami. Sebenarnya bukanlah kesilapan manusia tapi lebih kepada masalah gangguan sistem komputer stesen tersebut. Kami terpaksa ke stesen Glenmarie untuk aktifkan City Pass setelah hanya sebahagian sahaja kad TnG dalam keluarga saya yang diaktifkan.

Kami agak terlewat tiba di stesyen LRT Putra Height, iaitu hampir tengahari. Planning asal, lunch di KL namun akibat permasalahan City Pass tadi, perut dah berbunyi seawal tiba di Putra Height. Tujuan asal kami nak turun bawah stesyen untuk cari kedai serbaneka seperti MyNews atau 7E, tetapi saya ternampak signage restoran Muar Station yang terletak lebih kurang 150 meter sahaja. So saya ajak wife dan anak-anak ke Muar Station.

Mee rebus daging.

The menu was superb. Harga pun not so bad. Saya ambil mee rebus daging, wife layan mee bandung. Anak-anak saya order nasi, western food pun ada. Kalau tengok menu tu, sate pun ada. Kami juga order kopi 434 panas. Overall makanan situ sedap. Mee rebus dan mee bandung pun sedap. Lokasi pun within walking distance from stesyen LRT Putra Height. Tak berpeluh pun ketiak kalau jalan kaki kesana. 

Mee Bandung. Maaf Gambar bergegar sebab tak sabar nak makan

Suasana dalam restoran


Kami stranded lama juga di Muar Station sebab hujan turun dengan lebat ketika kami hampir selesai makan. Lupa pula musim hujan. In the end, bila dah reda sikit kami redah hujan untuk kembali ke stesyen LRT. Nasib baik tak basah kuyup. 


Tuesday, August 02, 2022

Pengalaman Bersama Samsung S22+

 

Fotografi merupakan salah satu hobi saya. Ketika saya menggunakan DSLR dahulu, pelbagai lensa yang saya beli. Pada zaman itu,  rujukan kebanyakannya adalah dari majalah. Masih saya ingat majalah luar negara dan dalam negara yang saya beli di kedai. Pelbagai teknik yang saya cuba antaranya panning, bokeh dan macro. Oleh kerana tidak cukup budget nak beli  dedicated macro lense, saya beli macro filter. Dapat juga ambil sikit-sikit gambar makro.

Tapi bila dah lama guna, baru saya sedar saya sebenarnya suka street photography. Sambil jalan sambil ambil gambar-gambar pemandangan. Dulu kita ada fotopage tempat showcase gambar-gambar yang kita ambil di DSLR. Adakalanya gambar yang diambil itu diedit dahulu, adakalanya terus diupload. Sekarang ada Instagram.

Bila dah lama-lama guna DSLR, rasa bulky pula nak bawa. Ditambah dengan charger, bateri spare, lensa-lensa dan kadang-kadang speedlight. Speedlight masa tu tak mampu beli brand Nikon yang sama dengan kamera saya, mampu beli Nissin sahaja. 

Bila camphone semakin canggih, saya tinggalkan terus DSLR. Saya tak ingat saya jual pada siapa, tapi ada satu lensa saya yang gagal dijual sebab dah ada fungus. Punya lama tak pakai. Lensa 35mm Nikon. Memang cun gila ambil gambar bokeh. 

Bulan lepas Samsung buat program Trade In dan juga beri diskaun. Saya bawa Samsung Note 10 Lite saya berjumpa Nadia di Samsung Store di shopping mall berdekatan rumah saya dan terus trade in. Sebenarnya saya ada lagi few smartphone Samsung yang dalam keadaan baik untuk saya trade in tapi Nadia kata satu je boleh trade in. 

Kini, lagi 2 hari genap sebulan saya guna Samsung S22+. Mula-mula nak ambil Ultra, lagi-lagi dia ada S Pen. Saya memang penggemar Note. Tapi lately ni jarang pula guna S Pen, rasa macam nak tukar balik ke S series biasa. Mula-mula nak pilih S22 biasa tapi skrin tak besar. S22 Plus ni hampir sama saiznya dengan Note 10 Lite so saya sambar yang Plus. Guna screen protector di kedai Samsung terbabit, boleh tahan harga Screen Protector tu, cutting guna mesin. Bila saya pergi ke kedai luar pun sebenarnya lebih kurang juga harganya. Orang kedai luar siap cakap pada saya ia lebih tahan dari yang jenis tampered glass. Memandangkan S22+ punya skrin kali ini adalah Dynamic Amoled yang memang cantik, saya tak gunakan privacy screen. Saya gunakan clear screen untuk dapatkan hasil terbaik. Lagipun dah tua tua ni takde apa nak diprivacykan. 

Untuk spesifikasi S22+, saya punya phone menggunakan Snapdragon. Di Malaysia kita dapat Snapdragon. Saya tak peduli sangat samada ia Exynos atau Snapdragon. Yang saya tau ianya much more faster than my previous phone. And also storage built-in is 256gb dan didatangkan tanpa slot microsd. For me tiada masalah sebab built-in storage pun dah besar.

Full spesifikasi S22+ boleh dilihat di internet, di website Samsung Malaysia pun ada. Apa yang saya nak kisahkan disini ialah setelah sebulan guna, ianya smooth, laju masa boot dan juga saya dapat connection Wifi 6 bila sambung ke modem router di rumah saya. Sebelum ni tak dapat. And hasilnya ialah my Speed Test constantly berada di 500mbps for download and 1xx mbps for upload. Compare to my Note 10 Lite, it's always 3xx mbps download. Kalau saya guna my MBA 2020 baru dapat 5xx mbps.

Another thing is even though saya charge guna 25w samsung fast charging, ianya cepat. Saya rasa much more faster than my Note 10 Lite. Pagi tadi my power was 36% masa saya on phone. Then I charge the phone and went to take a bath and after that took my breakfast (at home). Then when I took back my phone, it is 100%. Saya rasa semua sekali tu saya buat not more than an hour. You can see the actual charging test on the internet. Di laman web ini, S22+ memerlukan 62 minit untuk charge dari 0-100%, menggunakan charger 25w. You can see the comparison yourself by reading the website. 

The best thing sebenarnya ialah kameranya. Tengok lensa dia pun besar. Ada tiga. Makro takde. Saya pun tak kisah sangat sebab tak berapa main makro. Saya suka Samsung S Series ni sebab nightography. Antara gambar yang saya ambil ada dibawah. Kesemuanya bukan resolution sebenar. Saya resize untuk blog ini. Kalau resolution sebenar lagi cantik. 



Cubaan nightography. Gambar anak saya tidur. Sebenarnya bilik ini hampir gelap dan ada lamp bedside Xiaomi sahaja. Itupun cahayanya saya set dalam mod tidur. Anak saya ni tengok youtube kejap je di handphone dan kemudian tertidur.



Yang ini pula gambar anak saya di shopping mall. Menggunakan cahaya dalam shopping mall. Saya guna bokeh effect pada camera. Edit minor sahaja.



Ini gambar dalam basement parking di Ikea. Sebenarnya saya ambil gambar lokasi parking sebab takut sesat nak cari kereta. Maklumlah lama tak ke Ikea guna kereta sendiri, asyik guna MRT sahaja. Cahaya guna cahaya lampu dalam basement parking dan kemudian saya apply filter black and white dari camera.



Gambar di atas merupakan satu eksperimen bokeh. Gambar ini adalah gambar  topi University of Liverpool kiriman dari ex student saya bernama Beatrice. Dia pernah belajar disitu dan sekarang dia ikut husband dia pula sambung belajar disitu. Ini memang dari Liverpool, bau Liverpool pun ada lagi. Dia kirim melalui rakan seofis saya yang ke UK baru-baru ini. Thank You Bet.

Conclusionnya is as more and more apps and mobile technology being invented and used, hardware yang kita gunakan juga becomes more demanding. Moving to a new Samsung Flagship ensures at least 4 years of 'good hardware and technology support'. Furthermore camera yang memuaskan hati membolehkan pelbagai imej diambil untuk diabadikan sebagai kenangan. Video pun not bad cuma I am not much into the video section. 







 

Tuesday, July 19, 2022

Pengalaman Temuduga Akademik

 



Saya beberapa kali diminta oleh tempat kerja saya menjadi panel temuduga bagi pelajar-pelajar yang ingin memohon memasuki program Sarjana kerja kursus kami. Adakalanya saya juga diminta untuk menemuduga pelajar dari luar negara. Selain program Sarjana Kerja Kursus, saya juga kadangkala berada dalam panel temuduga untuk kemasukan pelajar mod penyelidikan iaitu Sarjana ataupun Doktor Falsafah (PhD). Kesemua ini berlaku di fasa pandemik dan endemik dimana temuduga dijalankan secara atas talian samada secara Google Meet dan Webex.

Terdapat banyak tips untuk calon-calon yang boleh dibaca di internet. There are no right or wrong regarding those tips. Yang pasti, calon-calon biasanya ada yang sedikit gemuruh, medium gemuruh dan sangat gemuruh apabila saya temuduga mereka. Pada saya, temuduga secara online ini ada pro dan cons. Paling bagus ialah kami penemuduga dan juga calon dapat save time untuk travel ke lokasi temuduga. Untuk saya sebagai penemuduga, ianya dijalankan di pejabat saya. Cuma saya dapat save beberapa minit sebab dapat buat di bilik sendiri. Yang penting internet dalam keadaan baik.

Cons yang paling ketara ialah dari segi teknikal. Kadangkala sambungan internet calon tidak berapa kuat hingga menjejaskan kualiti audio dan video. Oleh kerana ini adalah sesi temuduga, saya perlukan calon untuk buka audio dan kamera mereka. Satu lagi permasalahan ialah ‘lagging’. Perlu tunggu beberapa saat selepas calon selesai bercakap, barulah saya boleh sambung soalan. Adakalanya masalah audio yang berpunca dari microphone yang kurang baik menyebabkan suara mereka putus putus.

Kita masuk pula ke bahagian soalan. Calon yang melakukan penyelidikan perlu bersedia tentang kajian yang ingin mereka lakukan. Saya lebih banyak bertanya berkenaan latar belakang calon dan perkara-perkara lain yang berkaitan sementara rakan-rakan dalam panel saya pula akan menumpukan kepada cadangan penyelidikan calon. At least calon kena tau apa yang dia nak buat dan relevan penyelidikannya kepada bidang dan fakulti yang dipohon. Kadangkala saya juga bertanyakan soalan yang sama.

Permasalahan kajian juga perlu difahami dengan jelas oleh calon. Permasalahan kajian atau problem statement ini bukanlah masalah-masalah yang kita hadapi untuk menjalankan penyelidikan kita. Saya pernah bertanya soalan sebegini pada calon, dan dia menjawab ‘ my problem is for me to divide my time between working and studying, dan beberapa lagi masalah peribadi yang lain. Calon mungkin confuse. Masalah yang kami mahu dengar ialah apa masalah yang wujud di dalam topik penyelidikan hingga menyebabkan kajian ingin dijalankan. Contoh, calon A ingin menjalankan penyelidikan berkenaan tahap kekuatan talian internet mobile di dalam kampus di negeri B. Kenapa beliau ingin menjalankan penyelidikan tersebut? Apa masalah yang sebelum ini wujud sehingga beliau ingin menjalankan penyelidikan tersebut? Mungkin jawapan ringkas boleh berbentuk seperti ini :-‘ satu kajian yang dijalankan oleh John pada tahun 2018 menyebut bahawa 95% pelajar kini bergantung pada mobile internet untuk mengakses kandungan bahan pembelajaran. Kajian oleh Sammy pada tahun 2018 pula menyebut bahawa tahap talian mobile internet di lokasi tertentu berada pada tahap yang kurang memuaskan. Kajian yang dilakukan oleh sekumpulan penyelidik dari Institut XYZ pada tahun 2017 pula memperlihatkan bahawa pelajar dari kampus negeri XXX tidak berpuashati kerana mobile internet mereka tidak dapat diakses dengan sempurna pada waktu malam. Melihat kepada kesemua permasalahan ini, adalah menarik jika kajian yang sama boleh dilakukan di kampus negeri B’.

Itu satu contoh problem statement yang ringkas dan disulami dengan literature yang ada berdasarkan kajian yang berada dalam bidang yang sama. Kadangkala pelajar bertanyakan pada saya, bagaimana jika saya ingin mengkaji sesuatu yang belum lagi dikaji oleh orang lain. Soalan sebegini akan saya jawab berdasarkan contoh kajian PhD saya dimana amat sedikit orang yang membuat kajian berdasarkan topik saya iaitu Persediaan Bencana terhadap Dokumen dan Rekod. Pada awal kajian saya, memang langsung saya tak jumpa insan yang menjalankan kajian yang sama. Tetapi kajian tentang Persediaan Bencana ada banyak. Ada yang buat berkenaan komuniti, bangunan, organisasi, pejabat, komputer dan banyak lagi. So apa yang saya buat ialah, saya gunakan hasilan kajian mereka dan saya nyatakan bahawa masih belum ada lagi penyelidik yang cuba mengkaji di dalam bidang dokumen dan rekod, dengan sebab itulah saya ingin lakukannya. Secara tak langung ia menjadi novelty.

Of course, setelah saya lulus Defence Proposal saya, as my research progresses, saya jumpa few yang buat kajian berkenaan dokumen dan rekod tetapi di negara dan organisasi berbeza. Still tak ramai, tapi memadai untuk saya bawa sebagai bekalan penulisan tesis saya. Apa yang saya nak highlightkan disini ialah walaupun kajian yang kita nak buat tu belum ada yang lakukan lagi (kemungkinan besar anda masih belum jumpa literature mereka yang terselit di celah-celah lautan ilmu yang luas), kita boleh gunakan kajian-kajian lepas yang mempunyai area yang ingin kita jalankan walaupun sampling atau unit of analysis mereka berbeza.

Diharap ia menjadi panduan bagi anda semua bersiap sedia untuk temuduga akademik jika dipanggil. Dan yang pasti jangan jawab permasalahan kajian dengan masalah peribadi awak. Lagi satu, tips ini untuk program Sarjana Penyelidikan, PhD dan Sarjana Coursework. Untuk program Diploma atau Degree, tempat saya tiada temuduga, so saya tiada pengalaman untuk dikongsi. Soalan permasalahan kajian pula biasa ada dalam temuduga program penyelidikan sahaja.


Tuesday, July 05, 2022

Pertandingan Invention and Innovation

 


Buat julung kalinya selepas keluar dari fasa PKP, para pelajar di tempat saya kembali melakukan aktiviti normal mereka. Walaupun telah kembali bersemuka, namun SOP masih dijaga dimana pemakaian pelitup muka masih digunakan kecuali ketika melakukan presentation.

Bertempat di Dewan Seminar, FPM UiTM Puncak Perdana, pertandingan Invention and Innovation ini adalah berkisar tentang perancangan pengurusan serta rekabentuk arkib dimana tema kali ini ialah arkib di institut pengajian tinggi. Para pelajar dikehendaki memerah idea untuk menghasilkan arkib yang mereka fikirkan terbaik untuk IPT yang mereka sendiri pilih. Ini semua hanyalah untuk para pelajar melempiaskan kreativiti mereka bersandarkan ilmu dan pengetahuan yang mereka telah lalui.

Saya diminta untuk menjadi juri dan antara kriteria yang saya diminta nilaikan ialah corak professionalisma mereka ketika mempersembahkan idea, rekabentuk bangunan, kreativiti booth dan persembahan dan ada beberapa lagi yang perlu dilihat.

Secara keseluruhan, kesemua mereka berjaya grasp the idea of archive. Saya berpuas hati dengan usaha mereka. Dibawah merupakan gambar booth-booth yang sempat saya nilaikan. 








Tuesday, June 14, 2022

Mencari Anti Virus

 



Menjelang tempoh antivirus saya akan berakhir, saya mula berkira-kira mencari activation key untuk reactivate kembali antivirus saya. Buat masa ini saya menggunakan Kaspersky di komputer kerja saya. Bit Defender pula saya guna di laptop anak saya. Walaupun OS masing-masing telah datang dengan Windows antivirus tetapi tahap keyakinan saya pada antivirus third party masih tetap utuh.

Teringat suatu ketika dahulu, Norton merupakan yang terhebat di Malaysia. Ketika itu Bit Defender baru bertapak. Avira pula didatangkan secara percuma dan seringkali tak detect virus, begitu juga McAfee. Maklumlah zaman ketika itu connection internet bukan sesuatu yang boleh didapati dengan mudah seperti sekarang. Zaman itu mana ada mobile internet. Semua fix line. Samada Cyber cafe atau pejabat sahaja yang ada. Itupun tak semua pejabat ada sambungan internet. Rumah juga tak semua ada. Jadi nak update database antivirus tu agak sukar. Database mereka pun tak selalu berupdate. Masa mula-mula saya diperkenalkan dengan Kaspersky pun, saya agak takut sebab namanya pun sedikit Russian. Ketika itu mentaliti Russia ini jahat memang menebal hasil momokan filem Hollywood.

Sekarang, ada banyak antivirus di pasaran tetapi yang paling dikenali adalah Kaspersky dan Bit Defender. Norton masih ada lagi tapi jarang saya lihat kawan-kawan guna. Saya pun dah stop guna Norton since berbelas tahun lepas kerana PC rasa berat. Masa tu Bit Defender dan Kaspersky rasa very light. Malangnya kedua-dua mereka terlalu cerdik sampai habis file excel yang digunakan untuk kerja dideletenya.

Jadi, sekarang saya sepatutnya dah boleh renew Kaspersky saya tetapi akibat perang Russia Ukraine dan ketidaktentuan produk dari Russia, saya berfikir mungkin tiba masa saya mencari produk lain. Yang terlintas dikepala saya hanyalah Bit Defender iaitu produk dari Romania ini. Saya ada melihat satu laporan comparison di website cybernews.com yang menyebut bahawa Bit Defender ‘sedikit’ lebih hebat dari Kaspersky. Namun ini bukanlah bermakna Kaspersky tidak hebat. Dah lama saya percayakan Kaspersky. Cuma senario dunia sekarang ini meyebabkan saya cuba elak produk Russia buat sementara. Takut terheret dalam perang siber.

Melihat laporan reviu di cybernews.com , Bit Defender sedikit berat compare to Kaspersky. Ini adalah dapatan dari penulis tersebut. Dari segi lain, Bit Defender lebih sedikit dapat detect malware compared to Kaspersky. Saya pula akan pilih produk yang ada offer price yang lebih menarik. Lagi bagus kalau dia dapat offer price yang cantik dan molek with activation yang lebih lama. Contohnya Bit Defender di Official Store mereka di Shopee ada tawarkan harga menarik untuk tempoh activation 3 tahun. Maknanya kalau saya beli produk tersebut, tak payah fikir nak renew for 3 years. Masa tu pun agaknya PC dah tukar baru.

So far dah hampir 2 minggu saya gunakan Bit Defender di PC di bilik ofis saya dan setakat ini tiada apa-apa masalah. PC saya menggunakan processor Intel i5-7400T 2.4GHz dan 4 GB RAM serta storan SSD. Semua nampak smooth dan normal.

Harapnya kalau saya ambil Bit Defender, Romania jangan la pula buat hal dengan turut sama perang. 


Friday, May 27, 2022

Meeting With Tetfund

 


Minggu lepas, saya dijemput menghadiri mesyuarat bersama wakil kerajaan Nigeria iaitu Mr Sanusi dari agensi Tetfund. Tetfund ini merupakan satu badan atau organisasi kerajaan Nigeria yang memberi biasiswa kepada para pelajar-pelajar tajaan mereka yang majoritinya adalah dari postgraduate. Tetfund berpangkalan di Abuya, Nigeria. 

Mesyuarat yang berlangsung di Bangunan Sarjana di belakang DATC Shah Alam turut dihadiri oleh koordinator dan ketua dari Ipsis iaitu bahagian yang bertanggungjawab menguruskan pengajian postgraduate. 

Saya merupakan penyelia PhD kepada salah seorang pelajar tajaan Tetfund ini. Itu adalah sebab utama saya dijemput untuk memberi input kepada wakil mereka iaitu Mr Sanusi. Menurut Tetfund, jika input yang mereka terima adalah positif, mereka akan hantar lebih ramai lagi pelajar ke sini. 

Ada beberapa perkara positif saya dapat lihat berkenaan kehadiran para pelajar PhD ini. Pertamanya ialah dari segi knowledge exchange and transfer serta networking di antara profesional dan academician dalam bidang maklumat dari Fakulti saya dan juga benua Afrika. Nigeria boleh menjadi perintis kepada program ini. Kedua, para pelajar PhD ini merupakan para profesional dalam bidang maklumat di negara mereka. Selain dari kepakaran yang mereka ada, mereka juga sudah cukup matang untuk share their knowledge not only regarding the field of information tetapi juga tentang culture dan budaya mereka di sana. Saya bercadang agar mereka dapat menganjurkan satu sesi bersama pelajar undergraduate di Fakulti saya untuk pelajar undergrad kita lebih memahami tentang kehidupan mereka di Nigeria. Pengalaman saya ketika di luar negara menyaksikan lebih banyak sisi buruk negara kita yang akan sampai ke pengetahuan orang-orang di luar sedangkan sisi yang baik lebih banyak namun tak sampai. 

Pelajar PhD yang kami terima kesemuanya adalah para professional di Nigeria. Pelajar saya sendiri merupakan ketua di jabatan tempat dia bertugas. Beliau akan datang Malaysia setelah hampir setahun mengaji PhD secara maya bersama saya dan rakan saya. Agak sukar sebenarnya kerana perbezaan waktu agak ketara. Dia sendiri amat berharap untuk datang ke Malaysia.

Saya ada berjumpa seorang lagi pelajar dibawah seliaan seorang lagi rakan saya. Pelajar tersebut sudah berusia dan juga merupakan salah seorang ketua di jabatan beliau. Ketika saya berjumpa dengannya, dia baru sahaja beberapa hari tiba di Malaysia. My first question is what are the differences between Malaysia dan Nigeria yang dia alami for the first few days. Katanya, kestabilan bekalan elektrik dan air. Di negaranya, elektrik dan air boleh terputus berhari-hari lamanya. Saya juga ada membaca satu artikel dari jurnal berkenaan keadaan arkib di sana yang menghadapi masalah penyimpanan dan akses bahan kerana selalu sangat putus bekalan elektrik. 

Apabila beliau menceritakan tentang betapa bagusnya di sini kerana bekalan air dan elektrik sentiasa ada, terus saya risau akan kes-kes bekalan air terputus di Selangor sebelum ini. Hopefully dia tidak akan terkesan dengan kes air yang beberapa kali menjadi isu di kalangan rakyat Selangor. 


Wednesday, May 18, 2022

Selamat Hari Raya

 



Posting ini masih dalam bulan Syawal, so it is not to late for me to wish Happy Eid / Selamat Hari Raya Aidilfitri to all the readers. My journey going back to my wife's hometown di Utara disulami kesesakan lalulintas. Usually going back to Ipoh took me around 2 hours. Kebetulan rumah my in laws pun tak jauh dari exit. But this time it took me almost 5 hours including berhenti tepi jalan untuk iftar and then stopping for the second time for a proper meal.

Saya exit di Slim River kerana memikirkan kesesakan lalulintas di highway. Bukanlah maksud saya tiada kesesakan di jalan persekutuan, tetap juga sesak. Cuma opsyen untuk berhenti lebih senang. Kalau letih, just masuk je mana-mana lorong dan rehat. Ada banyak stesyen petrol tepi jalan, juga kedai-kedai. Dan ada few areas yang laluan smooth, boleh pecut speed maksimum had laju walaupun banyak kenderaan yang pecut lebih laju, overtake saya. 

Ketika waktu iftar, kami berhenti di tepi jalan somewhere after exit Slim River. Stesyen petrol sebelum tu, banyak kenderaan berhenti. Saya berhenti di tepi jalan berhampiran satu row shop house. Tiada kedai makan situ, hanya ada kedai runcit. Ada satu gerai roti john/burger tapi kami tak beli situ pun. Kami dah beli kudap-kudapan di kedai berhampiran rumah kami sebelum berlepas. 

Ketika kami berhenti, banyak kenderaan juga berhenti macam kami di tepi jalan untuk beriftar. Ramai yang sudah sediakan makanan siap-siap. Ada satu MPV siap bentang tikar sambil duduk makan nasik dan lauk pauk. Meriah pula rasanya. Selepas selesai, kami teruskan perjalanan ke kampung dan ketika itulah wife baca Whatsapp mengatakan esok raya. Dalam kalendar, hari raya adalah lusa.

Saya suruh wife double check dengan online news portal dan memang sahih la berita tersebut. Saya pernah rasa keadaan ini ketika zaman bujang dan sudah bekerja. Kira-kira 20 tahun dahulu. A week before ketika saya berjumpa anak saudara saya untuk deliver kuih raya, dia dah bagitau saya bahawa kemungkinan hari raya pada tahun ini adalah Isnin, bukan Selasa. Suaminya merupakan kakitangan di jabatan agama, tapi saya tak ambil berat sangat pesanan anak saudara saya itu. Ternyata apa yang dikatakannya adalah benar.



Monday, April 25, 2022

Domain Renewed for the...

 



Bulan depan, genap 10 tahun domain nizamyunus.com ini bertapak di alam maya. Saya juga baru selesai renew domain ini secara online. Bayaran dibuat kepada sebuah syarikat terkenal di luar negara menggunakan kad. Saya sendiri tak sangka domain ini mampu bertahan selama 10 tahun. 

Saya menggunakan platform domain ini untuk menulis pelbagai perkara, tidak sahaja terhad pada akademik tetapi juga banyak perkara yang santai dan juga agak berat. Adakalanya apabila saya dapat ilmu baru, saya akan share kan di sini, bukan sahaja untuk para pembaca blog ini tetapi juga untuk diri saya sendiri. Sekarang jika saya perlu refresh sesuatu perkara, contohnya bila saya beli sesuatu produk atau apa model series produk yang saya gunakan, saya hanya akan type di Google nizamyunus dan diikuti oleh item tersebut, contohnya nizamyunus kereta. So akan keluarkan entri blog ini yang memaparkan kisah saya membeli atau gunakan kereta saya . 

Walapun adakalanya website ini agak bersawang tanpa entri baru, saya akan gagahkan juga untuk menulis sekurang-kurangnya sebulan sekali. Lately ini agak bersawang kerana tiada isu yang ingin saya ketengahkan disini. Kalau ada pun idea, ianya akan mati apabila saya sampai di rumah. Lupa itu tanda ada banyak perkara lain yang perlu saya fikirkan. 

Entri ini ditulis selepas selesai saya menjalankan kelas dengan pelajar-pelajar saya secara online menggunakan Google Meet. Dalam keadaan ting tong kerana iftar diluar di lokasi yang jarak perjalanan beratus kilometer, saya sampai di rumah hampir pukul 12 tengah malam. Selepas selesai memunggah keluar 'jajan' dari lokasi iftar yang berupa aneka jenis buah serta hasil laut seperti siakap dan sotong, saya benar-benar tidur jam 1 pagi. Pukul 5 pagi dah bangun sahur dan kemudian ke fakulti for the 0800hrs morning class.

So dalam keadaan kepala agak tingtong, saya renew domain saya ini. Apa yang ketara sekarang ini ialah kos domain. Actually harga for the domain price in USD tak berubah banyak pun. Kalau berubah cuma sen sen sahaja. But currency exchange yang berubah. Sebelum-sebelum ini kos cuma ini RM sekitar 50 sahaja. Now after 10 years, it's up to RM6x. Itu semua juga mempengaruhi nawaitu saya untuk subscribe Google Drive or Youtube premium apabila memikirkan tukaran matawang yang sentiasa tak menyebelahi Malaysia. 


Monday, April 04, 2022

Pengalaman Dengan TP Link Travel Router

 



Sejak seminggu ini, tempat kerja saya kembali sibuk. Walaupun students belum sepenuhnya masuk ke kelas, namun saya dan rakan-rakan seperjuangan yang lain dah kembali 'full manning' position masing-masing. Apa lagi kalau bukan memenuhi jadual kami. Kali ini jadual saya memang penuh, kembali ke asal selepas saya selesai 2 tahun menjalankan tugas pentadbiran akademik sebagai koordinator Sarjana mod FLP (Pengajian Fleksibel). 

Walaupun kelas-kelas saya masih lagi online, tapi saya kini menjalankannya di dalam kelas sebenar. This is one step close to back to normal. Kalau ada students saya yang ingin masuk ke kelas pun, dialu-alukan. Untuk kumpulan saya, masih lagi online dari lokasi masing-masing.

Disebabkan device saya semuanya wireless, my MBA pun wireless, dan kelas pula ada connection wired internet, maka saya perlukan satu router untuk connect kepada internet. Memang ada wifi public di kawasan kelas saya, tapi connection tidak stabil jika online dari lokasi saya. So my solution is to bring my room router to class. Tapi ia agak besar dan memadatkan beg laptop Thule yang saya beli di Oribags. Read the post here

So, my solution is to find a very small router. Dalam hati ini berbisik, ada ke something like this being invented and sold to the world? So when I googled travel router atau mini router, it goes straight to one such product. The TPLINK Travel Router. Series dia is TL-WR902AC. Tengok dalam Shopee, ada few yang jual tapi tiada di TP Link punya official store. Ookas, store yang saya pernah beberapa kali beli barangan IT pun tiada. I found one from OOREE Concept Store via Shopee. It's a preferred+ seller. Harga pun not bad, tak sampai RM 110. 

I tried it at my office room. It was easy to setup as I had owned few TP Link's device. Saya juga gunakan apps TP Link from my phone to easily configure the SSD and password. As for the connection, I just plugged it to the ethernet network cable. Technician office saya beritahu suruh guna cable Cat 6 but using the cat 5 cable pun dah capai 80mbps download using Ookla Speed test. Kalau saya seorang guna that router (which why I preferred a personal router), it is more than enough.

You can read more about this travel router here.

For me, the main advantage is the size. Lebih kecil dari tapak tangan saya. Size lebih kurang besar my Pebble mouse. Power boleh sedut dari USB laptop. Kalau nak guna plug point pun boleh. The power adaptor and usb power cable included dalam box. If you want a personal router using the existing wired internet at the office, this is the one. If you want to transform the existing wired internet into a wireless one and share it with your friends, this is the one. 

Cuma saya rasa downfall dia is, being a small router, rasa macam cepat panas. I'm not saying it is flaming hot, but we can feel it is warm when we touch it. Masa saya test di bilik office saya for around 20-30 minutes, saya letak tangan atas router tersebut dan rasa hangat sikit. Maybe it's just my negative perception for a small sized router. Router besar saya pun hangat juga tapi tak pernah lagi bermasalah bila guna for 7-8 hours. Tapi, router TP Link saya sebelum ini pernah kaput tiba-tiba after few years.

This TP Link Travel router really solves my problem of carrying my bulky office router. So far, everything's fine. When we start to having face to face session soon, I won't be frequently using it. Maybe only for travel purpose. Another things is you can put a simcard inside this router. The router also has 2.4 and 5g connection. 

As this post comes on the second day of Ramadan, I would like to wish all my readers, Selamat Berpuasa. 

Friday, March 04, 2022

Musim e-Filing Kembali Lagi

 



Apabila masuk sahaja bulan Mac setiap tahun, bermulalah saat untuk isi borang income tax. Kebiasaannya tarikh akhir untuk submit borang ini adalah pada 30 April. Sekarang ianya bertambah senang sebab semuanya diisi online menggunakan borang di laman web LHDN.

Untuk tahun ini saya pun terlupa bahawa dah boleh start isi borang income tax atau lebih mesra dipanggil e-filing. Semalam rakan sepejabat saya tanya dah buat e-filing? Saya jawab belum. Dia baru sahaja selesai isi dan submit e-filing. Katanya cepat buat, cepat dapat refund. Yang ini memang saya akui kerana saya pun antara yang awal isi. Tapi taklah seawal seperti rakan saya itu. Biasanya saya akan isi sebelum sampainya bulan April. 

Sebelum-sebelum ini memang nak isi awal tapi terpaksa tunggu statement dari syarikat insurans. Sejak dua menjak ini kesemua syarikat insurans saya dah beralih kepada penggunaan electronic document yang dideliver secara atas talian menerusi portal mereka. Hanya satu company sahaja yang masih tak ada portal untuk download statement, tapi tak boleh complain banyak sebab yang ini bayar premium murah tapi cover the whole family. Biasanya saya tengok di payslip sahaja untuk anggarkan contribution saya.

Saya tertarik dengan satu tajuk dari laman web astro awani berkenaan kepentingan to organize personal record diri sendiri agar senang nak isi borang e-filing. Boleh baca kisah itu di sini. Bagi saya memang ada kebenarannya. Being someone yang involve academically in records management, saya memang simpan resit-resit yang berkaitan dengan income tax. Especially resit-resit pembelian di bawah 'gaya hidup' dan sebarang pelepasan.

Tempat saya bekerja pun mempunyai portal kewangan mereka sendiri dimana staf boleh download sahaja statement berkaitan penggajian, which really helps. In antara satu contoh kebaikan electronic document. Kadangkala nak simpan resit atau statement sehingga 7 tahun, ada cabarannya. Tulisan atas resit cepat pudar jika disimpan dalam kondisi yang tak sesuai. Suhu dan kelembapan tempat simpanan memainkan peranan. Siapa pula individu nak pastikan perkara tersebut hanya untuk pastikan resit tidak pudar dalam masa 7 tahun?

2 tahun kebelakangan ini kita dicengkami pandemik covid 19. Kejap boleh masuk ofis, kejap kena kerja dari rumah. Jadi saya banyak gunakan cloud storage service. Jadikanlah cloud storage ini tempat simpanan yang selamat untuk resit dan dokumen kita. Kalau dapat resit kertas, scan dan masukkan dalam cloud storage. Bukan bentuk fizikal resit itu yang menjadi ukuran, tetapi maklumat dan resit itu yang kita hendakkan untuk buktikan kesahihan pembelian kita. Dalam resit ada tarikh, waktu, amaun, lokasi, transaction number. Itu semua penting untuk trace balik jika berlaku keraguan.

Kadangkala saya gelak apabila ada manusia yang masih nak tengok resit asal berbentuk kertas kecik tu. Saya pernah alami situasi sebegini. Perempuan tu insist nak tengok resit asal dalam bentuk kertas kecik tu. Saya cakap saya dah digitize dan upload dalam cloud storage. Dia kata saya boleh menipu. Saya cakap kalau saya nak menipu saya boleh je print out resit kecik tu atas kertas dan potong ikut bentuk asal resit. 

Saya beritahu dia cuba check system tu dengan maklumat atas resit yang saya telah digitize dan akan keluarlah maklumat semua dalam sistem sales kedai dia. In the end dia kata dia takde akses untuk check, hanya boss dia sahaja yang ada akses. Saya paksa dia call boss dia. Dan dia call boss dia depan saya, saya dengar boss dia kata digital resit saya valid dan suruh dia proses claim saya dahulu. Tak lama kemudian boss dia datang dan minta maaf pada saya, boss dia suruh saya whatsapp resit yang saya dah pdf kan itu untuk dia simpan sebagai rekod claim barang.

Kadang-kadang saya pelik kenapa perlu nak buat kerja dua kali kalau kita boleh selesaikan dengan mudah. Just berterus terang beritahu bahawa akses nak check dalam sistem hanya boss atau supervisor sahaja yang ada dan mereka akan check kemudian. Alhamdulillah saya tak pernah alami kisah sedemikian selepas itu (juga sebelum-sebelum pun tak pernah). Ada beberapa kedai siap suruh saya ambil gambar resit barang yang saya beli, kata mereka kalau nak claim warranty, hantar je gambar tu. This one I salute. 


Friday, February 18, 2022

ANKER Charger - Macbook Air Compatible Charger

 



Sebenarnya telah beberapa kali saya teringin sangat nak beli second charger untuk MBA saya. My main problem is bila saya buat kerja di rumah dengan MBA saya, dan esok paginya dalam keadaan kelam kabut ingin ke ofis, memang confirm charger MBA akan tertinggal. Nasib baik bateri MBA ni boleh tahan kuat, so dapatlah maintain power battery sepanjang event kerja. 

Namun ada juga beberapa kali bateri tinggal bawah 20%, dan nasib baiklah event yang dihadiri sempat habis. Di bilik ofis saya sebenarnya ada desktop HP untuk saya buat kerja. Masalah timbul apabila saya perlu hadiri online event. Desktop pc saya tak berapa support few things terutama bluetooth audio. Ada masa ia boleh berfungsi tanpa masalah. Saya menggunakan Bluetooth speaker Sony. Kalau layan youtube atau netflix atau astro on the go, tiada sebarang masalah. Ia cuma timbul apabila guna online conference application macam Google Meet, Webex, Zoom, Teams. 

Saya dapati bahawa jika aplikasi yang menggunakan bluetooth audio akan ada penggunaan microphone sekali, akan timbul masalah. Kadangkala audio akan hilang ketika pertengahan online event. Kadangkala dari mula kita join event, audio tidak akan dapat detect. So nak meminimakan permasalahan, saya akan bawa Macbook Air saya ke ofis dan online dari situ. Dan di sini timbul permasalahan baru iaitu tertinggal charger. Kalau meeting 2-3 jam okay lagi, selalunya online meeting saya tak lebih 2 jam. Tapi kalau saya kena hadiri kolokium atau defence proposal pelajar Master by Research atau PhD, masa yang diambil akan menjadi lebih. Ada juga saya kena jadi moderator untuk webinar. Kolokium dan Defence proposal pun adakala saya kena jadi panel. Kalau sekadar peserta tidak menjadi masalah. 

Melihatkan senario kerap tertinggal charger menyebabkan saya sedar perlu ada satu lagi charger di ofis. Dan riki-riki charger Macbook Air. Paling murah RM 189. Cable pula RM 99. Campur dua dua tu, hampir tiga ratus ringgit malaysia. So, bermulalah misi mencari replacement charger dari brand selain Apple. Dalam hati, takkan takde reputable third party brand yang compatible dengan Apple product. Menurut website Review Geek, ada 5 best replacement Macbook charger untuk tahun 2022 yang mereka recommend. Antara yang saya nampak adalah jenama RAVPower dan Anker. So, macam biasa, buka shopee dan cari di Shopee Mall. Untuk keselamatan dan jaminan barang bukan fake, saya akan cari di Official Shop/Seller. 

Kotak Anker ada 'premium feel'


Pilihan saya ialah jenama Anker. Model yang dipilih ialah Anker Power Port III Mini. Carian pantas di Google menyaksikan jenama Anker ini antara jenama charger yang top di US, selain Spigen, Nekteck, RAVPower, Belkin. Sebenarnya untuk MBA 2020 saya ini, charger original yang dibekalkan ialah 30 watt sahaja. So masa saya nak pilih charger yang sesuai, saya dalam dilemma samada nak ambil charger yang 65 watt atau 30 watt sahaja. Ketika di kedai Apple, staf sana kata saya boleh guna charger yang watt lebih besar, ia akan charge lebih laju katanya. Bila saya siasat di internet, charger original termasuk charger compatible yang dari reputable brand (semestinya bukan yang fake), ada komponen elektronik yang akan adjust watt supaya sesuai dengan kapasiti item yang sedang dicharge.

Anker merupakan jenama dari China. Bermula pada tahun 2011, Anker dah jual lebih 200 juta produk di 146 negara. Kalau ditinjau official website mereka, ada bermacam produk termasuk powerbank, portable audio dan banyak lagi. Bak kata orang, tak perlu ragu-ragu unless kalau beli Fake product Anker. 

maklumat watt charger Apple


Berbalik pada jenama Anker Power Port III Mini yang saya beli di official store Shopee, kapasitinya adalah 30 watt, sama dengan original charger yang diberi pada saya ketika beli Macbook Air. Puas sebenarnya saya cari maklumat kapasiti original charger Apple saya. Sana-sini cari di Internet, buka official website etc. Rupanya ada tulis maklumat tu di kepala charger. 

perbezaan saiz


Beza saiz agak ketara dimana Anker lebih comel dari Apple yang jauh lebih bulky. Ada lampu biru di charger Anker yang akan menyala bila kita on suis di socket. Cable charger saya masih guna original Apple. Baru-baru ini saya ke Apple Store untuk beli cable 1 meter. Cable original yang diberi adalah 2 meter. 

maklumat dari system information Macbook


Ketika saya type entri ini, MBA saya sedang dikuasakan oleh adapter baru Anker. So far so good. Saya telah melihat maklumat di System Report OS Macbook saya dan melihat bahawa kuasa yang dibekalkan oleh Anker adapter ini ialah 30 watt tepat. Hopefully masalah terlupa bawa charger akan selesai selepas ini. Ingin saya nyatakan bahawa harga yang dibayar oleh saya untuk charger Anker 30watt ini ialah RM 87 termasuk shipping. Harga asal ialah RM 139. Anker Official Store waktu ini ada promosi dan dapat collect 800 shopee points.  

Friday, January 21, 2022

Pengalaman Dengan Nescafe Dolce Gusto


 


Pada suatu hari di hujung tahun 2021, saya balik rumah dari pejabat. Sampai rumah, anak-anak saya tengok saya pelik. Muka masing-masing macam excited. Saya perasan tapi tak fikir apa-apa. Mungkin mereka nak minta sesuatu dari saya. Paling tak boleh cover ada anak bongsu saya. Dia memang macam tu, badan besar, muka besar tapi umur kecil lagi. Bab perasaan memang dia tak boleh nak cover. 

Sekali Wife datang tunjuk beg berisi sesuatu. Dia kata itu hadiah ulangtahun perkahwinan yang ke 15 kalau ikut tahun, iaitu pada 23 Disember. Saya pun angguk-angguk je tanpa perasaan sebab ingatkan dia main-main. Sekali tengok dalam beg tu, ada satu kotak besar warna putih berlogokan starbucks. Baru tahu coffee machine rupanya. 

Hadiah saya ialah Nescafe Dolce Gusto Genio S Plus bersama pakej Starbucks. Wife beli di instagram, ada seller yang dapat set dari Australia. Dapat 3 kotak pod Starbucks iaitu Pod Latte, Pod Espresso Roast dan Pod Espresso. Bohong la kalau tak excited sebab saya memang penggemar kopi dan kopi yang saya ambil semuanya tak bergula. Baru rasa 'kick' kopi tu. Kini dah beberapa minggu gunakannya (hadiah diberi sebelum 23 Disember), dan setiap hari 2 kali saya gunakan. Sehari selepas dapat hadiah Dolce Gusto, saya ke Jaya Grocer beli coffee pod Nescafe Latte Machiatto dan Nescafe Cafe Au Lait (decaf). Biasanya pagi saya ambil yang bercaffeine sementara petang saya ambil decaf. 

Unboxing


Set Australia ni tiada warranty local, tapi alhamdulillah tiada apa-apa kerosakan pun ketika barang sampai. Di Malaysia, boleh tengok harga Dolce Gusto Genio S Plus ini di Shopee. Machine Dolce Gusto ni dibuat oleh beberapa pengeluar seperti De Longhi, Krups dan untuk set Australia yang saya beli ni, saya tak pasti siapa pembuatnya tapi ada tulis di kotak 'by Breville'. Saya assume ia dibuat oleh Breville iaitu pembuat peralatan dapur since 1932. Breville ni jenama Australia.

Kini dah hampir sebulan setengah guna machine Dolce Gusto ini, dan boleh dikatakan dah tak ngopi lagi di kedai. Kalau pergi ke cafe-cafe pun saya akan ambil tea sahaja. For me, rasa adunan kopi menggunakan Dolce Gusto dah cukup bagus, dah hampir sama dengan cafe-cafe yang jual coffee ni. Baru-baru ni saya beli sekotak Starbucks Dolce Gusto Capuccino dan juga Nescafe Americano Pod, juga sekotak. Saya juga ada beberapa kali beli yang loose pod (jual satu-satu, bukan sekotak). Beli di Shopee. Harga not bad untuk pod, ranging from RM 2 - RM 8. Biasa kalau satu pod flavour harga dalam RM2 - 4. Kalau flavour yang memerlukan dua pod (satu susu satu kopi) macam Caramel Machiatto, Capucinno, harga agak mahal. So far dah rasa pelbagai perisa, yang saya suka Chococino. Nesquick pun ada. Machine ni tak tertakluk pada kopi sahaja ye, tea pun ada. Not bad rasanya bila di brew guna machine dolce gusto ni.

Saya beli pod satu-satu dari Shopee pun sebenarnya nak try rasa sebelum labur duit beli sekotak. Kalau yang biasa punya macam Americano, Latte, satu kotak ada 16 pod. Harga sekitar RM 29-RM31. Depends on type and location jualan. Kalau di kedai memang macam tu la harganya. Kalau beli sekotak di Shopee tak nampak expired date sampailah kotak tu arrive kat rumah kita. Kalau di kedai boleh belek expiry date sebelum beli. So far untuk kotak saya beli di kedai sahaja sebab harga tak banyak beza. Malah kalau campur shipping, jadi mahal sikit dari kedai. Cuma di kedai pilihan tak berapa banyak. 

Dolce Gusto ni pun kena maintain juga. Boleh google Dolce Gusto Descale. Dulu saya confuse dengan dua coffee machine ni iaitu Nespresso dan Dolce Gusto. Rupanya kedua-dua adalah sistem coffee machine yang dibuat oleh Nescafe sementara pembuat mesin ni terdiri dari pelbagai manufacturer yang gempak-gempak. Setiap mesin ada macam-macam spesifikasi, that is why they have different price range. Coffee pod pun berbeza, untuk Dolce Gusto tak boleh sumbat di mesin Nespresso and vice versa. Kalau ikut pembacaan di internet dan juga dari rakan-rakan yang memang genuine coffee lover, Nespresso lebih sesuai untuk pure Coffee Lover sementar Dolce Gusto more to casual coffee drinker. Payah nak takrifkan diri saya jatuh pada mana satu, so far saya minum kopi dua kali sahaja sehari, pagi dan petang. Kalau pejam mata sambil minum, saya tau bezakan kopi o dan kopi letak susu je. Tapi kalau tersedut Mocha tu saya tahulah sebab Mocha ada sikit rasa coklat. 

Latte Machiatto


Gambar kat bawah adalah hasil pod Latte Machiatto. Dia jadi macam ni sekali dengan buih. Sebelum ni minum 2 cawan kopi. Flavour becampur-campur ikut keadaan. Kalau haritu rasa macam ada tugasan yang perlu concentration lebih, layan Starbucks espresso. Tapi saya lebihkan air, kita boleh setting di machine. Kalau rasa nak makan breakfast very light, layan Latte Machiatto sebab kalori dia agak tinggi. Semua pod-pod ni tak bergula, kalau ada pun sikit je untuk flavour. Saya memang tak kisah sebab tak minum benda bergula since 2018, sebulan sekali dua je kalau terpaksa, tu pun tak akan habiskan secawan. Sebab makan pun dah manis-manis. 

 Sejak beberapa hari ni minum 3 cawan. Breakfast, lunch and also petang atau at night. Petang or at night saya bancuh decaf. Tapi Cafe Au Lait Decaf saya dah tinggal dua pod, nak cari pod decaf di kedai agak sukar. Haritu pergi kedai berdekatan rumah, ada lungo decaf sahaja. Hold dulu sebab saya rasa macam suka pada Au Lait Decaf. Pembacaan saya menyaksikan pilihan nespresso lebih banyak dari Dolce Gusto dari segi pod. Tapi setakat ni, saya takde masalah sebab pilihan Dolce Gusto pod pun berbelas-belas juga termasuk dari jenama selain Nescafe dan Starbucks. 

So basically, after a month and a half guna Dolce Gusto ni, memang happy. Elektrik pun tak naik melambung. Yang saya beli ni dia ada eco function. Dia auto off after few minutes tak guna. Usually after brew coffee memang saya offkan plug, kadang-kadang je terlupa. Masa yang diambil untuk memanaskan air cuma 20-30 saat rasanya. Lepas tu masa diambil untuk brew pun dalam 30 saat. Orang kata tak sampai dua minit dah selesai buat kopi, macam masak maggi mee.