Wednesday, May 18, 2022

Selamat Hari Raya

 Posting ini masih dalam bulan Syawal, so it is not to late for me to wish Happy Eid / Selamat Hari Raya Aidilfitri to all the readers. My journey going back to my wife's hometown di Utara disulami kesesakan lalulintas. Usually going back to Ipoh took me around 2 hours. Kebetulan rumah my in laws pun tak jauh dari exit. But this time it took me almost 5 hours including berhenti tepi jalan untuk iftar and then stopping for the second time for a proper meal.

Saya exit di Slim River kerana memikirkan kesesakan lalulintas di highway. Bukanlah maksud saya tiada kesesakan di jalan persekutuan, tetap juga sesak. Cuma opsyen untuk berhenti lebih senang. Kalau letih, just masuk je mana-mana lorong dan rehat. Ada banyak stesyen petrol tepi jalan, juga kedai-kedai. Dan ada few areas yang laluan smooth, boleh pecut speed maksimum had laju walaupun banyak kenderaan yang pecut lebih laju, overtake saya. 

Ketika waktu iftar, kami berhenti di tepi jalan somewhere after exit Slim River. Stesyen petrol sebelum tu, banyak kenderaan berhenti. Saya berhenti di tepi jalan berhampiran satu row shop house. Tiada kedai makan situ, hanya ada kedai runcit. Ada satu gerai roti john/burger tapi kami tak beli situ pun. Kami dah beli kudap-kudapan di kedai berhampiran rumah kami sebelum berlepas. 

Ketika kami berhenti, banyak kenderaan juga berhenti macam kami di tepi jalan untuk beriftar. Ramai yang sudah sediakan makanan siap-siap. Ada satu MPV siap bentang tikar sambil duduk makan nasik dan lauk pauk. Meriah pula rasanya. Selepas selesai, kami teruskan perjalanan ke kampung dan ketika itulah wife baca Whatsapp mengatakan esok raya. Dalam kalendar, hari raya adalah lusa.

Saya suruh wife double check dengan online news portal dan memang sahih la berita tersebut. Saya pernah rasa keadaan ini ketika zaman bujang dan sudah bekerja. Kira-kira 20 tahun dahulu. A week before ketika saya berjumpa anak saudara saya untuk deliver kuih raya, dia dah bagitau saya bahawa kemungkinan hari raya pada tahun ini adalah Isnin, bukan Selasa. Suaminya merupakan kakitangan di jabatan agama, tapi saya tak ambil berat sangat pesanan anak saudara saya itu. Ternyata apa yang dikatakannya adalah benar.No comments:

Post a Comment