Wednesday, December 14, 2022

Youtube dan Covid 19

 Youtube merupakan satu medium yang popular dikalangan pengguna internet. Bukan sahaja orang dewasa, malah kanak-kanak juga menggunakan Youtube. Walaupun pada masa ini terdapat pelbagai aplikasi media sosial lain yang dilihat boleh menyebabkan pengguna lari dari Youtube, namun Youtube masih mampu meraih jutaan pengikut. Satu laporan dari TheVerge menyebut bahawa bilangan subscriber kepada Youtube Premium telah meningkat dari 30 juta pengguna pada Disember 2020 kepada 50 juta pengguna pada tahun 2021. 

Saya juga adalah salah seorang subscriber Youtube Premium yang saya langgan sendiri, pembayaran bulanan menggunakan ewallet saya. Kalau kosong ewallet saya, tak dapatlah saya memperbaharui Youtube Premium saya. So far sudah beratus jam saya menonton Youtube secara Ad Free. Saya tak berminat nak komen kenapa saya tak beli one off akaun youtube premium yang murah-murah di Shopee atau yang seangkatan dengannya. Yang itu boleh cari sendiri jawapannya di internet.

Terdapat juga kajian-kajian ilmiah berkenaan dengan Youtube. Antaranya satu kajian berkenaan kesan Youtube terhadap pengiklanan pandemik Covid 19 kepada penggunanya. Tujuan utama kajian yang dijalankan oleh Zarqa Shaheen Ali dari dan Xuening Yang dari Auckland University, New Zealand ini ialah untuk melihat sikap manusia terhadap Covid 19 selepas melihat iklan Covid 19 di Youtube. Umum mengetahui bagaimana Youtube mengambil inisiatif untuk menyalurkan maklumat penting berkenaan Covid 19 menerusi kempen iklan mereka.

Seramai 205 responden telah menjawab borang soal selidik secara online dimana sebahagian adalah lelaki dan sebahagian lagi adalah wanita. Majoritinya adalah berumur dalam lingkungan 18-30 tahun. 44.9% dari keseluruhan responden menonton video di Youtube sekurang-kurangnya 2 jam sehari.

Apa yang menariknya, 60% dari responden berpendapat bahawa untuk iklan berkenaan Covid 19, mereka beranggapan bahawa Youtube patut mengeluarkan button Skip Ad. 72.6% dari responden pula percaya akan ketepatan maklumat berkenaan Covid 19 di dalam iklan yang disiarkan oleh Youtube. 78.4% dari responden juga menyatakan bahawa kempen pengiklanan Covid 19 oleh Youtube menyebabkan mereka mengambil berat akan kesihatan diri sendiri. 71.7% setuju bahawa Youtube membantu menyebarkan nasihat tentang pentingnya penjarakan sosial untuk mencegah penyebaran Covid 19. Namun begitu, 53.4% responden tidak setuju tentang penggunaan face mask. Mereka tidak percaya bahawa face mask mampu mencegah dari penyebaran Covid 19. Ini sekaligus memberi gambaran bahawa iklan Covid 19 di Youtube gagal mempengaruhi lebih separuh dari responden untuk memakai pelitup muka.

Kajian yang dimuatkan di Online Journal of Communication and Media Technologies ini sedikit sebanyak membuktikan bahawa kempen Covid 19 di Youtube mempunyai impak terhadap pengguna Youtube. Walaupun dilihat lebih separuh dari responden menyatakan bahawa pelitup muka tidak mampu menahan penyebaran topeng muka, namun dari aspek lain membuktikan bahawa kempen pengiklanan Youtube berjaya.

Pada pendapat saya sendiri, kajian seperti ini merupakan satu usaha yang baik dan boleh diperluaskan sampel populasinya. Kita mungkin tertanya-tanya tentang hasil pengiklanan Covid 19 di Youtube terhadap pengguna di negara kita. Kita juga boleh menggunakan model kajian ini untuk melihat keberkesanan iklan Covid 19 di platform lain seperti Facebook, Tiktok, Twitter dan banyak lagi. Bagi yang ingin membaca kajian ini boleh search The Impact of Youtube Pandemic Advertising on People’s Attitude Towards Covid 19 yang diterbitkan di Online Journal of Communication and Media Technologies, 2022 12(3). Saya tidak simpan artikel ini, hanya baca menerusi publisher’s website. Boleh dapatkan akses dari institusi anda.

No comments:

Post a Comment