Sunday, April 21, 2019

Berus Gigi Elektrik vs Manual


Semalam saya ke iCity Mall untuk meninjau SOGO yang baru dibuka. Masuk ke Guardian dan ternampak berus gigi Oral B yang menggunakan bateri. Kita panggil dia electronic toothbrush. Ada 2 jenis yang dijual iaitu  Oral B Pro 500 yang berharga RM 249 dan Oral B Vitality yang berharga kurang RM 100 dari Pro 500. Jenuh juga belek packaging nak tengok apa kelebihan PRO 500 sehingga menyebabkan ia lebih RM 100 mahal. 

Tanya staf situ pun jawapan yang diberi kurang convincing. Tengok head brush kedua-dua sama je. Last-last terpaksa Google guna mobile data. So, main difference yang saya dapat dari Google is Pro 500 tahan 7 hari single charge while Vitality tahan 5 hari. The second one is Pro 500 ada 30 seconds timer interval untuk ingatkan kita supaya alihkan berus ke zon gigi yang lain. Vitality cuma ada 2 minutes timer. 

FYI, 2 minutes is the recommended minimum time untuk berus gigi. Sejak guna electronic toothbrush Guardian yang berharga RM 35 sejak beberapa minggu lalu, saya sering berus lebih dari 2 minit. I decided to buy the Oral B because my Guardian toothbrush dah tak berapa betul button on off nya. 

So after weighing kedudukan kewangan saya, I decided to go for Vitality and add one head brush. Lebur juga RM 200. Balik rumah terus charge for 16 hours and pagi tadi bangun dengan penuh semangat sebab nak try benda baru. Not bad because I come from a Guardian electronic tootbrush user. Masa mula-mula guna Guardian toothbrush tu, menyumpah juga sebab gigi rasa sakit. Tak biasa. Bila baca dalam internet, memang cenggitu rupanya jika kita beralih from traditional toothbrush to electronic. 

Since saya datang dari electronic toothbrush juga, so bila tukar ORAL B ni tak rasa apa pun. So, big question is, what is the benefit of using electronic toothbrush compare to the traditional one.

Healthline.com ada jawapannya. Saya ekstrak some of the answers from their website. The full version can be found here.

Antara kebaikannya ialah mereka claim guna electronic toothbrush menjadikan gigi lebih bersih sebab berus tu bergerak lebih pantas dari pergerakan tangan yang guna untuk berus secara manual. 

Memang kalau kita tengok pun ada kebenaran. Dah la lebih pantas, pergerakan lebih stabil. Tangan tak lenguh. Kadang-kadang saya sambil pejam mata layan kepala pun boleh berus gigi. Lenguh pegang je.

Harga mahal pula merupakan faktor utama kelemahan electronic toothbrush. Just imagine, alat pun dah mahal. Belum dikira brush head dia. RM 50 dapat dua. Lagi satu pula, permasalahan dari segi bateri dan charging. Guardian menggunakan bateri. Agak senang sebab kalau bateri habis masa tengah gosok, masukkan je bateri baru. Provided that you have a spare battery in hand la. But kalau yang charging ni, problem is kalau berus gigi mati masa tengah gosok, kena charge. Masa charge pula tak boleh guna untuk gosok. Shot nanti.

Kalau travel pula kena bawa charger sekali. Kalau guna bateri, just buy the batteries. Kalau tak guna apa-apa (manual toothbrush) lagi bagus. 

So the bottom line is, each ada pros and cons. For me, travel memang saya bawa berus gigi manual. Dalam setahun bukan kerap sangat pun saya travel, so no harm. Yang penting, keep on brushing your teeth. 

Monday, April 15, 2019

Pengalaman UMRAH v.1

Melukis Kaabah di dalam Masjidil Haram

Susulan dari entri sebelum ini dimana sambungannya saya coretkan di sini. Saya dan keluarga tiba di KLIA2 kira-kira jam 12 tengahari. Seminggu sebelumnya saya mengalami kecederaan otot betis kanan ketika bermain bolasepak untuk tempat kerja saya. So, memang bertongkat lah saya. Nasib baik di KLIA2 ada perkhidmatan buggy. Flight kami menaiki Air Asia X bertolak pada pukul 1845hrs. Sekitar jam 1400 hrs kita dah start check in dan urusan mengambil passport dari wakil travel agency. Saya menggunakan perkhidmatan Tiram Travel. Jangan ditanya bagus ke tidak sebab ini kali pertama saya menjalani ibadah umrah. So far, semuanya okay dan bagus. 

Di KLIA2 saya dan jemaah lain memakai ihram. Saya menukar pakaian ihram ketika waktu hampir masuk Asar. So, first time solat menggunakan kain ihram. Saya dan family saya antara yang lambat boarding. Maklumlah kaki saya terhencut-hencut menggunakan tongkat. Sepatutnya saya guna wheelchair percuma di terminal, tapi malas pula.

Perjalanan 9 jam ke Jeddah tiada apa yang menarik cuma saya agak kesejukan. Nasib baik kain ihram tebal. Dua kali makanan dan minuman diberikan di atas flight. Antaranya ialah the famous Nasi Lemak Pak Nasser. Not bad juga rasa nasi lemak tersebut. 

 Air panas as usual kena bayar. Saya tak order. Sepanjang perjalanan gelap sahaja sebab malam. Sehinggalah kami dikejutkan oleh pengumuman pilot yang kami akan melintasi miqat. Sebenarnya duration from the first announcement to sehingga melintasi miqat dimana kita perlu niat pun almost an hour. Kalau Air Asia X, tips dia ialah after our second meal, around 30 minutes kot akan ada first announcement on miqat.

So bila kami melintasi miqat, our mutawif dah lead baca niat. Sebelum tu pun dia akan pastikan kami semua dah memakai ihram.

We arrived in Jeddah around 2315-2330 hrs. Lepas turun flight kami kena naik bas. Ingatkan jauh perjalanan bas, rupanya dekat sahaja. Di terminal, kami melalui imigresen Saudi. Kena scan 4 jari kanan dan kiri kecuali ibu jari. Mereka suka betul dengan anak lelaki saya yang berusia 7 tahun. Anggota imigresen yang uruskan saya dan anak lelaki saya suka membuat lawak cuma saya tak faham sebab dalam bahasa Arab. English beliau very basic. Dia tanya nama kita, kita jawab. 

Di Jeddah, kami berjalan menuju ke tempat bas. Selepas boarding bas, kami meneruskan perjalanan ke Makkah. Kira-kira satu jam. Saya memerhati luar tingkap mencari padang pasir. Tapi cuma nampak kegelapan. Bas kami berjenama Yutong. 

Sampai di Makkah, saya rasa teruja apabila ternampak Clock Tower yang menandakan kami hampir sampai ke Masjidil Haram. Dah jadi kebiasaan saya kalau travel akan memerhatikan detail kawasan sepanjang perjalanan. Tapi disebabkan perjalanan malam, agak sukar nak tengok keadaan sekeliling kecuali bangunan berlampu. Sempat saya perhatikan bahawa kedai-kedai coffee takeaway agak banyak di sini. Stesyen minyak nya besar dan ada standalone drive thru ATM Machine. 
Construction di Makkah.

Tiba di Clock Tower sekitar jam 0230 - 0300 hrs. Saya jangkakan keadaan sunyi namun ianya meleset. Masih ramai manusia berjalan ke Masjidil Haram. Ada yang berjalan pulang. Senang cerita, manusia menjalankan aktiviti seperti siang hari. Cuma kedai-kedai sahaja yang tutup. Ini baru umrah bulan Februari. Tak dapat saya bayangkan Umrah Ramadan atau pun musim Haji.

Kami menginap di Royal Orchird Safwa Tower which is di Clock Tower. Memang tak jauh pun dari Masjidil Haram. Jalan kaki tak sampai 100 meter. Cuma bila dah sampai ke pintu Masjidil Haram tu kena jalan kaki lagi untuk ke ruang solat dihadapan Kaabah. 
Senarai menu di salah satu restoran di Safwa Tower

Makan minum semua included di Hotel Royal Orchird. Saya suka buah oren dia, manis dan besar. Anak-anak pula tak cukup makan di hotel sebab tak kena dengan tekak mereka, diajaknya pula makan diluar. Kita ni orang dewasa memang okay je makan di hotel. Selalunya kami makan di Safwa Tower. Kaki saya tidak mengizinkan kami keluar jauh dari Safwa Tower. Selalunya nugget ayam, fries dan shawarma menjadi kegemaran anak-anak makan di luar. Harga sekali makan kami semua kalau di Safwa Tower tak lari dari 30-40 Riyal. Sejujurnya tekak saya merasakan bahawa makanan arab di Bukit Bintang lebih sedap dari di Safwa Tower. Kalau nak McDonalds pun ada tapi lokasinya di sebelah Safwa Tower, berhadapan juga dengan Masjidil Haram. 
Aiskrim dalam peti di kedai runcit sebelah Masjid Hudaibiyah



Di Makkah, kami ziarah menaiki bas yang disewa oleh travel agency. Dibawanya kami melawat Arafah, Mina dan Jabal Rahmah serta tempat-tempat bermiqat yang lain seperti Jaranah dan Hudaibiyah. Ramai peniaga-peniaga Arab di Jaranah dan Hudaibiyah dan semestinya harga lebih murah dari peniaga di dalam Safwa Tower. Cuma kualiti agak berbeza. Aiskrim yang dijual di Jabal Rahmah amat menarik. Cuaca waktu ni agak dingin tapi kami makan juga aiskrim. 
Masjid Jin. Pemandangan dari dalam Bas. Bangunan sebelah tangga tu adalah masjidnya.

Dalam perjalanan, kami melalui Jabal Nur iaitu terletaknya Gua Hira. Tinggi rupanya Jabal Nur. Selalu baca dalam buku, bila tengok live baru rasa malu dengan Rasul Allah yang bersusah payah mendaki Jabal Nur sedangkan kita senang pula untuk melanggar suruhannya. Kami juga melalui masjid Jin. Dah moden masjid ni, lokasi pula terletak di celah-celah bangunan. Sekali pandang macam masjid/surau di stesyen MRT.

Cukup disini dahulu coretan pengalaman. Next akan ke Madinah pula.







Saturday, April 13, 2019

When Easy Things Goes Awfully Hard


Learning and educating people nowadays is much more easier than before. We have lotsa tools that can help us. Be it picture or sound, even videos and multimedias, these are the things that can be use in teaching and learning. 

Dengan kemajuan internet, in Malaysia we can have online  learning too. Saya sendiri boleh post soalan dari rumah sambil berenak-enak. Nampak mudah. Mungkin yang sedikit sukar ialah apabila software yang digunakan sebagai platform pembelajaran agak kurang user friendly. 

Dulu, speed internet di Malaysia agak kurang memberangsangkan. Saya pernah guna dialup, kemudian menggunakan broadband dan sekarang high speed broadband. Sekarang speed memang laju compare to connection sebelum ini. Speed zaman sekarang bersesuaian pula dengan content yang ingin dilihat.

Even though saya terjumpa complain speed tak cukup laju, but usually culprit dia adalah hardware kita sendiri yang tak bagus. Kadang-kadang modem panas dan jadi bengong. Ini saya alami sendiri sehinggalah saya tukar modem, baru lah dia stabil. Ada 3 kali sahaja connection saya putus. First disebabkan kerosakan hardware TM sendiri di luar rumah saya. Kedua, kontraktor rennovation rumah jiran patahkan wayar fibre optic saya dan yang ketiga, seluruh kawasan perumahan saya termasuk sebelah menyebelah connection down disebabkan hardware besar TM rosak.

Back to tools untuk educate, adalah sangat tidak berguna jika server untuk software tersebut bermasalah. Sebagai contoh, baru sebentar tadi saya post soalan pada student tetapi bila nak view balik, error. Rupanya site down. Dah terpaksa tunggu dia up balik. See what I mean? Patut reduce time to deliver but now have to wait.