Tuesday, June 14, 2022

Mencari Anti Virus

 Menjelang tempoh antivirus saya akan berakhir, saya mula berkira-kira mencari activation key untuk reactivate kembali antivirus saya. Buat masa ini saya menggunakan Kaspersky di komputer kerja saya. Bit Defender pula saya guna di laptop anak saya. Walaupun OS masing-masing telah datang dengan Windows antivirus tetapi tahap keyakinan saya pada antivirus third party masih tetap utuh.

Teringat suatu ketika dahulu, Norton merupakan yang terhebat di Malaysia. Ketika itu Bit Defender baru bertapak. Avira pula didatangkan secara percuma dan seringkali tak detect virus, begitu juga McAfee. Maklumlah zaman ketika itu connection internet bukan sesuatu yang boleh didapati dengan mudah seperti sekarang. Zaman itu mana ada mobile internet. Semua fix line. Samada Cyber cafe atau pejabat sahaja yang ada. Itupun tak semua pejabat ada sambungan internet. Rumah juga tak semua ada. Jadi nak update database antivirus tu agak sukar. Database mereka pun tak selalu berupdate. Masa mula-mula saya diperkenalkan dengan Kaspersky pun, saya agak takut sebab namanya pun sedikit Russian. Ketika itu mentaliti Russia ini jahat memang menebal hasil momokan filem Hollywood.

Sekarang, ada banyak antivirus di pasaran tetapi yang paling dikenali adalah Kaspersky dan Bit Defender. Norton masih ada lagi tapi jarang saya lihat kawan-kawan guna. Saya pun dah stop guna Norton since berbelas tahun lepas kerana PC rasa berat. Masa tu Bit Defender dan Kaspersky rasa very light. Malangnya kedua-dua mereka terlalu cerdik sampai habis file excel yang digunakan untuk kerja dideletenya.

Jadi, sekarang saya sepatutnya dah boleh renew Kaspersky saya tetapi akibat perang Russia Ukraine dan ketidaktentuan produk dari Russia, saya berfikir mungkin tiba masa saya mencari produk lain. Yang terlintas dikepala saya hanyalah Bit Defender iaitu produk dari Romania ini. Saya ada melihat satu laporan comparison di website cybernews.com yang menyebut bahawa Bit Defender ‘sedikit’ lebih hebat dari Kaspersky. Namun ini bukanlah bermakna Kaspersky tidak hebat. Dah lama saya percayakan Kaspersky. Cuma senario dunia sekarang ini meyebabkan saya cuba elak produk Russia buat sementara. Takut terheret dalam perang siber.

Melihat laporan reviu di cybernews.com , Bit Defender sedikit berat compare to Kaspersky. Ini adalah dapatan dari penulis tersebut. Dari segi lain, Bit Defender lebih sedikit dapat detect malware compared to Kaspersky. Saya pula akan pilih produk yang ada offer price yang lebih menarik. Lagi bagus kalau dia dapat offer price yang cantik dan molek with activation yang lebih lama. Contohnya Bit Defender di Official Store mereka di Shopee ada tawarkan harga menarik untuk tempoh activation 3 tahun. Maknanya kalau saya beli produk tersebut, tak payah fikir nak renew for 3 years. Masa tu pun agaknya PC dah tukar baru.

So far dah hampir 2 minggu saya gunakan Bit Defender di PC di bilik ofis saya dan setakat ini tiada apa-apa masalah. PC saya menggunakan processor Intel i5-7400T 2.4GHz dan 4 GB RAM serta storan SSD. Semua nampak smooth dan normal.

Harapnya kalau saya ambil Bit Defender, Romania jangan la pula buat hal dengan turut sama perang. 


No comments:

Post a Comment