Tuesday, October 27, 2020

Personal Shopper IKEA

 


IKEA merupakan satu tempat yang menarik. Menurut laman web propertyhunter, IKEA membuka outlet pertama mereka pada tahun 1996 di pusat membeli belah One Utama, PJ. Kemudian mereka membuka gedung mereka sendiri di Mutiara Damansara. Gedung itulah yang saya selalu kunjung. Kini IKEA ada di Cheras, Tebaru dan Batu Kawan. 

Kalau saya berkunjung ke IKEA, sentiasa ada orang. Maksud saya bilangan yang ada agak ramai. Hanya sesekali bila saya pergi awal pagi hari bekerja baru kurang orang. Tapi kalau nak buat macam tu saya terpaksa ambil cuti. Rugi pula rasanya. 

Tak dinafikan design perabot IKEA menarik dan juga banyak barang yang dijualnya merupakan solusi space saving rumah kecik saya. Quality wise not bad. So far saya ada satu lampu IKEA yang saya telah beli since 2004 and it still works until now. Walaupun jarang pakai but it still functions. 

Salah satu wall clock IKEA saya beli tak sampai RM 15, and I used it sampai kertas angka dalam jam tersebut terkopek sendiri, but the engine still works. 

One of the drawback yang saya tak berapa minat dulu-dulu is perabot IKEA ni kena pasang sendiri. I was thinking that we paid quite a hefty amount than kena pasang sendiri. Now saya suka pula pasang-pasang sendiri ni. So now I do buy more and more IKEA's product. But one thing is kalau pergi weekends memang hazab la manusia. Dari nak browse barang hinggalah nak membayar. Dulu-dulu tiada website IKEA yang memaparkan produk-produk dia. Yang ada cuma katalog buka manual. This katalog is given free to customers. Selalu saya belek-belek katalog IKEA sampai tertidur. 

Now saya belek using my tablet je. Sampai tertidur. Selalu saya akan screenshot apa yang saya nak beli. Then, I sent it to my personal shopper. Apa itu personal shopper? I do have my own personal shopper. She was one of my ex student. Budak bijak dan pandai dan kini buat part time personal shopper. So far tak pernah mengecewakan. Apa juga yang saya suruh cari dia akan jumpa. From IKEA products till other products. Saya pernah suruh dia cari bean bag. Dia jumpa yang menarik dan tengah sale di IPC. Branded pulak tu. Saya pernah suruh dia cari face mask Puma. Masa item tu merata habis, dia boleh dapatkan. Budak ni contact banyak. Original Puma from butik Puma pulak tu.

Saya selalu guna dia for IKEA. Tak kuasa la nak sesak-sesak pergi sana. Kalau nak pergi pun sebab nak beli meatball dia je. Makan sana dah bukan 1 opsyen sebab ramai manusia. Saya dating dengan bekas awek saya (now dah jadi wife) di IKEA, masa tu manusia tak seramai sekarang. Nowadays even working hours pun orang ramai di food court IKEA. Tapi kalau setakat nak beli frozen meatball pun my personal shopper (PS) ni boleh beli.

So apa yang seronoknya guna PS saya ni, first kita duduk rumah goyang kaki je sambil beri arahan pada dia. Selalunya kalau dia dah sampai ke lokasi, kami akan berhubung secara live thru whatsapp or phone call. Walaupun dah ada listing yang saya beri, tapi sometimes ada perubahan. Or color yang saya nak tu takde. Usually IKEA takde masalah sangat, cuma akan ada juga gambar-gambar dia hantar kalau kebetulan ada offer menarik sedang berlaku di lokasi.

Tentang bayaran dia, well, bagi saya okay lah dengan penat lelah dia dan risiko Covid 19 yang dia terpaksa hadapi. Some people may view it differently. Saya pernah dengar orang kata guna PS ni mahal, ada pula saya dengar PS mengadu upah yang diterima tak berbaloi. For me, the price is reasonable. Lagipun she is my ex student, saya anggap saya minta tolong dia belikan barang dan bayar duit minyak dan makan minum gitu. Saya kira-kira kalau saya ke sana sendiri, dengan kos petrol, tol, parking, makan minum saya dan penat lelah saya cari barang dan bayar, lebih kurang je kot. 

Another drawback using PS ni is as usual, we won't get our product immediately lah. Kalau dia ada customer lain, kena tunggu giliran la dia deliver ke rumah. Kalau kebetulan dia tiada customer lain, dia akan hantar ke rumah selepas beli. Still kena tunggu lah dulu Kalau jauh or jem, lagi lama la kena tunggu.

So for me, I have been using her for many times this year. Kebetulan musim covid ni malas nak keluar ke tempat-tempat sesak macam IKEA tu. And she had the luxury to go there during less crowded times. Orang tanya saya macam mana saya start guna dia, well, as I know she's staying not far away from IKEA, saya tanya dia ada tak kenal kawan-kawan yang boleh tolong belikan barang IKEA and saya bayar upah. Dia kata dia boleh. At first macsam ragu-ragu je. Rupanya dia ni memang dah jadi Personal Shopper pun. Saya masuk grup telegram dia dan ramai rupanya customer dia, not only for IKEA but for other warehouse sales and items. So orang kata, saya tak tanya salah orang lah. 


Wednesday, October 21, 2020

Mandatory WFH Again?

 


Semalam, saya membaca laporan media tentang pengumuman tentang larangan bekerja di pejabat (WFO) yang dijangka melibatkan ratusan ribu pekerja di kawasan Lembah Klang dan Putrajaya. Walaupun perincian masih belum diumumkan setakat entri ini ditulis tetapi ia memberi gambaran jelas bahawa ramai yang akan terlibat.

Antara penyebab utama larangan ini dibuat ialah kemunculan kluster tempat kerja. Tidak dinafikan bahawa ini adalah satu cara untuk mengekang kemunculan kluster tempat kerja namun tidak bagi kluster lain. Umum mengetahui bahawa bukan semua kerja boleh dilakukan di rumah. Malah bukan semua rumah mempunyai suasana kerja yang kondusif. Ada juga yang perlu constant communication dengan colleague ketika bekerja. 

Laman web Forbes ada menceritakan tentang disadvantage working from home. Saya tidak sempat untuk mencari research papers tentang kesan work from home pada pekerja tetapi berdasarkan pengalaman rakan-rakan, mereka yang impikan work from home ni adalah mereka yang terpaksa commute ke tempat kerja setiap hari. Lagi jauh jarak mereka commute, lagi mereka suka work from home. Mereka yang tidak suka work from home ini pula adalah mereka yang tidak mempunyai ruang kerja kondusif di rumah. Ada yang rumahnya anak ramai, bising serta tiada tempat khas untuk menjalankan kerja dengan tenang. 

Saya pula ada masa saya suka WFH, ada masa saya suka WFO. Skop kerja saya sekarang termasuklah menyelesaikan masalah manusia dan agak sukar saya lakukan tanpa peluang bersemuka. Penggunaan Whatsapp agak kurang menyelesaikan masalah sebegini kerana text interpretation seseorang itu berbeza.

Ada masa pula saya suka WFH apabila saya memerlukan internet yang laju dan stabil serta tidak memerlukan penyelesaian terhadap masalah yang dihadapi oleh insan. Terutamanya jika menulis atau mengajar menggunakan forum. Jika perlu Google Meet, saya lebih sukakan di ofis kerana di ofis saya ada bilik sendiri. 

Apa yang saya lihat sebenarnya yang boleh berlaku disini ialah jika diteruskan arahan mandatori WFH, maka akan penuh cafe-cafe dan restoran-restoran dengan pekerja-pekerja dan laptop mereka. Saya tak hairan kalau Starbucks, Coffe Bean dan seumpama dengannya akan penuh dengan pekerja-pekerja ini. Mereka kadangkala perlukan tempat untuk berbincang sambil bekerja. Dan mungkin akan wujud kluster lain pula. Lagipun tiada sebarang larangan dine in di restoran. Hanya penjarakkan sosial dan satu meja 2 orang. 

Teringat seorang rakan yang sangat marah kenapa di suruh datang kerja, katanya bahaya covid ni. Tetapi bab makan, dia akan dine in di restoran dan lepak bersembang dengan kawan-kawan, lama pulak tu. Siap ngeteh lagi petang-petang. Time kerja pula dia duduk senyap sorang-sorang. Terfikir juga mungkin dia rasa bahawa virus tiada di tempat makan tetapi ada di pejabatnya. Sedangkan boleh je dia bungkus makanan tu. Di sini kita dapat lihat bahawa jika benda tu mendatangkan manfaat kepada dirinya, maka rules SOP akan dia sendiri relaxkan. Tetapi jika benda tu dia rasa menyusahkan dirinya, secara automatik dia akan menjadi manusia yang paling patuh SOP walaupun ketika itu SOP terbabit belum di enforce kan.

Satu lagi kes yang saya jumpa, ada seorang kenalan yang begitu menyokong SOP Covid dan PKP. Sekarang dia lah yang paling marah kalau PKP kena laksanakan semula sebab dia dah book hotel bercuti di luar Selangor. Dulu membebel kalau dengar orang nak cuba rentas negeri balik kampung. Mentang-mentang kampung dia dekat. Sekarang bising betul dia sebab katanya sepatut diberi kelonggaran untuk yang nak bercuti kerana dah booking. Kesian sektor ekonomi katanya. 

Saya teringat rakan-rakan saya yang kerja sendiri masa zaman PKP fasa satu. Mereka hampir tersungkur nak sara famili sebab kedua-dua suami isteri tak dapat kerja cari rezeki. Kini mereka baru nak kembali bernafas. 

Bukan semua orang yang bersifat begini. Masih ramai di luar sana yang patuh pada SOP dan bersungguh memerangi Covid 19. Mereka ini membantu usaha kerajaan untuk putuskan rantaian Covid 19. Namun dicelah-celah manusia ini ada karekter yang saya ceritakan diatas. 

Lagi sekali, sama-sama kita doakan agar dapat diputuskan rantaian Covid 19 ini serta semoga usaha pihak berkuasa memperolehi kejayaan. 


Friday, October 09, 2020

Samsung Tab A7 2020 - Affordable Price and Acceptable Performance

 


Entri ini ditaip menggunakan Samsung Tab A7 yang baru dilancarkan pada bulan September 2020. Saya connect pada bluetooth keyboard Logitech K480 untuk memudahkan proses menaip. Boleh lah berangan macam pakai Microsoft Surface.Nak beli Surface tak berapa mampu. Maklumlah marhain. Saya jual Samsung Tab A6 10.1 saya kepada seorang rakan dan dengan menggunakan hasil jualan tersebut, saya topup sikit duit saya sendiri dan pergi ke Samsung Setia City Mall berjumpa Nadia untuk beli Tab A7 saya. 

Saya memang dah kerap berurusan dengan Nadia sejak 4-5 tahun lepas di kedai yang sama. So untuk Tab A7 ini, saya contact dulu Nadia tanya ada tak Tab tersebut di kedai. Ini kerana Tab tersebut baru launch di Malaysia, so takut takde stok. She told me that ada 2 sahaja stok baru masuk besides display set so saya terus book 1. Then when I reached the store,Nadia dah uruskan everything termasuk standby nak tekan enter on her warranty system. Just tunggu saya buat payment je. I told her that I do not need to set things up as I will do it on my own. 

So here I am, after 3 days of usage. Frankly speaking, saya berpuas hati dengan pembelian saya kali ini. Eventhough wife saya remind bahawa saya tak mahu dah beli produk Samsung ( as shown by my new TV purchase which I chose Panasonic instead of Samsung), but I told her this Tab does not use an Amoled display. 

I already explain clearly in my blog on why I still use tablet besides my smartphone. One of the main reason is because it is used for reading my e-content such as ebooks and pdf files. Dengan size 10.4 inch (my previous tab A6 was 10.1), it's almost as identical as holding a book. Dan nampak jelas bila membaca. 

Another thing is I like to use it as my information storage tool during meetings and my classes. It's a magic place where I like to use to refer things when the need arises. Dan kalau di rumah, saya prefer guna tablet untuk browse internet, kalau guna phone nanti dapat gangguan whatsapp.

Ok back to my experience guna Tab A7 2020 ni, as my previous Tab is A6 10.1 which was released on 2016, you can surely expect the speed difference between both tabs. For sure saya dapat merasakan bahawa my new A7 Tab is much more faster. Startup a bit faster, but in terms of reading heavily graphic pdf files, using A7 Tab is much more smoother and loads extremely well. My previous A6 Tab tak smooth in reading those heavy pdf's. For example when I scroll the pdf pages quickly, A6 hanya bertahan few pages and then you will see empty pages. Kena tunggu few seconds baru nanti slowly text and graphics akan load. Meanwhile this new A7 Tab tiada masalah seperti disebutkan. Semua smooth. 

For gaming purpose, I don't play games on my tabs so I could not compare anything. Browsing the internet is much more faster and smoother with my A7. Battery I do not know yet but I do see that it has some similarities with A6. It's much more long lasting than a smartphone. This A7 claims to have quicker charging time as it uses type C Usb.



Graphic is still the same as it uses a non Amoled display. It is acceptable to me. The drawback is it does not come with a S Pen. Kawan saya yang beli saya punya Tab A6 suka betul dengan S Pen yang ada. Guess I need to find an independent stylus pen. But frankly speaking, sepanjang saya guna A6 Tab, amat jarang saya keluarkan S pen untuk menulis. I am more to reading using tablet than writing using it. Even my Note 10 Lite saw its S Pen being very rarely used. 

I think you can find the spec comparison between both and also some better hands on review for this new Samsung Tab A7. As for me, the speed is sufficient enough for me. Minus the lack of S Pen, it can be a handy tool for meetings and presentation. Another big thing for me to upgrade is the A6 has only 16gb storage on board while this A7 has 32gb which leaves me with a lot of room to install apps. All of my documents and other media files are stored in my 32GB SD Card.

Eventhough this new A7 tab boast a 10.4 inch size, bigger than the 10.1 inch A6, but the A7 is a bit smaller than A6. I had compared both tabs and saw A7 is much more vertically oriented than A6. It is more suitable to use it horizontally. The speaker is much more louder than A6 as it had more speakers on board. A7 pun ada option on Dolby Atmos tapi saya tak nampak ke Dolbyan nya, compared to my old Note 9. Note 10 Lite speaker memang hampeh. 

So the bottom line, saya upgrade sebab speed and storage on board. Dan 1 lagi main thing is A7 yang saya beli ni wifi version. My previous A6 Tab is LTE version. Tapi jarang letak sim. Lagi-lagi phone sekarang dah boleh mobile hotspot so just connect to my hotspot sahaja. 

The price is RM 999. Get it from the nearest Samsung Store. And this is not a paid review, but I have to fork out my own money to buy the device. 


Tuesday, October 06, 2020

ODL WFH WFO

 

source: pixabay

Awal bulan Oktober setiap tahun sebelum ini adalah tenang walaupun sibuk. Tahun-tahun sebelumnya, ketika ini saya sedang sibuk mengendalikan kelas bersama pelajar-pelajar. Ketika ini timetable pun telah stabil, tiada perubahan. Pelajar pun dah stabil, tiada perubahan dalam senarai kelas. Assessment telah diberikan, pelajar pun dah mula faham tentang kursus yang mereka hadiri. Tinggal untuk mendalami kursus itu sahaja. 

Aktiviti pelajar pun mula rancak. Sebelum ini ada macam-macam aktiviti. Ada pameran, ada aktviti keusahawanan, ada lawatan, ada program talk atau bicara ilmiah samada dari ahli akademik dalaman atau jemputan dari luar. Senang cerita, keadaan di tempat saya bekerja ni sepatutnya meriah dan happening. 

Namun, tahun 2020 ini keadaan agak sunyi. Tiada kehadiran pelajar. Kelas masih belum bermula kerana dilewatkan waktu permulaan kelas. Dan pada awalnya kelas sepatutnya ada waktu bersemuka iaitu perjumpaan dengan student secara face to face, nampak gayanya telah ditukar kepada fully online (ODL). 

Dan sekarang rakan-rakan sekerja sedang tertunggu-tunggu pula samada kena Work From Home atau tak. Semuanya kerana kes Covid 19 kembali naik. Walaupun telah diberitahu dalam sidang media bahawa majoritinya berada dalam penjara, namun kita lihat kes luar penjara pun ada peningkatan, terutama di Selangor.

Saya secara peribadi menyukai kelas gabungan class Face to Face dan ODL. Namun untuk fully ODL ini agak menyukarkan. Pertama ialah kesukaran sesetengah pelajar sendiri untuk akses ke platform ODL. Antara permasalahan semester lepas yang sempat saya kutip dari luahan student saya ialah persekitaran pembelajaran mereka yang tak kondusif. Masalah internet pun menganggu pembelajaran ODL mereka. Di pihak saya, Alhamdulillah masalah internet saya ok, cuma rakan-rakan lain yang berada di cawangan juga mempunyai permasalahan yang sama dengan para pelajar. Ini saya dapat saksikan apabila mengadakan meeting online bersama mereka.

Ini semua merupakan satu cabaran dalam melaksanakan tugas di zaman Covid 19. Segala perancangan boleh berubah sekelip mata. Oleh kerana ianya bukan berlaku setiap tahun, maka akan terjadi juga kekhilafan dalam membuat keputusan. Sometimes, we need to sacrifice some things in order to save many.

Apabila melaksanakan ODL atau WFH, sedikit sebanyak kita perlukan pengurusan maklumat dan rekod yang mantap. Ini kerana jika kita tidak dapat ke ofis, perlu ada kaedah untuk mendapatkan bahan-bahan kerja yang diperlukan. And it is advisable that all of it must be in digital form. Senang nak akses, update and send it back to our superior. 

ODL juga memerlukan kami ahli akademik mempunyai pengurusan maklumat dan rekod yang mantap. Attendance list must be managed. Student assignments and assessments must be well kept. We must have a good email management in order to sort out our student's assignment. Some ODL platforms ada sistem tersendiri for assignment submissions and assessments. But some of our students pula sukar nak guna disebabkan line internet. Ada juga yang mempunyai masalah hardware seperti laptop rosak atau slow. And ada yang terpaksa guna smartfon untuk type assignment sebab laptop problem. Time-time macam ni juga baru tau mungkin ada student yang memang tiada laptop. Selama ini pinjam laptop kawan di kolej.

Whatever it is, everyone has its own difficulties during this pandemic. Even though the level may differ, but still one needs to overcome those obstacles.