Wednesday, July 10, 2019

Pengalaman Menggunakan Action Cam : GoPro



Tertarik melihat motovlogger di Malaysia menggunakan action cam untuk merakamkan aksi mereka, saya terus memasang impian untuk mencari satu action cam. Saya melihat action cam ini sama seperti video cam, cuma ia lebih kecil dan lasak. Saya pernah mempunyai video cam Sony yang ketika itu menggunakan Mini DV tape. Proses editing memerlukan saya memindahkan kandungan DV tape ke PC di mana cable AV ke USB disambungkan dari sumber which is Video Cam ke PC. 

Software untuk edit pula limited dan memerlukan 'kuasa' yang besar dari PC. Seringkali proses untuk editing ini memakan masa yang agak panjang. Ditambah pula dengan size video yang besar, semua ini menjadikan keseluruhan proses seperti satu perkara yang 'luxurious' plus 'tedious'.

Sony Video Cam tersebut telah saya jual melalui Mudah. When I first advertise the video cam, I was a bit skeptical yang barang kuno ini akan dijual. But luckily ramai pula buyer and no question asked regarding my selling price. It was 2011 or 2012 saya tak ingat but during that time tak ramai lagi yang pakai whatsapp. Scammer pun tak seramai sekarang. My phone number yang di advertise tak pernah kena spam dengan any scammers.

Fast forward till now, most of my videos are captured using my phone. And now as I am using Note 9, I can record my footage up until UHD, or orang zaman sekarang kata 4k, even though through my readings, ada slight difference. However, saya cuma set video saya pada mode FHD, itu pun dah rasa sharp gila.

But, I realize that when I record something using my mobile phone, few things will pop out, technically all of it are on the negative side of view. Firstly, manusia mempamerkan sedikit behaviour yang agak tidak natural apabila menyedari saya sedang dalam mod merakam. Sometimes bila saya sedang merakam sesuatu, mereka lalu depan saya dan menjeling ke arah camera phone saya. So, nampak tak natural in my footage. 

Second, always in my mind that when I was recording an important scene, suddenly ada call in (even though so far tak pernah berlaku pun). Another thing is my phone storage will be full while recording my video (ini pun tak berlaku pun as I am on a 128gb internal memory phone). 

The third one is it will drain up my battery really fast and I won't be able to make an emergency phone call (Ini pun actually sukar nak berlaku because first of all I don't take long footage from my phone sebab takut battery drain).

Fourth one is phone recording is bulky. The device itself is bulky and it's difficult to hold it lama-lama tanpa shaking it. Bulky ni pun menyebabkan orang tertarik melihat ke arah camera kita, so it will make a footage less natural. 

Fifth one is more on crime.  Few cases yang berlaku, tengah rakam tiba-tiba phone kena rembat. Kita dah tengok contoh tersebut viral. Yang tengah buat live kena ragut pun ada. Dah la dalam phone banyak data-data penting.

Sixth one is waterproof. Some action cams are waterproof even without an additional casing. My Note claims to be waterproof but I do not dare to test it because if anything happens, my precious data will be destroyed.

Suddenly I have six factors kenapa saya tak nak rakam guna handphone except for emergency cases di mana action cam tak berada dalam poket saya. I thought it was only three. 

So I decided to have one action cam bukan sebab saya penggemar aktiviti lasak tapi sebab it is small and more durable, given the right accessories used. Kaji punya kaji punya kaji, dari SJ Cam, Yi, Sony hinggalah ke DJI, macam-macam info masuk. Tanya kawan-kawan tak ramai pakai action cam, senang cerita takde. Semuanya berdasarkan kawan punya kawan yang pakai. Masa ni gimbal pun saya tak tau. Ingatkan monopod stick tu adalah gimbal.

Finally, I decided to buy a Go Pro 7. Basically sebab dia yang the bangsawan of all action cam. Lagipun diorang ni dah lama dalam action cam since 2005. At that time, the first GoPro 35mm Hero merupakan action cam yang pertama dijual secara komersil oleh founder GoPro iaitu Nick Woodman. Katanya harga kos adalah 3 USD dan dijual pula dengan harga 20 USD. Kamera tu cuma boleh ambil still foto sahaja.

In 2006, GoPro go digital. Boleh record video dalam format VGA selama 10 saat. Selepas itulah ianya semakin evolving dan Foxconn dari China beli 8.88% saham GoPro dan menjadikan Nick Woodman seorang billionaire. Kisah selebihnya boleh baca di sini.

Sebelum beli GoPro, saya tinjau harga dan agak murung melihat harganya yang mahal. Almost 2k. 1.8k untuk GoPro 7. Atas 1k untuk harga  action cam memang boleh membawa saya ke alam kemurungan. Tinjau action cam bawah 1k banyak juga yang menarik, mostly China brand. But in order for them to be waterproof, need an extra casing. 

Then I saw that GoPro ni ada 3 spec. White,Silver and Black. Yang saya jumpa di kedai mostly Black. Bila dah beli baru saya nampak di kedai pun ada Silver tapi diorang letak di tempat yang tersembunyi. Diorang pamerkan Black. So saya cuba search on the internet untuk GoPro paling murah. So I have bought my GoPro 7 White which costs me RM9xx. Bawah 1K sesuatu yang indah. Beza White, Silver and Black ni terletak pada format video yang dirakam. Senang cerita, White tak boleh rakam 4k, White dan Silver tiada Hypersmooth seperti Black. Silver boleh rakam 4k. White dan Silver bateri built in. Tapi saya tak kisah sangat mengenai 4k, Full HD for me dah cukup cantik. Maybe next time kot baru cari 4k. Lagipun device di rumah saya tiada yang support 4k. Note saya pun bila saya view 4k videos saya tak nampak bezanya dengan Full HD, maybe sebab skrin kecik. 

Saya tambah aksesori bundle GoPro original which is travel bag, shorty monopod and case, dalam RM2xx. To be honest, I thought a shorty is a gimbal and masa tu tengok price RM2xx, saya beli. Saya memang tak tau harga gimbal. Bila dah tau baru saya tepuk dahi. Price range from RM3xx till RM2k. I will review a Gimbal when I buy one. Basically yang tak tau apa tu Gimbal, it is a stabilizer in a form of stick macam monopod. Video akan nampak very professional macam shoot drama swasta or movie.

Okay, pengalaman GoPro White saya yang saya beli dengan harga RM9xx di Harvey Norman agak indah dan agak duka juga. Indah dari sudut merakam, duka dari sudut nak connect dengan apps di phone. In the end, transfer guna USB C Cable sahaja ke PC. GoPro 7 guna USB C ye untuk charging and transfer data. Awal-awal nak setup pun mengagau juga. Tak la semudah 1-2-3 tapi tak lah sesusah A+B2(MxC)/3-D. Google kan ada. Another thing is low light agak kurang compare to my Note but still acceptable. Still image memang jauh melantun nak compare dengan Note. My Note ibarat bangsawan while GoPro still image ibarat rakyat marhaen yang tak dapat gaji 5 bulan.

Yang indah, mic tangkap not bad. And then the size is small, easier to record. The stabilizer is not that bad but I think I still need a gimbal for proper video recording. Tangan kena kukuh kalau sekadar nak guna monopod stick.

The best indah is it is waterproof. Do you know that the first day I bought my GoPro, I tested it by flushing it inside my toilet bowl. Of course lah saya sangkut di monopod stick supaya my GoPro does not end up dalam sewerage. 

And because the videos are in MP4 format, it is easier for me to edit it in my phone. Lot's of free apps there for me to use. 

I think that's all. Need to go to the office. 'Documenting Life through GoPro'.