Friday, September 10, 2021

Pengalaman Menggunakan JPJ eBid

 


Baru-baru ini saya mencuba membeli nombor menerusi sistem JPJ Ebid. Saya dah lama ada username dan password. Saya buat selepas mendaftar di Mysikap. Sebelum ni memang tak minat pun guna sistem ebid ni sebab number yang saya perolehi di Mysikap pun tak kurang menarik.

Sebelum wujud semua sistem-sistem ni, saya ambil number dengan jumpa Pengarah JPJ di Padang Jawa. Dua kali juga lah dah merasa buat macam ni. Kedua-dua nya nombor kapit dan merupakan balance siri lama-lama yang mungkin tak dijual ataupun dipulangkan balik atas sebab tertentu. Rakan-rakan saya pun buat cara macam ni setelah saya ajar. Seronok juga sebab dapat berbual dengan Pengarah.

Caranya, pergi JPJ, tanya kaunter pertanyaan nak ambil nombor balance dan ikut je prosedur. Sekarang ni tak tau la samada cara ni valid atau tidak. Lagipun dah guna sistem ni senang, tak perlu ke JPJ. Dari rumah sambil baring kunyah makanan pun boleh beli nombor. Cuma harga tak tahan la, kalau ambil nombor balance ni saya bayar RM 310 je. Tapi ni harga 2016 dimana last saya ambil nombor cara ni. Lepas tu saya guna portal MySikap je cari running number yang cantik. Saya jenis tak minat buat interchange number, kedua-dua number balance saya jual sekali dengan kenderaannya sekali. Orang kata rugi sebab number tu sahaja boleh jual 3-4k, tapi saya tak kisah, rezeki ada dimana-mana.

So kali ni first time guna JPJ eBid. Kalau ambil number di portal MySikap, memang fix RM 310. Tetapi di sistem ebid, ia bergantung pada kategori number kita nak. Kalau number 1-10, buka je dah RM 20,000. Number menarik macam 22, 7777, 666 ialah RM 3000. Number popular pula ialah RM 800 sementara number biasa RM 300. Ini semua harga permulaan, untuk naikkan harga bida setiap kategori tu tak sama.

Saya ambil satu number yang dalam kategori biasa iaitu RM 300. Masa saya buka sistem ebid tu (guna Android apps je, nak guna website pun boleh), saya terus letak RM 300. Kena bayar RM 10 duit pendaftaran. Bayar guna kad kredit. Yang RM 10 ni terus caj dalam kad kredit. RM 300 tu pula dia caj juga tapi akan direfund balik kalau kita kalah bida. 

Pada hari terakhir bida, saya dapat notifikasi yang ada orang dah atasi saya dimana saya jatuh ke number 2. Geram punya pasal, saya naikkan harga pada RM 320 tetapi apps kata jumlah saya lebih rendah dari harga orang yang leading. Apps tak bagitau ye berapa jumlah orang tu letak, kita kena try masukkan amount je. Lepas masuk amount yang kita nak letak, akan keluar screen kad kredit, kita batalkan transaksi. Cara ni membolehkan kita bida dengan harga yang tak terlalu tinggi dari harga orang yang lawan kita tu.

So bila saya letak RM 350, bida saya diterima dan saya tekan YA untuk caj kad kredit saya. Dalam hati rasa puas. Jam 9 malam hari penutup (tutup jam 10 malam), saya dapat notifikasi di handphone saya, Bidaan anda telah diatasi oleh orang lain. Panas pula hati ni, saya buka apps JPJ ebid dan cuba masukkan amaun RM 370, tapi keluar mesej amaun masih rendah dari pembida lain. In the end saya letak RM 3000 mengatakan saya boleh teruskan caj kad kredit saya. 

Saya try kaedah yang saya terangkan sebelum ini dan saya dapati jika saya letakkan RM 2200, saya akan berjaya caj kad kredit saya, tetapi jika letak RM 2000, amaun dikatakan rendah dari pembida. So saya rasa pembida atas saya ni mesti letak RM 2100.

In the end saya backoff, sebab budget saya cuma bawah RM 400, tak kuasa saya nak habiskan duit banyak-banyak untuk number, dah la takde makna apa-apa number tu pada saya. Di akhir proses bida, saya check di apps bahawa pemenangnya adalah seseorang berumur lewat 20an, dan jumlah yang dibayar adalah RM 2500. Ini untuk number biasa, cuma number ni 3 angka dan kalau digabungkan dengan Abjad depan, jadi cantik. Nak pula guna number plet yang tak memenuhi spesifikasi, memang cun.

Pada yang baru nak mencuba tu, JPJ ebid ni buka 5 hari untuk proses bida sesuatu siri number. Siri number bukan keluar hari-hari ye, ada masa-masa tertentu je. Kena rajin tengok notis awam di FB JPJ atau twitter JPJ. Medium lain saya tak pasti. Jangan kecoh pulak apabila buka JPJ ebid tu cuma ada number negeri yang kita tak minat. 

Lagi satu setakat hari ketiga atau keempat tu kita masuk bida number cantik dengan harga minimum tu, jangan kagum sangat. Itu baru permulaan. Otai-otai ebida ni akan masuk pada hari kelima dan lebih sadis lagi mereka mampu memintas kita pada saat-saat akhir sebelum tutup sistem pukul 10. Kalau kita sanggup letak duit yang banyak, mungkin kita akan menang tanpa cabaran. Nak berentap dengan company, geng runner, geng jual number, belum tentu kita boleh menang tanpa duit banyak.

Esoknya saya ke portal dan dapat plet wilayah yang numbernya sama dengan kenderaan saya yang lain. Harga cuma RM 310 sahaja. Lebih murah dan mempunyai makna. 


Sunday, September 05, 2021

Post Covid Syndrome


 

Alhamdulillah, setelah lebih sebulan saya diserang covid 19, iaitu 13 Julai hari pertama bergejala dan 21 Julai hari dimasukkan ke hospital, kesihatan dan tubuh badan saya hampir 95%. Kenapa saya kata 95%, ini kerana ada ketikanya saya rasa sedikit letih dan stamina saya belum sampai 100% ketika bersenam. 

Yang membuatkan saya teruja untuk menulis entri perkembangan ini ialah dalam minggu ini saya agak agresif dan aktif melakukan pelbagai rutin exercise yang saya lakukan sebelum saya kena covid, dan sudah tiada lagi tanda-tanda keletihan ketara.

Saya teringat 2 minggu lepas apabila saya start exercise petang, malamnya saya tidur awal akibat keletihan yang amat sangat. Dan apabila saya tukar ke malam hari, saya tak mampu nak habiskan rutin exercise saya. Kecungapan ketika exercise pun hadir lebih awal. Heart rate saya juga tinggi dari biasa, 7 minit exercise sudah 15x bpm. Saya monitor guna jam Samsung Watch.

Kadar BPM nak turun pun slow. Selalu ianya cepat turun ke bawah 100bpm selepas saya exercise, kali ini agak slow.

Namun saya konsisten slowly exercise, disamping menjaga kembali pemakanan dan mengambil madu, habbatus sauda serta vitamin C Shaklee, and minggu ini keadaan kembali normal. Samada akibat supplemen dan pemakanan saya ataupun sebab saya sudah kembali kerap melakukan exercise, itu sesuatu yang tidak dapat saya kenal pasti. But for sure, keadaan badan dan stamina saya hampir pulih. Waktu tidur pun seperti dah kembali ke zaman sebelum covid. Mood untuk update blog ini pun dah kembali.

Apa pun biar saya cerita sedikit keadaan yang saya alami selepas keluar hospital. Saya simpulkan ia sebagai sindrom post covid. Perkara yang seakan sama juga terjadi pada 2 orang rakan baru saya di hospital. Saya kenal mereka kita sama-sama ditempatkan di wad low risk (asrama doktor Hospital Klang). Wad low risk ni adalah untuk pesakit yang dah masuk wad covid dan hampir pulih, tapi belum dibenarkan discaj.

Minggu pertama saya balik ke rumah, memang kerja saya tidur. Tidur lebih 12 jam sehari. Malam pukul 9 malam dah tidur, bangun sharp pukul 6 pagi. Lepas sarapan tidur lagi hingga tengahari. Lepas makan tengahari tidur lagi hingga petang. Nak tunggu waktu isyak adalah sesuatu yang sangat sukar kerana lepas maghrib dah mengantuk.

Memandu kenderaan juga sukar. 15 minit pemanduan membuatkan saya akan tidur selama hampir 2 jam. Letihnya seperti bawa kereta non stop dari KL ke JB. Keadaan ini berlarutan hingga minggu kedua. Motosikal-motosikal saya langsung saya tak sentuh. Hanya hidupkan enjin sahaja. Minggu ketiga baru saya berani bawa motosikal saya. Ketika ini saya dah pun berjaya membawa kenderaan saya ke kedai berhampiran yang jaraknya tidak sampai 3 KM. Apabila pulang, saya rasa tidak letih dan ini membuatkan saya yakin saya boleh membawa motosikal.

Saya pilih skuter Yamaha Solariz wife saya untuk saya bawa sebagai percubaan. Hampir juga terbabas ketika mengambil selekoh di taman perumahan saya. Kepala masih pening terutama apabila pakai helmet. Motosikal saya yang berklac pula saya hanya bawa selepas sebulan, ketika saya benar-benar yakin saya dah okay over 75%. 

Vitamin dan supplemen saya amalkan setiap pagi. Tak lupa juga mengenakan diri pada cahaya matahari pagi. Kadang-kadang tak perlu keluar rumah kerana tingkap-tingkap di rumah saya memang senang cahaya matahari memancar.

Selain simptom fatigue, saya juga mengalami simptom sakit kepala. Berpusing kepala terutama selepas balik memandu, seperti nak muntah pun ada. Sejak keluar hospital, nafsu makan saya agak tinggi. Mungkin badan nak recover balik everything setelah amat kurang makan dan minum selama kira-kira 15 hari.

Pada minggu pertama dan kedua saya pulang ke rumah, saya diserang gastrik. Itu juga mungkin penyebab kepala saya pening sangat pada masa-masa tertentu terutama ketika memandu kenderaan. Perut sentiasa rasa ada angin. Ketika saya diserang Covid, memang saya mengalami cirit birit, selain demam 38c (adakala naik 38.5), selsema ringan, sore throat ringan dan batuk yang semakin teruk sehinggalah hari saya dikejarkan ke hospital (sebab level oksigen turun).

Mungkin disebabkan cirit birit ini saya akhirnya diserang gastrik selepas keluar hospital (mungkin sahaja). Pada minggu kedua saya ke farmasi Alpro berjumpa pharmacist dan saya diberi ubat buang angin serta ubat probiotik. Sejak itu pening kepala saya mula susut dan angin dalam perut berkurangan banyak. 

Kini antara perkara-perkara yang saya lakukan ialah menguatkan imun badan dengan memakan supplemen, madu serta habbatus sauda. Banyak tips saya perolehi dari rakan-rakan yang sememangnya mengamalkan pemakanan sebegini. Selain lengkap vaksin, kita kena jaga juga imun badan kita. Ketika diserang, vaksin kedua saya baru berusia sehari. Namun dengan vaksin dos pertama juga saya tak sampai ke tahap 5 dengan izin Allah, hanya sampai ke tahap 4, dan tiada oksigen diperlukan, doktor yakin paru-paru saya boleh melawan. Saya diberitahu doktor paru-paru dan liver saya infected sedikit. Diberi ubat untuk dimakan selama 7 hari selepas pulang ke rumah. 

Saya juga elakkan diri dari stress berlebihan terutama bab kerja. Walaupun ianya tidak dapat dielakkan namun boleh dikurangkan. Malam memang off whatsapp kerja. Handphone pun switch off. No more work during weekends. 

Motosikal saya yang berklac pun saya dah bercadang nak let go. Nak pergi pada skuter pula, nak easy ride sahaja. Memandangkan segalanya akan dibuka kembali hujung tahun ini, wife akan kembali menggunakan skuternya ke masjid, saya pula perlu mencari alternatif motosikal lain untuk ke pejabat. Sebab itu saya mencari satu skuter yang lebih sesuai dengan faktor umur saya iaitu Nmax, Xmax atau Forza. Mungkin lebih kepada Nmax dari segi faktor harga dan juga handling di dalam town. Xmax dan Forza mungkin last alternatif kerana berat dan saya juga tak main highway banyak. ADV, NVX atau Vario agak ranggi dan stylo untuk umur yang dah senja macam saya. 

Nanti saya akan ceritakan pengalaman Covid saya serta kisah di hospital Klang. Stay Safe everyone, dan seperti yang orang kata, Covid is Real.