Thursday, September 01, 2022

Colmar Tropicale Berjaya Hills

 Baru-baru ini saya telah outstation ke Colmar Tropicale di Bukit Tinggi, Pahang. Bermula dari hari Ahad 28 Ogos hingga 30 Ogos, saya dan sebilangan rakan-rakan di tempat kerja saya berkampung di Colmar untuk 'berbengkel' berkenaan penulisan jurnal berindeks.
Saya pernah ke Colmar, seingat saya sekitar 10 tahun lepas. Cuaca tidak sesejuk sebelum ini, mungkin akibat kesan global warming ataupun kerana saya telah pergi ke Fraser Hill tahun lepas. Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa Bukit Fraser lebih sejuk. Nak kata musim hujan, sewaktu di Colmar pun hujan juga.
Saya ditempatkan di bilik twin single bed. Malam hari pertama terasa sejuk juga seperti Fraser. Rupa-rupanya saya dan rakan sebilik saya on aircond. Malam kedua saya off aircond dan buka kipas. Baru rasa nyaman.

Balkoni bilik saya


Dari segi kebersihan, not bad. Cuma saya dapat perhatikan kesan-kesan penuaan di luar dan dalam bangunan. Agak berbeza dengan kunjungan saya kira-kira 10 tahun lepas. Dalam bilik pun dah mula nampak sedikit usang terutama di toilet. 
Saya tak berkesempatan langsung mengunjungi kedai-kedai di Colmar kerana occupied dengan kerja. Malam pun tidur lewat buat kerja. Saya ada nampak 7 Eleven, kedai souvenir, kedai bakery, kedai permainan arked dan Starbucks. Starbucks saya sempat beli Hot Latte dan semestinya harga lebih mahal dari Starbucks di tempat rendah. Tempat tarikan lain seperti Taman Jepun pun saya tak sempat nak pergi. Itulah masalah utama saya kalau pergi outstation, memang tak sempat nak pergi mana-mana. Orang lain elok je sempat. Line Celcom disini agak teruk. Ada tempat dalam bangunan yang langsung tak dapat line. Mobile internet Celcom pula tidak kuat. Langsung tak dapat 4G atau 4G+. Hanya simbol E sahaja. Tapi Maxis kuat. Nasib baik saya ada dua sim dalam phone saya. 
Tapi jika kita menginap di Colmar, dalam bilik dah ada modem Wifi yang diletakkan di atas dinding berhampiran siling bilik. Ianya percuma. Memang kami guna Wifi sahaja. Di bilik mesyuarat tempat kami bekerja pun sama, ada Wifi. Speed pun laju. Saya test guna Speed Test apps di handphone saya, kelajuan Wifi Colmar ialah 113 Mbps download dan 136 Mbps upload. Streaming game Live JDT vs Melaka United sangat smooth. Kalau Maxis mobile pula, speedtest result di Colmar adalah 50.4 Mbps download dan 5.08 upload. 

Masing-masing sibuk kerja


Breakfast Colmar biasa-biasa sahaja. I am not into food sangat, ada telur, roti dan air pun dah okay. Ada sausage, chicken slice, roti, muffin, nasi dan 1 lauk, air panas dan sejuk, porridge dan buah. Bagi saya breakfastnya sama dengan hotel 3 bintang yang lain. Tiada omelette di sini.Apa pun Colmar masih lagi tempat yang menarik untuk dilawati terutama yang nak rasa udara segar tanah tinggi. Lagipun jaraknya tak jauh dari Shah Alam. Saya cuma ambil masa kira-kira sejam lebih sikit untuk pulang dari Colmar ke ofis saya di Shah Alam. Itupun saya berhenti beli lemang di RnR Gombak. Jalan naik Colmar dari simpang Highway Karak kecil sedikit dari naik Genting. Bagi saya yang dah pernah naik Fraser Hill, jalan naik ke Colmar jauh lebih baik dari segi turapan jalan, keberangkalian tanah runtuh, kecuraman dan ketajaman selekoh. Namun jalan turun- naik bukit masih perlu pemerhatian lebih ketika memandu. 
Secara ringkas, based on pendapat rakan-rakan sekerja serta saya sendiri, Wifi di sini memang superb. Celcom line agak teruk. Maxis okay. Bangunan sedikit tak terjaga. Breakfast biasa-biasa sahaja. Kalau datang untuk kerja memang sesuai sebab tak boleh lari pergi mana-mana. 

No comments:

Post a Comment