Monday, February 12, 2024

Artificial Intelligence (AI)

 



Dunia semakin maju. Selaras dengan majunya dunia, teknologi turut berkembang. Pelbagai teknologi telah dicipta, dimajukan dan digunakan oleh manusia. Antaranya teknologi-teknologi yang berada di sekeliling kita ialah seperti internet, smartphone, pembayaran tanpa tunai, teknologi wireless dan banyak lagi. 

Di celah-celah teknologi yang ada ini adalah teknologi AI ataupun Aritificial Intelligence. Kecerdasan Buatan, atau AI, merujuk kepada pembangunan sistem komputer yang boleh melaksanakan tugas yang biasanya memerlukan kecerdasan manusia. Dalam erti kata lain, AI melibatkan penciptaan mesin atau perisian yang boleh berfikir, belajar dan membuat keputusan dengan cara yang meniru kecerdasan manusia.

Terdapat dua jenis AI utama: Narrow AI dan General AI. Narrow AI, juga dikenali sebagai Weak AI, direka untuk melaksanakan tugas tertentu atau satu set tugas, seperti pengecaman imej, terjemahan bahasa atau bermain catur. General AI, sebaliknya, akan mempunyai keupayaan untuk memahami, belajar dan menggunakan pengetahuan merentasi pelbagai tugas - sama seperti cara manusia berfikir dan belajar.

Gambar yang di AI kan dari gambar lain


Aplikasi AI boleh ditemui dalam pelbagai aspek kehidupan seharian kita, seperti pembantu maya (seperti Siri atau Alexa), virtual assistant (seperti cadangan Netflix atau Amazon), dan kenderaan autonomi. Matlamat AI adalah untuk mencipta mesin yang boleh menyesuaikan, menambah baik dan melaksanakan tugas tanpa pengaturcaraan yang jelas, dan akhirnya meningkatkan kecekapan dan menyelesaikan masalah yang kompleks.

Kita tidak boleh lari dari AI dalam kehidupan kita. Saya sendiri apabila menggunakan internet atau Youtube, kerap kali juga akan disajikan dengan kandungan yang disyorkan dan kebanyakannya memang 'match' dengan apa yang ingin saya lihat. 

Dalam dunia penulisan juga kita ada beberapa AI tools yang dapat memudahkan penulis seperti Quillbot dan tidak dilupakan, AI chatbot yang akan menjawab sebarang persoalan yang kita lontarkan. Sejujurnya terdapat beberapa perenggan dalam entri ini yang saya tulis dengan bantuan AI chatbot.



Selain dari itu, terdapat juga AI yang mampu menukarkan teks kepada gambar. Saya kerap juga menggunakan AI picture tools ini untuk mencipta gambar-gambar yang bersesuaian dengan apa yang ada dalam fikiran saya. Entri lepas di blog ini menggunakan gambar yang dicipta oleh AI. Untuk entri ini dan seterusnya, saya akan juga menggunakan AI untuk generate gambar. Gambar diatas asalnya adalah gambar dari FB rakan saya, gambar pemandangan. Saya tukarkan menggunakan AI. Sebenarnya gambar asal adalah jeti yang menghala ke satu struktur di laut. 

Apabila sudah terlalu banyak AI, timbul pula persoalan tentang kriteria untuk memilih apps atau software AI yang sesuai untuk kita guna, dan adakah manusia masih mampu berdiri atas kaki sendiri andai AI gagal diakses. Kebergantungan sepenuhnya kepada AI juga agak merisaukan kerana jika AI itu memberikan sesuatu yang salah, nescaya ia akan menyebabkan kehidupan kita kucar kacir.




Thursday, February 01, 2024

Raket Victor Jetspeed S10Q

 

Saya memang suka beriadah dan bersukan. Sebelum-sebelum ini memang saya bermain bolasepak sehinggalah saya kerap tercedera dan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh. Satu lagi aktiviti yang saya suka tetapi susah untuk saya buat ialah jogging. Tak dinafikan terbit rasa cemburu melihat mereka-mereka yang hebat berjogging. Teringin sebenarnya nak lari macam mereka. Ada yang dah tua-tua masih mampu masuk pertandingan larian-larian. Namun, jogging bukanlah kelebihan saya. Malah ketika aktif bermain bolasepak ketika zaman sekolah pun, kena jogging merupakan perkara yang paling saya tak suka.

Selain bolasepak, saya juga gemar bermain badminton, ping pong dan sepak takraw. Sukan ragbi pula pernah saya main dan mewakili sekolah, waktu tu tak ramai nak masuk ragbi sebab ianya sangat fizikal. Sepak takraw pula dah lama saya tinggalkan. Sebenarnya bukan susah sangat nak main pun, di taman perumahan saya pun ada court takraw dan kawan-kawan taman main kat situ. 

Yang saya masih aktif sekarang ni ialah badminton. Baru-baru ini saya ke satu kedai badminton Awesome Sport Resources (ASR). Tujuan utama ialah untuk ganti string reket Yonex saya. Bila dah sampai sana, jadi rambang mata pula melihat pelbagai jenis raket. Raket sedia ada iaitu Yonex Duora 55 yang saya gunakan sejak beberapa tahun kebelakangan ni dah jadi semakin ringan. Bukan kerana komposisi raket tu semakin hilang beratnya, tetapi kerana konsistensi bermain bersama rakan-rakan menyebabkan tangan semakin inginkan raket yang lebih berkuasa. 

Rakan-rakan yang memang dah main dengan saya sejak 2018 semakin ramai yang beralih ke tension string 27. Ada yang mencuba lebih, tetapi kembali ke 27 kerana tangan sakit. Saya masih maintain 23 dengan Duora 55. Dan hasilnya, setiap kali smash, ianya mudah diangkat lawan. Satu lagi raket saya berjenama Yone tanpa X, yang dibeli sekitar tahun 2012, jarang saya gunakan kerana ianya agak berat. Saya tak pasti samada ini imitation Yonex atau memang ianya jenama Yone tanpa huruf X. Yang saya pasti, rakan-rakan yang lebih hebat bermain badminton, apabila mencuba raket ini pasti akan kata raket Yone ini sedap. Sehingga sekarang jenama Yone tanpa X ini masih menjadi misteri buat saya. Kalau tengok di raket, ianya boleh hold tali sehingga tension 36. Tapi rasanya macam tak betul je. Tanya kedai pun mereka tak berani nak tarik tali hingga 36. 

So, saya stick pada my Yonex Duora 55 kuning saya sahaja. Maksimum recommended string tension ialah 25. Saya pun letak 25 tetapi bila dah kerap main 25 rasa macam dah tak berapa best. Saya nak try letak 27, tetapi kedai kata paling tinggi pun 26, kalau lebih takut ada efek tak elok pada raket. So saya ganti tali Yonex BG63 dan tarik 26, kemudian saya cari lagi satu raket untuk 27. Boleh juga claim pelepasan income tax dibawah peralatan sukan pada tahun 2024 ni.

 


Raket pilihan saya ialah Victor Jetspeed 10 warna 'tembikai'. Kalau tengok spesifikasi di laman web Victor, maximum tension ialah 27. Frame material pula ialah High Resilience Modulus Graphite + NANO FORTIFY. Shaft material diperbuat dari High ResilienceModulus Graphite + PYROFIL + Nano Resin + 6.8 SHAFT. Kalau nak tau lebih lanjut mengenai teknologi raket Victor ini boleh tengok di link 

https://www.victorsports.my/pages/racket-technology.

Harga raket ini boleh dilihat di website Victor Malaysia namun perlu diingatkan bahawa ianya adalah harga yang disyorkan oleh pengeluar. Saya dapat harga promosi yang lebih murah di kedai ASR (semestinya original) dan itu juga salah satu sebab saya pilih Victor Jetspeed 10. Nawaitu asal nak ambil Yonex Astrox Nextage, tetapi tawaran harga Jetspeed 10 lebih menarik.

Jika nak dibandingkan dengan Duora 55 saya, memang terasa sikit Jetspeed ini lebih berat, Duora 55 rasa ringan. Tetapi dari segi smash, terasa kuasa Jetspeed ini melebihi Duora 55. Dari segi kawalan dan speed, pada kali pertama dan kedua sesi badminton saya, agak sukar nak kawal Jetspeed berbanding Duora dimana mudah sikit untuk angkat smash rakan-rakan berbanding Jetspeed, namun setelah masuk sesi ke 3, saya semakin mudah untuk angkat smash. Cuma saya rasa Duora lebih mudah untuk angkat smash rakan jauh kebelakang berbanding Jetspeed yang lebih mudah angkat smash rakan ke net. 

Bermain di net nampak lebih senang Jetspeed dari segi kawalan berbanding Duora. Untuk baseline, pada awalnya seperti Jetspeed perlukan power lebih berbanding Duora, namun setelah sesi 3, tidak banyak beza antara kedua-dua raket. Mungkin tension yang bezanya hanya 1 diantara dua raket ini menyebabkan saya tidak dapat menilai dengan tepat.



Walau apa pun raket yang diguna, ianya perlu disulami dengan teknik dan kekuatan yang mantap. Saya masih lagi kekurangan kedua-dua aspek ini. Ditambah pula dengan stamina yang semakin menurun selaras dengan usia, kadangkala kesilapan mudah dilakukan sama seperti menggunakan raket-raket sebelumnya. Namun, penggunaan raket yang lebih premium dapat dirasakan jika kita memang sentiasa bermain badminton secara mingguan, bukan sekali dua setahun.


Sunday, January 14, 2024

Pengalaman Menggunakan Jam Garmin Instinct

 

pinjam gambar from website Garmin Official


Garmin merupakan jenama yang pernah saya gunakan kita zaman ketiadaan android player di kenderaan. Zaman tu, GPS di handphone pun tak sehebat sekarang. Potensi ketiadaan signal internet walaupun berada di tengah-tengah bandar masih tinggi.

Saya ingat lagi, waktu saya gunakan GPS Garmin tu, kena lekatkan di cermin kereta. Oleh kerana alat GPS Garmin tersebut menggunakan satelit, bila lalu dalam terowong, signal akan lost. Kadangkala bila mendung atau hujan pun signal akan lost. Kemudian ada pula GPS Tomtom namun saya tetap setia dengan Garmin kerana bagi saya Garmin merupakan antara pioneer GPS ni. 

Garmin bermula pada tahun 1989 dan diasaskan oleh dua orang yang dilahirkan dari dua benua berbeza iaitu Amerika dan Taiwan. Gary Burrell dan Min H. Kao sama-sama belajar di Amerika, namun dia dua institusi berbeza. Mereka berdua berjumpa ketika bekerja di tempat yang sama dan kemudiannya berkongsi idea untuk mencipta satu produk navigasi untuk kenderaan laut, udara dan mereka yang gemar hiking. Nama Garmin itu sendiri berasal dari gabungan nama kedua-dua mereka iaitu Gar dan Min.

Setakat ini Garmin beroperasi 86 lokasi seluruh dunia termasuk di Malaysia dan bilangan keseluruhan staf Garmin adalah 19000. Ini maklumat yang saya perolehi dari laman web Garmin sendiri. 

Jika dahulu, Garmin yang saya kenal hanyalah dengan alatan GPS sahaja, kini Garmin juga mempunyai produk lain seperti jam tangan pintar (Smartwatch). Sebelum saya menggunakan jam Samsung Watch 5, saya telah memerhatikan beberapa jenama jam fitness dan health yang lain seperti Apple, Fitbit, Suntoo dan beberapa lagi yang berasal dari jenama telefon bimbit. 

Ketika saya melakukan aktiviti fizikal seperti indoor cycling atau badminton (yang ini memang peluh), sukar untuk saya menekan touch screen Samsung Watch 5 saya. Ini akibat peluh di skrin dan juga tangan yang basah dek peluh. Yang kedua pula, jika saya ingin travel, saya terpaksa membawa charger jam saya kerana jangka hayat Watch 5 ni tak lama, paling lama saya pakai pun 2 hari. Itupun saya tak pakai lebih dari 12 jam. Yang ketiga, update-update nya menyebabkan jam saya semakin slow, berbanding kita mula-mula beli. Yang keempat pula, ia akan auto sync ke kalendar Google saya setiap kali saya connect ke handphone saya. Agak rimas apabila tiba-tiba keluar notification berkenaan event-event yang tiada kena mengena dengan saya.

Dan yang paling penting ialah, saya lebih mengutamakan maklumat yang diberikan pada saya oleh smartwatch lebih dari kecantikan skrin Amoled. Mengambil kira beberapa faktor ini, saya memilih jam Garmin Instinct 2X Solar Tactical. Sebenarnya saya tak terlintas pun untuk mengambil versi Tactical. Bukan sahaja itu, malahan tak terlintas pun nak guna jenama Garmin. Tetapi, setelah menjalankan sedikit kajian, bateri jam Garmin ni tahan. Ikut spesifikasi pengeluar di website Garmin.com.my, 40 hari merupakan jangka hayat mod smartwatch. Ini adalah mod yang saya akan 99% gunakan. Kalau guna battery saver, 60 hari. Kalau kita sentiasa dedahkan pada cahaya matahari, unlimited days of battery. Ini kerana jam ini boleh charging bateri guna Solar. 

Cerita mengenai Solar ni, memang dah proven, 2 jam Gshock saya adalah solar dan dah bertahun beli tapi bateri steady. Yang Casio ni lagi hebat, guna cahaya lampu rumah pun boleh. Saya jarang guna, so saya letak dalam kotak jam yang cahaya lampu boleh tembus dan letak berhampiran lampu rumah. Cuma Garmin ni kena solar charging guna cahaya matahari dan ada kiraan berapa lama perlu terdedah pada cahaya matahari. Senang cerita, dia nak suruh pemakai buat aktiviti outdoor.

Untuk versi Tactical ni pulak, saya dah decide nak ambil versi biasa. Namun, di kedai official Garmin, budak yang jaga tu dah ayat baik punya, sambil beri diskaun, tak pasal-pasal saya ambil juga versi Tactical. Beza sikit sahaja dengan yang norman. Size 50mm tu dah memang standard untuk Instinct 2X. Tactical ni biasanya untuk pihak military atau komando polis. Instinct ni tahan lasak, military grade tapi untuk versi Tactical dia ada mod Stealth dimana jika kita on kan, tiada sebarang alat boleh detect jam kita. Yang kedua ada mod payung terjun dan yang ketiga ada mod balistic dimana ia akan beri maklumat untuk tembakan tepat jarak jauh, yang keempat ada kill switch untuk memadam segala maklumat di jam dengan pantas, yang kelima night vision google friendly dan yang keenam ada lampu suluh led hijau. 

So kesemua penambahan mod dalam jam Tactical ni tak berguna pun dalam kehidupan saya kecuali lampu led hijau. Jam Garmin Instinct ni memang ada lampu Led putih dan kalau versi biasa ada juga merah, kalau Tactical ada versi hijau. Maknanya selain lampu led standard putih, kita boleh tukar warna lampu suluh tersebut ke hijau atau merah, bergantung pada versi jam kita. Dan kewujudan torch light di jam ni memang sangat membantu sebenarnya. Ini antara mod yang kerap saya guna. Memang terang betul lampu dia, boleh kalah lampu di handphone saya.

Akhir kata, antara sebab utama saya pilih Garmin Instinct 2X Solar Tactical ini berbanding dengan Watch 5 saya ialah:-

1. Jangka hayat bateri

2. Nampak lebih lasak (ikut kata pengeluar 'This ultratough watch features a solar charged display and rugged 50 mm polymer case. It’s water-rated to 10 ATM and tested to U.S. military 810 standards for thermal, shock and water resistance'.)

3. Bukan touch screen. Ada 5 button. 

4. Maklumat yang lebih detail untuk pelabagai perkara.

5. Senang nak dihubungkan pada apps di handphone. Lebih pantas sync maklumat antara jam dengan apps di handphone. Saya juga update guna Garmin apps di Macbook saya (guna cable).

6. Health info yang diberi nampak lebih accurate dari Watch 5. Dan lebih detail semestinya.

7. Warna hitam khas untuk versi Tactical. 

Yang nampak tak best berbanding Watch 5 saya :-

1. Skrin tak cantik, macam Gshock. Budak-budak tak suka. Mak budak pun tak suka.

2. Nampak je lasak, tapi risau juga skrinnya calar. Setakat ni tak jumpa lagi youtuber buat ujian tahan calar pada skrin. 

3. Besar dan rasa berat sikit berbanding Watch 5. Awal-awal beli tidur sekali dengan jam sebab nak ukur tidur. Tapi bila dah satu malam tu tidur tanpa jam, lagi selesa, terus dah tak pakai.

4. Info tidur macam tak berapa tepat. Tapi yang ini saya tak dapat compare dengan Watch 5 sebab saya tak pernah tidur pakai Watch 5. Jam Garmin ni pula masih tak detect kalau saya tidur siang hari. Saya belum habis kaji lagi pasal ni.

5. Awal-awal ni masih kelam kabut juga kalau nak cari maklumat di jam. Maklumlah semua pakai button. Baru 2 kali main badminton guna jam ni, setiap kali nak start main kena buka manual dalam fon dulu untuk ingatkan balik cara-cara nak detect badminton. Maklumlah baru seminggu guna jam ni. Kalau smarwatch senang je. 

6. Belum try di luar negara lagi. Kalau ikut manual, jam ni akan auto ikut waktu di lokasi kita berada. Kita boleh guna waktu GPS atau connect ke handphone untuk update waktu. Sebab tahun ni, saya belum lagi ke keluar negara yang berbeza time zone, jadi saya tak dapat nak try dulu fungsi ni. Tapi yang pasti, mesti terkial-kial jugalah nanti. 

7. Harga, lagi mahal dari Watch 5.  





Wednesday, January 10, 2024

Tahun 2024

 



Tahun 2024 telah pun berjalan selama hampir dua minggu di saat blog ini ditulis. Di minggu-minggu ini tugas saya semakin sibuk, lebih kepada menghadiri aktiviti dan mewakili boss saya merasmikan sesuatu majlis. Namun ada juga perkara-perkara yang saya dan rakan-rakan serta boss saya perlu uruskan terutama yang melibatkan kelancaran aktiviti pelajar. 

Bekerja di satu organisasi besar yang mempunyai ribuan insan, puluhan jabatan dan unit serta berbelas-belas cawangan satu Malaysia bukanlah sesuatu yang mudah. Terdapat pelbagai cabaran yang perlu kami harungi setiap kali ingin memastikan aktiviti dan tugas berjalan dengan lancar.

Ini tidak mengambil kira urusan dengan pihak luar organisasi yang juga mempunyai cabaran dan halangan tersendiri. Kadangkala dah tetapkan tarikh, pihak luar pula mempunyai kekangan. Nampak mudah, tetapi apabila berlakunya perubahan tarikh, kami juga terpaksa berurusan dengan pelbagai pihak di dalam organisasi kami untuk menyelaraskan tarikh yang baru.

Disebabkan kesibukan masa, saya juga terpaksa mencuri-curi untuk update blog ini dari terbengkalai. Ada kalanya idea mencurah-curah untuk dikongsikan dengan pembaca namun masa untuk menulis pula sangat terhad. Ketika ini saya mempunyai kira-kira 10 minit sahaja sebelum saya bergegas ke tempat acara yang saya perlu hadiri mewakili boss saya. Dan setelah saya ke tempat acara, saya diberitahu bahawa penceramah belum hadir kerana ada kesesakan lalulintas luar biasa. 

Insha allah, next post saya akan menceritakan berkenaan pengalaman saya menggunakan jam Garmin, yang saya beli untuk menggantikan jam Samsung Watch 5.