Friday, May 27, 2022

Meeting With Tetfund

 


Minggu lepas, saya dijemput menghadiri mesyuarat bersama wakil kerajaan Nigeria iaitu Mr Sanusi dari agensi Tetfund. Tetfund ini merupakan satu badan atau organisasi kerajaan Nigeria yang memberi biasiswa kepada para pelajar-pelajar tajaan mereka yang majoritinya adalah dari postgraduate. Tetfund berpangkalan di Abuya, Nigeria. 

Mesyuarat yang berlangsung di Bangunan Sarjana di belakang DATC Shah Alam turut dihadiri oleh koordinator dan ketua dari Ipsis iaitu bahagian yang bertanggungjawab menguruskan pengajian postgraduate. 

Saya merupakan penyelia PhD kepada salah seorang pelajar tajaan Tetfund ini. Itu adalah sebab utama saya dijemput untuk memberi input kepada wakil mereka iaitu Mr Sanusi. Menurut Tetfund, jika input yang mereka terima adalah positif, mereka akan hantar lebih ramai lagi pelajar ke sini. 

Ada beberapa perkara positif saya dapat lihat berkenaan kehadiran para pelajar PhD ini. Pertamanya ialah dari segi knowledge exchange and transfer serta networking di antara profesional dan academician dalam bidang maklumat dari Fakulti saya dan juga benua Afrika. Nigeria boleh menjadi perintis kepada program ini. Kedua, para pelajar PhD ini merupakan para profesional dalam bidang maklumat di negara mereka. Selain dari kepakaran yang mereka ada, mereka juga sudah cukup matang untuk share their knowledge not only regarding the field of information tetapi juga tentang culture dan budaya mereka di sana. Saya bercadang agar mereka dapat menganjurkan satu sesi bersama pelajar undergraduate di Fakulti saya untuk pelajar undergrad kita lebih memahami tentang kehidupan mereka di Nigeria. Pengalaman saya ketika di luar negara menyaksikan lebih banyak sisi buruk negara kita yang akan sampai ke pengetahuan orang-orang di luar sedangkan sisi yang baik lebih banyak namun tak sampai. 

Pelajar PhD yang kami terima kesemuanya adalah para professional di Nigeria. Pelajar saya sendiri merupakan ketua di jabatan tempat dia bertugas. Beliau akan datang Malaysia setelah hampir setahun mengaji PhD secara maya bersama saya dan rakan saya. Agak sukar sebenarnya kerana perbezaan waktu agak ketara. Dia sendiri amat berharap untuk datang ke Malaysia.

Saya ada berjumpa seorang lagi pelajar dibawah seliaan seorang lagi rakan saya. Pelajar tersebut sudah berusia dan juga merupakan salah seorang ketua di jabatan beliau. Ketika saya berjumpa dengannya, dia baru sahaja beberapa hari tiba di Malaysia. My first question is what are the differences between Malaysia dan Nigeria yang dia alami for the first few days. Katanya, kestabilan bekalan elektrik dan air. Di negaranya, elektrik dan air boleh terputus berhari-hari lamanya. Saya juga ada membaca satu artikel dari jurnal berkenaan keadaan arkib di sana yang menghadapi masalah penyimpanan dan akses bahan kerana selalu sangat putus bekalan elektrik. 

Apabila beliau menceritakan tentang betapa bagusnya di sini kerana bekalan air dan elektrik sentiasa ada, terus saya risau akan kes-kes bekalan air terputus di Selangor sebelum ini. Hopefully dia tidak akan terkesan dengan kes air yang beberapa kali menjadi isu di kalangan rakyat Selangor. 


No comments:

Post a Comment