Tuesday, August 02, 2022

Pengalaman Bersama Samsung S22+

 

Fotografi merupakan salah satu hobi saya. Ketika saya menggunakan DSLR dahulu, pelbagai lensa yang saya beli. Pada zaman itu,  rujukan kebanyakannya adalah dari majalah. Masih saya ingat majalah luar negara dan dalam negara yang saya beli di kedai. Pelbagai teknik yang saya cuba antaranya panning, bokeh dan macro. Oleh kerana tidak cukup budget nak beli  dedicated macro lense, saya beli macro filter. Dapat juga ambil sikit-sikit gambar makro.

Tapi bila dah lama guna, baru saya sedar saya sebenarnya suka street photography. Sambil jalan sambil ambil gambar-gambar pemandangan. Dulu kita ada fotopage tempat showcase gambar-gambar yang kita ambil di DSLR. Adakalanya gambar yang diambil itu diedit dahulu, adakalanya terus diupload. Sekarang ada Instagram.

Bila dah lama-lama guna DSLR, rasa bulky pula nak bawa. Ditambah dengan charger, bateri spare, lensa-lensa dan kadang-kadang speedlight. Speedlight masa tu tak mampu beli brand Nikon yang sama dengan kamera saya, mampu beli Nissin sahaja. 

Bila camphone semakin canggih, saya tinggalkan terus DSLR. Saya tak ingat saya jual pada siapa, tapi ada satu lensa saya yang gagal dijual sebab dah ada fungus. Punya lama tak pakai. Lensa 35mm Nikon. Memang cun gila ambil gambar bokeh. 

Bulan lepas Samsung buat program Trade In dan juga beri diskaun. Saya bawa Samsung Note 10 Lite saya berjumpa Nadia di Samsung Store di shopping mall berdekatan rumah saya dan terus trade in. Sebenarnya saya ada lagi few smartphone Samsung yang dalam keadaan baik untuk saya trade in tapi Nadia kata satu je boleh trade in. 

Kini, lagi 2 hari genap sebulan saya guna Samsung S22+. Mula-mula nak ambil Ultra, lagi-lagi dia ada S Pen. Saya memang penggemar Note. Tapi lately ni jarang pula guna S Pen, rasa macam nak tukar balik ke S series biasa. Mula-mula nak pilih S22 biasa tapi skrin tak besar. S22 Plus ni hampir sama saiznya dengan Note 10 Lite so saya sambar yang Plus. Guna screen protector di kedai Samsung terbabit, boleh tahan harga Screen Protector tu, cutting guna mesin. Bila saya pergi ke kedai luar pun sebenarnya lebih kurang juga harganya. Orang kedai luar siap cakap pada saya ia lebih tahan dari yang jenis tampered glass. Memandangkan S22+ punya skrin kali ini adalah Dynamic Amoled yang memang cantik, saya tak gunakan privacy screen. Saya gunakan clear screen untuk dapatkan hasil terbaik. Lagipun dah tua tua ni takde apa nak diprivacykan. 

Untuk spesifikasi S22+, saya punya phone menggunakan Snapdragon. Di Malaysia kita dapat Snapdragon. Saya tak peduli sangat samada ia Exynos atau Snapdragon. Yang saya tau ianya much more faster than my previous phone. And also storage built-in is 256gb dan didatangkan tanpa slot microsd. For me tiada masalah sebab built-in storage pun dah besar.

Full spesifikasi S22+ boleh dilihat di internet, di website Samsung Malaysia pun ada. Apa yang saya nak kisahkan disini ialah setelah sebulan guna, ianya smooth, laju masa boot dan juga saya dapat connection Wifi 6 bila sambung ke modem router di rumah saya. Sebelum ni tak dapat. And hasilnya ialah my Speed Test constantly berada di 500mbps for download and 1xx mbps for upload. Compare to my Note 10 Lite, it's always 3xx mbps download. Kalau saya guna my MBA 2020 baru dapat 5xx mbps.

Another thing is even though saya charge guna 25w samsung fast charging, ianya cepat. Saya rasa much more faster than my Note 10 Lite. Pagi tadi my power was 36% masa saya on phone. Then I charge the phone and went to take a bath and after that took my breakfast (at home). Then when I took back my phone, it is 100%. Saya rasa semua sekali tu saya buat not more than an hour. You can see the actual charging test on the internet. Di laman web ini, S22+ memerlukan 62 minit untuk charge dari 0-100%, menggunakan charger 25w. You can see the comparison yourself by reading the website. 

The best thing sebenarnya ialah kameranya. Tengok lensa dia pun besar. Ada tiga. Makro takde. Saya pun tak kisah sangat sebab tak berapa main makro. Saya suka Samsung S Series ni sebab nightography. Antara gambar yang saya ambil ada dibawah. Kesemuanya bukan resolution sebenar. Saya resize untuk blog ini. Kalau resolution sebenar lagi cantik. 



Cubaan nightography. Gambar anak saya tidur. Sebenarnya bilik ini hampir gelap dan ada lamp bedside Xiaomi sahaja. Itupun cahayanya saya set dalam mod tidur. Anak saya ni tengok youtube kejap je di handphone dan kemudian tertidur.



Yang ini pula gambar anak saya di shopping mall. Menggunakan cahaya dalam shopping mall. Saya guna bokeh effect pada camera. Edit minor sahaja.



Ini gambar dalam basement parking di Ikea. Sebenarnya saya ambil gambar lokasi parking sebab takut sesat nak cari kereta. Maklumlah lama tak ke Ikea guna kereta sendiri, asyik guna MRT sahaja. Cahaya guna cahaya lampu dalam basement parking dan kemudian saya apply filter black and white dari camera.



Gambar di atas merupakan satu eksperimen bokeh. Gambar ini adalah gambar  topi University of Liverpool kiriman dari ex student saya bernama Beatrice. Dia pernah belajar disitu dan sekarang dia ikut husband dia pula sambung belajar disitu. Ini memang dari Liverpool, bau Liverpool pun ada lagi. Dia kirim melalui rakan seofis saya yang ke UK baru-baru ini. Thank You Bet.

Conclusionnya is as more and more apps and mobile technology being invented and used, hardware yang kita gunakan juga becomes more demanding. Moving to a new Samsung Flagship ensures at least 4 years of 'good hardware and technology support'. Furthermore camera yang memuaskan hati membolehkan pelbagai imej diambil untuk diabadikan sebagai kenangan. Video pun not bad cuma I am not much into the video section.