Thursday, November 01, 2018

Luar Kawasan


Hari Pertama di Bulan November, teringat lagu November Rain dari kumpulan Guns N Roses. Gaya Slash memetik gitar solo dalam muzik video begitu memukau. Dan di awal November ini saya dan keluarga akan ke negara jiran menaiki flight. Bukan sekadar untuk mengunjungi kawan lama sewaktu belajar di Leicester, tetapi juga ingin mendedahkan anak-anak dengan pengalaman international flight, dengan pemeriksaan kastamnya, imigresennya dan pengalaman berada di negara orang. Flight pula jam 0600 hrs. Memang tidur di airportlah kami.  Bak kata orang tua, jauh pemandangan luas pandangan bertambah pengalaman. Apa pun motif utama selain dari pendedahan pada anak-anak ialah untuk berjumpa rakan lama. Semoga perjalanan lancar dan dilindungi segalanya. 

Tuesday, October 30, 2018

Hujan Dan Bumbung


Entri ini merupakan lanjutan dari entri sebelum ini. Alhamdulillah, setelah direpair oleh Pak Aswam, tiada lagi kebocoran porch apabila hujan. Hampir setiap hari hujan dan porch saya kering-kering sahaja.

Punca utamanya ialah air melimpah keluar dari gutter. Mungkin kerana hujan yang turun melebihi kapasiti gutter. Yang lebih memburukkan keadaan ialah gutter dan roof tile ada gap, tidak bersimen. Apa yang Pak Aswam lakukan ialah menyimen bukan sahaja gutter malah segala ruang-ruang kosong yang dia dapat lihat. Pendek kata, semua dia servis.

So far tip top. Harga not bad. Next project ialah besarkan entrance porch, tile tangga dan juga gate baru. Doakan dilimpahi rezeki. Mungkin selepas balik Umrah tahun hadapan baru start the project. 

Friday, October 19, 2018

Hujan Yang Turun



Musim hujan yang turun sepanjang bulan ini memang telah diramalkan oleh Jabatan Meteorologi. Kadangkala hujan turun dengan amat lebat, bukan sahaja menyebabkan cuaca sejuk tetapi juga banjir. Memang pada musim ini, penggunaan aircond di rumah saya berada pada tahap yang minima. Jimat sikit bil elektrik. 

Sebelum ini pun dah jimat bila saya beli peti ais baru gantikan peti ais lama. Peti ais baru walaupun saiz lebih besar berganda dari peti ais lama saya, namun lebih jimat elektrik. Jimat hampir rm 20-30 sebulan. Saya boleh lihat trend penggunaannya di apps TNB. Dalam apps itu ada graf penggunaan bulanan. 

Berbalik pada musim hujan, bukan sahaja pakaian terpaksa di dryer kan di self laundry, bumbung pun boleh bocor. Kali ini bumbung porch saya menjadi mangsa limpahan air hujan yang tinggi. Bocor macam air terjun. Puncanya, longkang atas bumbung tu penuh sampah sehingga air tersekat dan melimpah. So, terpaksa panggil Pak Aswam. Pak Aswam ini lahir di Indonesia tetapi telah dapat warganegara. Dah otai dan bercucu. Cicit je belum lagi. Anak-anaknya lahir disini, ada Mykad dan bersekolah di sini. 

Pak Aswam ni dulu ganti table top kitchen kabinet saya serta pintu depan rumah saya. Table top saya ganti terus dengan simen dan tile. 3 hari juga proses nak siap. Waktu pula mertua saya meninggal dunia. Pak Aswam tetap teruskan kerja walaupun kami tiada di rumah. Alhamdulillah bila kami balik, semuanya selesai. Bayar sahaja upahnya. Pintu depan pun saya ganti sekali. Total damage RM 2800. Lepas tu ada problem sikit dengan sinki kabinet. Memang sinki tu sebelum ni pun problem. Dia datang ganti FOC skru tu. Saya kenal Pak Aswam ni sebab jiran saya pernah jadi main kontraktor dia, selalu bagi job pada dia. Dia yang recommend Pak Aswam. 

Bagusnya Pak Aswam ni, kerja dia mesti jam 8 pagi tepat. Selalunya 7.30 dia dah sampai depan rumah dan makan sarapan yang dia bawa dari rumah. Dia dan rakan dia yang sama-sama otai akan start buat kerja dari pukul 8 pagi. Memang disiplin. Ini tengah tunggu dia siapkan repair bumbung dan gutter bumbung serta simen semua ruang-ruang kosong yang berpotensi mengalirkan air. 




Tuesday, October 02, 2018

Dinner Alumni


Pada Jumaat malam, 28 September 2018, saya telah berkesempatan menghadiri Dinner 50 tahun penubuhan Fakulti Pengurusan Maklumat (FPM), UiTM. Lokasi dinner ini bertempat di Shah Alam Convention Center. Dinner ini bertujuan mengumpul alumni-alumni FPM bagi sama-sama meraikan 50 tahun penubuhan FPM. Dulu ianya tidak bertaraf Fakulti. Sewaktu saya belajar di sini, kami memanggilnya School atau nama rasminya, Kajian. School adalah nama rasminya in English. 
 
Masa zaman belajar, kalau kita bagitau orang yang kita nak ke School, maknanya nak ke kelas atau ada urusan berkenaan akademik di tempat kita belajar. Saya kembali bekerja di School, yang kini dinamakan Fakulti (FPM). Kebetulan pula, ramai batch saya yang juga kembali bekerja di FPM sebagai academician, setelah puas menimba pengalaman di tempat lain.




Dinner ini turut menampilkan the current dean and all of it's ex dean. Almost all of them attended the dinner. Ia diserikan lagi dengan persembahan dua artis jemputan iaitu Shiha Zikir dan Jay Jay. 
 
 
Ini gambar batch saya yang hadir. Ada lagi yang hadir tapi tiada dalam gambar kerana masing-masing sibuk berjumpa dengan sahabat-sahabat junior dan senior. 

Kami bergambar dengan ex-lecturer kami iaitu Mr.Wong Tuck Cheong. Sebenarnya untuk diri saya yang berkhidmat di FPM, program kami telah bermula sejak jam 10 pagi dengan perbincangan meja bulat bersama industri. Tujuan program ini diadakan adalah untuk mendapatkan feedback dari industri tentang subjek yang kami offer. Ini merupakan satu program yang berguna kerana subjek-subjek kami kekal relevan sejajar dengan perubahan industri.
 
Program Bersama Industri

 


Program bersama industri berakhir tengahari sementara dinner bermula jam 8 malam pada hari yang sama. Sempat saya membeli kurta baru di SACC Mall kerana kesemua baju melayu saya sudah tidak sesuai dipakai. Saya sampai rumah pada jam 2 pagi. Apa-apa pun, ianya satu dinner yang tak dapat dilupakan dengan kehadiran hampir 500 lebih tetamu. Sungguh meriah. 

 
 
 





Monday, October 01, 2018

Hari Pertama Oktober

Hari ini adalah hari pertama dalam bulan Oktober. Sebulan website ini tidak berupdate. Dengan kesibukan semester yang baru bermula serta pengendalian soalan peperiksaan menjadikan saya lalai untuk menjenguk blog ini.

Berbalik pada penggunaan Note 9, so far setelah hampir sebulan lebih menggunakannya, ketahanan bateri merupakan sesuatu yang saya rasakan berbaloi berbanding model-mnodel Samsung yang saya gunakan sebelum ini. 

Apalah hebatnya sesuatu smartphone tanpa bateri yang tahan lama. Walaupun saya jarang main game ketika waktu siang di ofis, but sometimes saya akan layan Youtube sementara menunggu sesuatu. Mobile internet memang sentiasa on. Setelah seharian di ofis, bateri masih lagi berfungsi dengan separuh kekuatan. 

Speed dan graphic pun gempak. The quality of the pictures taken pun bagus. Ini telah dibuktikan di entri yang lepas. 

Saya menggunakan wireless charger original Samsung yang dikatakan fast charging. Walaupun ianya fast charging, tapi menggunakan cable lebih pantas. This is what I observe using my naked eyes. 

Whatever it is, pembelian yang berbaloi. 

 

Sunday, August 26, 2018

Nota Sembilan


Merujuk entri lepas, saya telah mengambil pre-order Note 9 saya di Samsung Setia Alam City Mall. Pukul 11 pagi tiba di kedai bersama rakan saya si Abah, telah ramai customer di sana mengambil Note 9. Ramai yang pre-order untuk ambil kesempatan pemberian percuma dari Samsung. Saya membeli versi 128GB dan mendapat jam Samsung Sports Gear percuma. Oleh kerana hari ini adalah hari pertama untuk pengambilan pre-order di Samsung Setia Alam, mereka bermurah hati menambah satu lagi pemberian percuma iaitu powerbank Veger VP-1048 10000mah. Ringan dan saiznya pun tidak besar. Boleh rujuk website Veger di sini. Tak pernah pula dengar jenama Veger, selalunya yang famous dan melambak di pasaran adalah Pineng dan Yoobao. Tetapi setelah membaca website Veger, not bad juga. Yang pasti ianya original, bukan fake. 


Sambil-sambil menunggu urusan penyerahan dan pembayaran Note 9, saya godek-godek dahulu camera. Di atas merupakan gambar pertama menggunakan Live Focus. Saya biasa berurusan dengan Nadia, iaitu staf di kedai ini. Sudah beberapa device saya beli dengan dia di kedai. Kadang-kadang cuma whatsapp sahaja tanya stok, dah confirm ada baru datang kedai. So Nadia dah tau perangai saya, dapat device, check semua berfungsi dengan baik, terus saya tinggalkan kedai. Update dan install apps semua saya lakukan di rumah. Transfer data pun saya buat di rumah. Senang dan laju serta lebih mudah saya customize mengikut selera saya.


Selesai urusan di Samsung, saya dan Abah menuju ke Subway untuk makan tengahari. Try lagi beberapa mengambil gambar menggunakan mode Live Focus. Segelas capuccino sambil menjamah Subway Club menjadi santapan tengahari.



Dah sampai rumah, baru la saya selongkar semua dalam kotak pre-order. Besar kotaknya, dah macam kotak Macbook. Dalam ada 2 item, satu Note 9 dan satu lagi Gear Sport. Powerbank free tidak dimasukkan dalam kotak.

So macam mana ulasan setelah kira-kira 4 hari guna? Migrasi data dari Note 5 ke Note 9 berlangsung lancar dengan menggunakan Smart Switch. Yang saya transfer adalah Contacts, Samsung Notes, SMS dan setting-setting handphone. Password wifi telah auto transfer ke Note 5. Yang saya buat manually adalah gambar dan juga apps. Sebenarnya kesemua ini boleh transfer guna Smart Switch cuma saya lebih suka customize. Untuk apps, tak semua data apps akan ditransfer. Ini pengalaman guna Smart Switch sebelum ini.

Kamera? Puas hati. Video ada super slow-mo walaupun tak berapa penting sangat untuk saya. Slow-mo dah ada di Note 5. Yang ini lagi slow dari slow-mo. Live focus dan juga setting auto sangat puas hati. Gambar memang cantik. Saya pun baru je jual DSLR saya untuk fund kos beli Note 9. 

Game? Baru try game Fortnite. Okay la smooth. Grafik not bad. PUBG baru download tapi takde masa nak main. Masa guna Note 5 tak install Fortnite. Saya memang kaki game dari remaja lagi, zaman sekolah guna Atari. Dah masuk ITM main game PC.Dah kerja masih layan game PC sehinggalah wujud Playstation. PS 1 dan PS 2 saya beli, sekarang ada PS 3. PS 4 tak beli lagi sebab yang PS 3 pun dah tak main. Nawaitu nak sedekah kat anak tapi Mak nya kata jangan dulu. Sekarang dah takde masa nak main game.

Grafik? Okay cantik. Macam Note 5 jugak. Skrin Super Amoled. Gambar yang diambil, bila di preview memang naik warnanya. Even dah letak di status whatsapp pun sama. Tapi bila saya view di phone Asus Zenfone lama saya, tetap cantik cuma warna tak berapa naik.

Speed? Laju sikit dari Note 5. Tak rasa sangat perbezaan tapi kalau nak beza dengan Asus saya, memang beza. Tapi itu tak boleh diambil kira sebab ia umpama compare epal dengan pisang.

Storage? Saya ambil 128gb. Puas hati. Note 5 saya yang 64gb pun masih ada separuh kosong, inikan 128gb. Dah tak tau nak letak apa.

Bateri? Besar dari Note 5. 4000Mah untuk Note 9. Ada la nampak beza sikit. Cuma kalau charging dia slow sikit, walaupun dah guna fast charger yang dibekalkan. Mungkin sebab nak penuhkan 4000Mah. Lagipun, bateri masih dalam mode belajar style penggunaan saya lagi. Anyway, hari ni dah nampak improvement. Cable type C. 

Sound? Ini ada sikit beza dari Note 5 saya. Note 9 bunyinya lebih indah. Ada dengar-dengar bunyi bass. Layan drama swasta Unifi TV pun best. Note 5 bunyi kosong sikit. 

Saiz? Besar sikit dari Note 5 tapi Note 9 ni pegang lagi sedap sebab dia melonjong. Macam pegang kayu pembaris. Note 9 terasa juga berat dari Note 5. Agaknya kalau ketuk kepala orang boleh pitam dibuatnya.

Note 9 ni memang sesuai untuk kegunaan kasual dan kerja. Saya memang banyak guna untuk kerja seharian saya. So hopefully it will serves me well. Buat masa ni agak cuak juga sebab masih sukar nak cari screen protector yang bersesuaian. Tapi ikut maklumat Nadia, skrinnya menggunakan Glass 5 so lebih lasak dan tahan. Apa-apa pun ia tetap kaca, bukan konkrit.

So, sekian review ringkas dari pengguna yang baru 4 hari pakai.







Monday, August 20, 2018

Note 9 Pre Order

Samsung melancarkan phablet terbaru mereka iaitu Samsung Galaxy Note 9 di Malaysia pada awal bulan ini. Pre-order pula dilancarkan minggu lepas dan saya merupakan antara mereka-mereka yang membuat pre-order melalui website Samsung. Saya pilih untuk collect di kedai Samsung berdekatan rumah saya. Ketika saya melakukan proses pre-order, warna Ocean Blue untuk delivery telah pun habis. Saya pilih Metallic Copper setelah melihat warna biru habis. Dilaporkan juga bahawa pre-order telah habis. 


Saya menggunakan Note 5. Sebelum itu saya menggunakan A7 2016. Niat untuk melarikan diri dari bayangan Note, sebab itu guna A7 2016. Saya menggunakan Note 2 ketika bertukar ke A7 2016. Note 2 saya tukar kerana masalah on off restart sendiri. 



Apabila guna A7 2016, rasa tidak puas kerana saya memang guna handphone untuk kerja. Ketika meeting saya dah biasa guna S Pen untuk salin notes. Lantas saya tukar ke Note 5. Ketika itu banyak kedai Samsung Official dah kehabisan stok. Nasib baik jumpa di Celcom Blue Cube. Note 5 saya 64GB. Setahun lebih guna, tanpa sebarang calar, Note 9 dilancarkan. Saya skip Note 8 kerana ketika itu baru sahaja guna Note 5. Note 5 kamera cantik, powerful, ruang storan pun mencukupi untuk saya walaupun tiada external memory card. 



Ini kali pertama saya pre-order Note 9. Antara sebabnya ialah ada freebies iaitu jam idaman saya, Gear Sport. Dapat percuma. Hampir saya beli hari tu Gear Sport ni, harganya RM 12xx. Nasib baik kedai Samsung favourite saya takde stok. 



Kali ni bila diberi percuma, saya tak lepaskan peluang, terus pre-order Note 9. Namun, wife saya dah booking Gear Sport tu untuk dia. Takpelah, janji Gear Sport tu ada depan mata saya pun dah cukup bagus. 



Lepas sembahyang Raya AidilAdha saya akan ke kedai Samsung untuk mengambil stok Note 9 saya serta Gear Sport. 

Tuesday, August 07, 2018

Sunglasses


Hujung minggu baru-baru ini, saya di Optical 88 untuk memilih a pair of sunglasses yang baru. Yang lama tak polarize. Lately ini memandu dalam cuaca panas terik rasa very tired dan silau sangat. I noticed that the sun is getting brighter in Malaysia. Langit pula semakin membiru tanpa awan.

Ada beberapa pilihan yang dicuba iaitu Oakley, Ray Ban dan Puma. In the end, Puma juga yang fit dengan bentuk rupa muka saya. Based on maklumat yang saya dapat di laman web National Eye Institute (www.nei.nih.gov), sunglasses ini mempunyai benefit yang besar pada mata kita. Ia bukan sekadar aksesori fesyen sahaja. Cahaya matahari yang sangat terik bukan sahaja harmful pada kulit kita, tetapi juga pada mata kita. 20% penyebab cataract pada mata adalah disebabkan prolonged exposure pada UV Ray. UV ray ini didapati dari cahaya matahari. Disarankan agar kita mencari lense sunglasses yang boleh protect UV ray sehingga 99% - 100%. 

Untuk makluman, National Eye Institute ini diasaskan pada tahun 1968 dan kini terletak di Bethesda, Marlyland, US. 

Ini sunglasses yang pertama di cuba iaitu dari jenama Oakley. Harganya hampir RM 1k. Agak kurang fit di muka sebenarnya. Rasa maca tergantung sahaja, tidak cecah hidung.
Yang ini pun Oakley juga. Harga pun lebih kurang di atas. Yang ini fit di muka. Terletak ngam-ngam di hidung. Tapi rasa sempit pula di belakang telinga.

Yang ini jenama Puma. Cantik je fit di muka dan selesa memakainya. Tapi design pula saya kurang berkenaan sebab straight forward macam jenama Ray Ban. Saya ada juga cuba jenama Ray Ban tapi rasa sempit. 




In the end, saya ambil Puma sebab fit dan selesa memakainya walaupun kurang menepati sasaran awal saya berkaitan design. Tapi takpelah, harganya jauh lebih murah dari Oakley, RM 399. Jimat banyak. Cuma selepas ditambah pula dengan lense polarized yang mempunyai power (saya rabun, kena tukar lense sunglasses), harga hampir-hampir juga dengan frame Oakley. Kadang-kadang terfikir juga nak buat lasik, tapi keberanian masih belum ada. Poket pun masih belum berani lagi. 
 

 
 

Wednesday, July 25, 2018

Sunyi Itu Sepi



Bermulalah episod ofis saya sunyi sepi selepas musim marking selesai. Yang bercutinya tidak ramai kerana masih ada kerja-kerja yang perlu diselesaikan. Namun mereka balik on-time. Biasanya pukul 7 petang dah sunyi. Minggu ini saya pulang jam 9.30 malam pada hari Isnin namun keadaannya sunyi. Semalam, saya pulang jam 9 malam dan nak jadi cerita, hanya saya dan seorang rakan sahaja yang ada di ofis. 

Sebelum ini ada juga beberapa orang di bangunan ofis kami, cuma tidak di sektor kami namun malam semalam merupakan malam tersunyi. Saya pun bernasib baik terjumpa rakan saya itu sedang menaiki tangga level kami. Dia pun bernasib baik terjumpa saya. Dia pun maklum keadaan waktu itu sangat sunyi. Jam pada waktu itu baru pukul 7.20 petang.

Kami berbual-bual di bilik saya. Antaranya termasuk kisah-kisah misteri di ofis kami. Tidak lama kemudian dia meminta izin untuk ke biliknya pula. Jarak biliknya dan bilik saya tidak lah jauh mana namun dipisahkan oleh dinding batu. Kalau jadi apa-apa, menjerit pun tidak akan kedengaran. 

Tiada apa-apa yang berlaku terhadap kami berdua. Kami selamat pulang meninggalkan ofis kami sekitar jam 9 malam. Dan pada hari ini saya pulang juga sekitar jam 9 malam, namun keadaan di bangunan ofis saya agak meriah dan ceria. 

Selepas ini saya perlu fokus pada submission tesis saya dan juga research bergeran saya. Research dah gerak, duit geran je belum dipakai. 


Thursday, July 19, 2018

Marking


Posting yang sinonim dengan keadaan saya dan rakan-rakan sekerja selepas final exam. Di saat students semua balik kampung berjumpa ibu bapa, kami di sini terpaksa hold dahulu kerana ingin menyiapkan tugasan marking dan upload markah.


Sesungguhnya untuk menanda jawapan students baik yang final exam, test atau assignment bukan sesuatu yang mudah. Pelbagai jawapan yang diberikan. Kadangkala bukan sahaja mereka keliru tetapi ia juga membuatkan saya dan rakan-rakan turut sama keliru sebentar. 



Itulah asam garam musim marking. Pelbagai cara dilakukan oleh kami untuk mendapatkan mood marking dan biasanya mood tersebut akan datang dengan mudah. Mungkin sebab under pressure untuk kami kejar dateline kot. 

Monday, July 09, 2018

Selamat Hari Raya

Kesibukan membuatkan saya lambat untuk post entri ini. Terpaksa mencari sedikit ruang antara tugas untuk mengendalikan peperiksaan akhir, marking paper dan assignment students, menguruskan kehidupan diri sendiri dan juga keluarga.

Dicelah-celah kesemua ini ada juga dugaan dan cabaran terpaksa ditempuhi. Terselit khabar pahit dan juga manis. Bagi saya, ianya adalah rencah kehidupan yang kita terpaksa tempuhi untuk mematangkan kita. Jika ianya pahit, Allah tidak akan duga kita sesuatu yang kita tidak boleh handle. Jika ianya manis, ingatlah bahawa segalanya datang dari Allah dan kita perlu banyakkan bersyukur.

Apa pun, Syawal kali ini memberi dimensi baru dimana seminggu sebelum 1 Syawal, isteri dan anak-anak pulang awal menaiki ETS. Sudah tentu anak-anak gembira kerana berpeluang menaiki ETS. Saya sendiri pun belum pernah lagi menaiki ETS ini. Hanya berpeluang menghantar mereka ke KL Sentral. 

Saya terpaksa stay kerana ada tugasan peperiksaan yang perlu disiapkan. Beginilah pengorbanan terhadap tugas agar ianya selesai dengan jayanya.

Apapun, Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin saya ucapkan pada semua walaupun ianya agak terlewat. Yang penting masih ada post setiap bulan. Mungkin selepas ini saya akan kerap berada di kedai-kedai kopi melayan hot capuccino (no sugar please) sambil connected to my Mobile internet untuk post entri. For me, a new environment can boost up our productivity. Saya juga di saat-saat akhir PhD saya, orang tua-tua kata, tinggal isi borang submission. 

Doakan saya kerana dugaan boleh datang dengan pelbagai cara. Semoga dihindarkan.

Saturday, June 02, 2018

Salam Ramadhan

Lama tak update sebarang penulisan di sini. This is the first entry for June 2018 and it happens in the holy month of Ramadan. Sepanjang bulan Mei, sunyi sepi tanpa sebarang entri. Beberapa perkara berlaku antaranya kesibukan kerja hakiki dan juga ada hal-hal lain yang menyebabkan tidak berkesempatan untuk menulis. 

Whatever it is, I'm still going strong and healthy plus my PhD is in good progress. 

Wednesday, April 25, 2018

e-Commerce Semakin Berkembang

 
Berita pembelian 14 kapalterbang Boeing 747 oleh United Parcel Service (UPS) merupakan petanda bahawa perniagaan atas talian semakin berkembang. Di Malaysia, nama-nama seperti Lazada, Shopee dan Zalora begitu sinonim dikalangan orang ramai. 

Laman web bizjournals.com yang melaporkan pembelian 14 Boeing 747 oleh UPS turut menyebut bahawa ia akan meningkatkan lagi kemampuan membawa kargo sebanyak 16 peratus. Menerusi laporan yang diterbitkan pada bulan Februari 2018, 14 kapalterbang Boeing 747 itu meliputi kapal terbang lain yang dipesan dari tahun 2016. Jumlah kesemua sekali adalah 32. Laporan penuh boleh diperolehi di sini.

Tidak dinafikan perniagaan atas talian ini sememangnya bukan sahaja menguntungkan seller yang tidak perlu menyewa kedai dan menggaji staf yang ramai, ia juga membolehkan seller menembusi dinding geografi dengan memasarkan produk mereka lebih luas. Tidak perlu membuka cawangan di setiap negeri, cukup dengan mengiklankannya di website e-commerce.

Saya sendiri sudah kerap terjebak dengan pembelian atas talian. Yang paling kerap adalah topup, reload sahaja di M2u. Amat jarang saya ke kedai untuk beli topup. Paling latest saya beli adalah beg backpack High Sierra keluaran salah satu anak syarikat Samsonite. Samsonite merupakan pengeluar beg terkenal. Saya beli di Official Store Samsonite. Penghantaran pun cepat. Harga asal RM 2xx, tetapi ada offer ketika itu iaitu RM 81. 


Beg tersebut bernama High Sierra Urban Backpack Icon Navy. Not bad. Kualiti pun ok. Satu perkara yang suka tentang online shop ini ialah kita boleh browse cari barang pada bila-bila sahaja. Kadang-kadang sebelum saya tidur saya akan browse e-commerce site untuk lihat apa yang menarik.

Perkara yang saya tak suka pula ialah barang-barang tersebut tidah dapat dirasai dalam bentuk fizikal. Hanya maklumat size, material dan juga spesifikasi sahaja diberikan. Saya pernah beli Crocs Original dari Crocs Official Store dan bila sampai ke tangan saya, size hanya cukup-cukup muat. Senang cerita, kurang selesa. Rupanya size yang diberi adalah US Size, dan saya pun tak baca in detail spesifikasinya. Memang la boleh return, tapi tu dah hal lain dan menambahkan kerja. Sasaran utama online retailer adalah untuk orang-orang yang masa nya emas macam saya. 


Contoh satu lagi ialah pembelian pertama saya di Shopee dari Pineng Official Store. Barang diatas saya beli dengan harga Rm 2x. Bila saya on, ia berfungsi. Bila saya cuba alihkan cable usb dari satu port ke satu port yang lain, ia meletup sehingga trip satu fuse di DB. Mungkin salah saya, tapi jika saya beli di kedai mungkin saya boleh test barang tersebut dahulu. Seller ada offer untuk return tapi buat masa ini saya tiada masa. 

Whatever it is, online shop ini memang menjimatkan masa dan tenaga saya. 
 
 

Monday, April 02, 2018

Wira Yang Panas


Proton WIRA merupakan antara kereta-kereta yang pernah saya miliki dan guna sebelum saya meninggalkan jenama Proton. Antaranya ialah Saga 1.3, Saga 1.5 MegaValve dan Perdana 2.0. Tak dinafikan Wira ini banyak meninggalkan kenangan pada saya. Ia merupakan kereta pertama yang saya betul-betul modified. Sebelum itu, kedua-dua Saga saya dibiarkan standard. Wira saya itu saya lowered kan menggunakan spring sport, sport rim 15, tayar pirelli, ekzos bising dan sistem audio pula saya guna amp dan subwoofer. Head unit pula adalah CD player SONY XPLOD. Ini belum zaman MP3 lagi ye. So no such thing as USB player. Handphone zaman ni pun belum smart. 



Hari ini, The Star membawa laporan dibawah dimana Proton WIRA merupakan antara kereta ter hot untuk dicuri. Membaca laporan ini mengimbau kenangan Proton WIRA saya. Dulu senang nak cari sparepart WIRA. Barang-barang performance dan aftermarket pun senang. Pergi je ke kedai Brothers. Dibawah merupakan laporan yang dipetik dari akhbar The Star Online.




EXCLUSIVEPETALING JAYA: The Proton Wira, which has little value in the used car market, is surprisingly a hot item among thieves.

Last year, statistics showed this model was number one on the stolen cars list. A total of 654 cars were reported stolen.
General Insurance Association of Malaysia (PIAM) chief executive Mark Lim said the cars were definitely stolen for the parts.
“We believe the stolen vehicles were cannibalised and the parts sold as production of spare parts for this model has been stopped and the parts are difficult to obtain in the market,” he said in an interview with The Star.
A Proton spare parts dealer in Jalan Ipoh in Kuala Lumpur said many of the Wira’s interior items are no longer in production.
These include the dashboard, instrument panel, control panels, cushions, speedometer, handbrake lever, steering and other smaller items inside the car.
“The parts are scattered and difficult to find in the market. Even if they are available, the items could be the last few from the old stock.”
He said many Proton Wira spare parts were becoming more difficult to find as the items were no longer in production.
The industry, he said, had been told by Proton Wira spare parts manufacturers that the company planned to cease the production of parts for this model by the year’s end as it is no longer economically viable to make it.
The only option, he said, was to find the spare parts at the “potong-kereta” outlets. Proton Wira was produced between early 1993 and June 2009.
In its 16 years production, 952,216 units were sold. It has been estimated that at least 85% of the models are still on the road.
A second-hand car dealer, James Lim, said a Proton Wira in good condition could fetch between RM2,000 and RM4,500 each, depending on the year the car was manufactured and its model – either automatic or manual, hatchback or saloon.
“The value of the model offered by second-hand dealers is definitely much lower than the market price. Some dealers are only offering as much as RM1,000 for the model.”
He said many second-hand dealers were reluctant to trade this model as they found it difficult to dispose of the vehicles as buyers have to pay cash for the car.
“The model is too old, spare parts are difficult to find and banks have refused loans. Even many insurance companies would not want to insure the vehicles. If they do, Proton Wira car owners have to pay a higher premium and additional loading for it,” he said.
He said the model had been tagged as “high-risk cars for the second-hand market”.
However, a Sungai Besi junkyard operator, who only wanted to be identified as Lim, said the model still had value, either as scrap metal or second-hand parts.
A Proton Wira could fetch between RM5,000 and RM7,000 if the vehicle was cannibalised.
The gearbox and engine alone can fetch between RM1,000 and RM2,500 each, depending on its model and year the vehicle is ma­­nufactured.
“The speedometer and other gadgets on the dashboard can fetch good prices as many are no longer or easily available in the market,” he said.
The entire original seats, if in good condition, could be disposed of for RM200 a set.
The junkyard operator said Proton Wira spare parts were considered a hot item in the second-hand market as there are still many cars of this model on the road.
“It was one of the robust cars, where many of its parts and engines were directly imported from Japan, to be assembled locally when it was first introduced to the market.”

Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/04/02/wira-the-choice-of-car-thieves-unwanted-by-the-used-vehicle-market-but-highly-sought-after-by-parts/#9O3oHMLqumvFk6ZA.99

Monday, March 05, 2018

Ibanez Talman



Pada hari ini, dah sebulan lebih saya gunakan Ibanez Talman TCY12E. Gitar akustik ini saya beli di Bentley Music dengan harga RM 1021 termasuk Ibanez Soft Case, 1 double stand dan replace standard strings dengan D Addario Coated Strings Size 10. Sebenarnya tak terniat nak tukar tali tetapi bila melihat tali yang sedia ada pun dah ada karat-karat sikit, terus saya tukar. Lagipun saya kurang berminat nak guna tali yang size besar.





Nasib baik upah pasang free, cuma kena bayar harga tali. Double stand saya beli sebab nak letak gitar Jackson saya bersama-sama dengan Ibanez Talman akustik. Talman saya ini mempunyai pickup. Ia boleh lah dikategorikan sebagai gitar semi akustik. Saya amat jarang menggunakannya dengan amp marshall saya,cukup sekadar petik kosong sahaja, layan lagu-lagu rock kapak. 

Berpuluh tahun main gitar, ini kali pertama saya beli gitar akustik ada nama. Sebelum ni guna gitar kapok kedai mamak je. Saya masih ingat gitar kapok tu saya beli dengan harga tak sampai RM 100. Tahun bila beli tak ingat, tapi seingat saya masa tahun 2004 saya dah guna gitar kapok tersebut. 

Ibanez Talman ni tidak mempunyai tone yang sehebat gitar-gitar akustik yang berharga RM2k ke atas, tapi sudah cuba menggembirakan telinga saya. Sebagai seorang amatur, cukuplah Ibanez Talman dengan budget yang ada.

Janji rock.





 

Sunday, March 04, 2018

IKEA and Me


Pada tahun 1943, Ingvar Kamprad yang berusia 17 tahun menubuhkan perniagannya sendiri. Nama perniagaan tersebut diambil dari singkatan namanya sendiri iaitu I.K diikuti nama Elmtaryd (E) dan Agunnaryd (A) iaitu dua tempat dimana Ingvar membesar. Lalu terhasil nama IKEA. Asalnya IKEA menjual pen, wallet, jam, stokin dan frame gambar. Perabot mula memasuki lineup IKEA pada tahun 1948. Perabot-perabot ini dihasilkan oleh pengeluar tempatan berhampiran rumah Ingvar.  

Ini merupakan secebis kisah awal IKEA. Ingvar telah meninggal dunia pada 27 Januari 2018. IKEA di Malaysia, menurut website IKEA, telah ada sejak dari tahun 1996 di Mutiara Damansara. Bererti, hampir 20 tahun lebih IKEA telah bertapak di Malaysia. Tahun lepas, ia telah membuka cawangan baru di Cheras. 

Saya mula ke IKEA sekitar tahun 2002, beli lampu IKEA. Sampai sekarang lampu tersebut masih ada lagi. Mula-mula letak di rumah, kini ada di bilik saya di ofis. Jarang saya gunakan, mentol pun masih elok lagi, tak pernah ganti.

Ada juga saya ke IKEA beli barang-barang yang tak perlukan pemasangan seperti cawan, pinggan dan jam. Setiap kali pergi, mesti sentiasa ada ramai orang. Kadangkala saya ke IKEA untuk menikmati meatball dan karipap. Tapi kena pilih hari yang betul. Hujung minggu memang sesak. Hari biasa pun agak ramai pengunjungnya. 

Amat jarang saya beli furniture IKEA yang perlukan pemasangan sendiri. Ini kerana saya bukanlah jenis D.I.Y person. Takut beli meja, pasang-pasang jadi kerusi. Jadi saya lebih suka ke Index Living sebab lebih mudah nak uruskan pemasangan dan penghantaran. Di IKEA nampak agak complicated sebab semuanya independent. Susah nak nampak Sales Assistant. Bayar di kaunter dan kemudian kena pula ke kaunter lain untuk urusan penghantaran atau pemasangan. 

Kids at IKEA

 Baru-baru ini saya kembali ke IKEA untuk membeli sedikit small furniture. Risau juga takut pasang tak jadi. Mula-mula saya beli Bekvam Step Stool dan RASKOG Kitchen Trolley. Baru tau tools pemasangan ada disertakan. Kelam kabut juga masa pasang BEKVAM walaupun ada instruction manual. Bila dah siap dan boleh digunakan, saya pasang pula RASKOG. RASKOG ni nampak senang. 

Dah pasang dua ni, rasa konfiden dan seronok pula. Lusa pergi lagi IKEA nak cari SVARTASEN laptop stand dan KNODD bin. Balik rumah terus pasang dengan jayanya. Paling terbaik adalah KNODD bin, really solves my bin problems selama ni. 

Seronok rupanya DIY ni. Now tengah menabung nak beli lagi. Tunggu next month punya gaji. Balik dari IKEA, singgah di B.I.G, Ben's Independent Grocer. 

Tuesday, February 27, 2018

Live TV dan Kemerosotan Penonton : Bolasepak


Bolasepak sukan yang popular bukan sahaja di negara kita tapi juga di banyak negara-negara lain. Negara seperti Filipina yang sukan nombor satunya bukan bolasepak juga menampakkan peningkatan bukan sahaja dari segi minat penonton tetapi juga dari segi kualiti pasukan bolasepaknya.

Di Malaysia, bila dah jadi sukan no.1, sudah tentu timbul isu siaran langsung bolasepak, bukan sahaja melibatkan pasukan negara tetapi juga melibatkan liga domestik. Bagi peringkat liga domestik, telah diperkenalkan siaran langsung samada di Free TV atau pun di paid streaming channel seperti yang di tulis di post saya sebelum ini

Di Norway, satu kajian dijalankan Morten Kringstad tentang impak siaran langsung bolasepak terhadap kedatangan penonton di stadium. Umum mengetahui bahawa punca pendapatan sesebuah pasukan bolasepak, selain dari penajaan, adalah dari bayaran tiket penonton.

Kringstad menjalankan kajian berdasarkan data yang diperolehi dari tahun 2005 hingga 2011. Hasil kajian beliau pula diterbitkan pada tahun 2018. Beliau bukan sahaja mengkaji impak hasil siaran langsung liga domestik Norway di Free TV, tetapi juga siaran langsung yang melibatkan liga-liga ternama di luar Norway. 

Mengejutkan apabila hasil kajian menunjukkan bahawa perlawanan liga domestik yang disiarkan secara langsung oleh Free TV menunjukkan peningkatan kehadiran penonton di stadium. Siaran langsung liga dari luar Norway seperti EPL pula memberi kesan negatif terhadap kehadiran penonton. Sementara itu, pemilihan tarikh dan hari perlawan juga memberi kesan dimana perlawanan yang berlangsung pada hari kerja akan menyaksikan kemerosotan penonton di stadium.

Tidak pula dinyatakan adalah perlawanan liga domestik yang disiarkan secara langsung merupakan perlawanan tumpuan. Jika ianya perlawanan tumpuan, sudah pasti kehadiran di stadium meningkat. Bagaimanapun ini merupakan satu strong statement yang boleh memberi justifikasi bahawa perlawanan tumpuan yang disiarkan di free tv tidak mempunyai kesan negatif terhadap kehadiran penonton. 
Ini merupakan kajian di Norway dimana kualiti bolasepaknya lebih bagus dari Malaysia. Tidak dapat dipastikan adakah hasil kajian akan sama jika dilakukan di Malaysia.

Tuesday, February 20, 2018

HP Wireless Printer HP5075 : Pengalaman

HP5075
Baru-baru ini saya membeli dua All In One printer jenama HP. Satu ialah untuk kegunaan saya iaitu HP 5075 sementara satu lagi ialah untuk Ayah saya di kampung iaitu HO 2135. Senang sikit bagi dia, tak perlu nak ke bandar untuk fotostat. Kedua-duanya menggunakan ink 680.




HP 2135 saya beli di Jayacom Alam Sentral dengan harga RM 199. Not bad sebab banyak tempat saya jumpa harga atas RM 200. HP 5075 pula saya beli di Harvey Norman. Harga Rm 419, normal price RM 459. Pun not bad. Cuma jenuh nak angkat ke kereta.

Kedua-dua nya mempunyai fungsi yang sama iaitu scan, copy dan print. Cuma kelebihan 5075 ialah dia auto duplex. Bermaksud, print depan belakang. Dan lagi satu kelebihan printer ini ialah ianya wireless. Ketika menulis entri ini, hampir seminggu dah saya gunakan. Setupnya senang, cuma kalau orang yang betul-betul tak tau apa-apa pasal network, agak sukar. But don't worry, Google ada. Saya sendiri gunakan Google dan Youtube kalau sangkut. 

So far, saya dah print wireless guna laptop Windows 10 dan juga guna device-device Android. Saya juga dah try wireless scan dan terus email ke ofis. Malangnya, untuk scan terpaksa juga ke printer untuk meletakkan kertas. Kalau kertas tu boleh jalan sendiri masuk printer memang saya kasi 100% terbaik. 

Ketika entri ini ditulis, saya baru setup di MBA saya. Mula-mula setup, printer not found. Di Android saya print guna HP Smart. Di Windows 10 pula boleh terus print di Microsoft Word.

Solusinya, saya restart printer. Baru la jumpa. Untuk pengetahuan semua, once kita on kan wifi router kita, printer HP 5075 akan auto detect dan join. Kita perlu masukkan password wifi sekali sahaja. Jika kita ada ubah password wifi, printer akan minta password yang baru. Boleh key in guna touchscreen dihadapan printer tersebut. 

Setakat ni hati puas guna. Tak payah pening kabel berserabut. Boleh print dari mana-mana lokasi di rumah. Asalkan kita join network yang sama. Cuma kekurangan dia, kena on kan wifi. Kalau tak on wifi, terpaksa la print guna cable. Sebab tu saya tak buang cable dia. 

Saya belum pernah cuba off kan connection internet tapi biarkan wifi on. Saya assume tanpa sambungan internet pun printer masih beroperasi as long as wifi on. 




Friday, February 16, 2018

Soccer Punya Hal


Bolasepak merupakan sukan yang saya minati. Bukan sekadar menonton tapi juga bermain. Hebat tu tak la sangat, dapat lah wakil sekolah. Dulu-dulu sukar nak tonton bolasepak Live di TV. Saya masih ingat World Cup pertama yang saya dapat tengok Live di TV adalah World Cup 86 di Mexico. Masa tu kagum betul dengan kehebatan player seperti Maradona, Platini, Careca dan Paolo Rossi. 

Final Argentina vs Germany berlangsung sekitar jam 7 pagi. Saya sampai sekolah pada awal pagi dan sempat tengok sikit game tu di TV kantin sekolah. TV tu dalam kantin, so dapat juga tengok dari celah-celah gril kantin. Tu kisah masa zaman 80-an. 90-an dah mula banyak Live bolasepak di TV terutama bila musim World Cup. 

Tahun 2002 saya mula langgan Astro sendiri dibawah nama saya. Guna duit gaji sendiri bayar monthly fees. Pasang di rumah bujang. Dah tak perlu duduk di restoran Mamak untuk layan bolasepak EPL. Makin lama bermacam-macam game bola ditayangkan di Astro, dari pelbagai liga seperti liga Perancis, Germany, Spain, Italy dan bermacam lagi. Sampai berpinar tengok. Pokok pangkalnya, sediakan sahaja ongkos untuk monthly fee yang semakin lama semakin meningkat. 

Fast forward zaman sekarang. Tahun 2018. Saya lebih layan liga Malaysia. Liga luar negara kadang-kadang sahaja. Bukan kerana tidak suka tetapi masa siarannya menyebabkan saya sukar nak tengok Live. Umur semakin meningkat. Dulu muda-muda boleh la gagah duduk depan TV jam 3 pagi layan bola. Liga Malaysia pula ditayangkan pada waktu perdana, senang sikit nak tonton.

Liga luar, saya tengok highlight sahaja di Youtube. I can view it at my own leisure time. Senang. 

Tahun 2018 juga diperkenalkan live stream untuk hampir setiap perlawanan Malaysian Super League (MSL) sesuai dengan nama penajanya iaitu Unifi. Saya memang guna Unifi 50Mbps. First game MSL dah semangat dah, try stream guna Unifi dan Iflix. Masa tu saya tengah makan nasi arab. First game masa tu petang. Dua-dua saya try view, gambar cantik. HD. Masa saya stream tengah rehat half time. Malas nak tunggu game second half start, saya tutup apps dan concentrate makan nasi arab. Dalam hati, bagus betul kualiti gambar. 

Malam tu, saya pun dengan penuh semangat, buka Unifi Apps di Tablet untuk view perlawanan tumpuan pada malam itu iaitu JDT vs Kedah. Terdiam seketika bila lihat kualiti gambar. Kadang-kadang je HD. Selebihnya macam pixel pecah. Langsung tak sama dengan kualiti siaran langsung Astro.

Saya pun on kan TV saya untuk stream game menggunakan Unifi Set Top Box. 2x5. Pixel macam pecah. Buka Iflix pula, lagi teruk. Loading sahaja. 

Kecewa dan hampa. Kalau macam ni lah kualiti gambar, baik tengok di TV sahaja apa game MSL yang disiarkan. 

Esoknya Iflix minta maaf kerana tidak sangka viewer ramai. Much more than they expected. Sebenarnya Unifi does not deliver 100%. Cuma still boleh view. Just imagine I am using 50Mbps Unifi pun jadi macam ni. Saya connect to my mobile telco which had a speedtest 60mbps download speed (Did it before connecting to Unifi Play TV and Iflix), still had the same experience.

But, the good news is I am experiencing an improve streaming quality after that. Slowly they began to deliver what they promised. Game KL v Selangor saya rasa kualitinya terbaik ketika saya stream guna Unifi TV with my home Wifi. Sharp dan smooth. Macam tengok Astro HD. At that time, game di Kuantan eventhough smooth but the picture's quality is not good. Pecah pecah. Saya try both using wifi dan cable, and iFlix. Still KL v Selangor has the best quality. Maybe infra Unifi dia kawasan Stadium Cheras is superb kot compare to kawasan Stadium Darul Makmur. 

Frankly, I do not know how they transmit those live stream. Is it the same as live transmission ordinary TV or what. But what matter most is the end result. 

I believe that this streaming problem will be slowly solved. Furthermore, they fail to anticipate viewer's amount. Perlu diingat, bukan rakyat negara kita sahaja yang akan stream tetapi yang dari luar negara juga. Infra pun penting. Unifi punya infra bagi saya masih belum strong. Lagipun ia sentiasa terdedah dengan bermacam gangguan. Coverage Unifi sendiri, eventhough dah semakin banyak di luar lembah klang but still masih ada kawasan-kawasan yang tiada coverage.

I believe that the day will come when MSL live streaming will be as smooth as butter and consistent. Right now, eventhough dia HD, but there will be a minute or two yang di turun taraf HDnya, before going back to HD for about 10-15 minutes. I've experienced it not only on my tablet, but also using my flagship Samsung Smartphone and also my HD TV connected with Unifi STB.

Apa-apa pun, the ball has started to roll.

Tuesday, February 13, 2018

Kebakaran dan Rekod


Saya menulis entri ini pada petang bangunan KWSP Petaling Jaya terbakar. Sekitar jam 12 tengahari, whatsapp pertama saya terima dari rakan yang bekerja di KWSP, menghantar gambar dan video kebakaran. Beberapa ketika kemudian barulah heboh whatsapp saya dengan pelbagai gambar dan video berkenaan insiden terbabit. Setakat post ini ditulis, tiada kemalangan jiwa, Alhamdulillah.

Sebagai ahli akademik dalam bidang pengurusan rekod, apa yang terlintas di hati saya ketika rakan saya post gambar dan video insiden kebakaran tersebut adalah, keselamatan dokumen dan rekod terutama yang berkaitan dengan operasi KWSP itu sendiri. Saya sedia maklum, data berkaitan pencarum dan yang berkaitan dengan kewangan kesemuanya berada dalam bentuk digital. Di zaman IT ini, sukar nak kita lihat organisasi yang berkaitan dengan kewangan dan pelanggan menyimpan rekod di dalam bentuk fizikal terutama rekod-rekod yang penting. Semuanya dalam bentuk elektronik. Di saat apabila berlaku bencana seperti inilah dapat kita lihat kepentingan rekod elektronik. Maklumat tidak musnah. Maklumat masih boleh diakses ditempat lain.

Bayangkan senario seperti ini berlaku 20 atau 30 tahun lalu. Sukar rasanya nak digambarkan jika rekod-rekod seperti maklumat pencarum dan jumlah caruman musnah tanpa sebarang backup. 

Kemungkinan masih terdapat rekod-rekod yang bukan dalam bentuk elektronik tetap ada. Cuma mungkin rekod itu tidak berapa penting pada KWSP. Tidak melibatkan perjalanan operasi utama mereka seperti caruman.

Diharap rekod-rekod ini juga selamat dan tidak terjejas. Setiap rekod itu tetap ada nilainya walaupun ianya tidak melibatkan fungsi utama.

 

Monday, February 05, 2018

Kasut



Kasut merupakan komponen penting di dalam hidup saya kerana pekerjaan saya memerlukan penggunaan kasut yang agak tinggi. Ketika sedang memberikan kuliah, kasut yang sesuai perlu digunakan supaya kaki tak sakit. Ini kerana saya lebih gemar berdiri dan berjalan sepanjang waktu kelas. Masa awal-awal bekerja, saya tak menitikberatkan kasut sehinggalah ditegur oleh rakan sekerja. Katanya, pekerjaan kita ini memerlukan kasut yang baik dan sesuai, baru kaki tak sakit. 


Sejak diserang sakit tumit atau plantar fasciitis akibat berdiri berlebihan ketika bekerja dan juga bertugas untuk negara, saya dah mula mencari kasut-kasut yang sesuai dan dapat mengurangkan sakit. Lagi-lagi setelah mendapat nasihat doktor yang menyuruh saya mencari kasut berbentuk Arc Support. 


Waktu tu saya cari kasut Camel Active Arc Support. Harga boleh tahan waktu tu, RM 250. Ini harga lebih 10 tahun dulu ye, sekarang harganya dah boleh cecah RM 350 ke atas. Lama saya pakai kasut tu, sehinggalah dia rosak. Rasanya lebih dari 3 tahun kot. Ini kerana kasut itu sahaja yang saya selesa menggunakannya. Tak sakit. Selepas rosaknya kasut tersebut, saya kembali ke kasut-kasut biasa yang tidak mempunyai Arc Support. Apabila drive kereta, turun sahaja terus jalan berjengket sebab tumit sakit. Sampai ada yang ingat saya Gout. 

Agak lama juga mencari-cari kasut yang sesuai sehingga tumit kembali sakit. Lagi-lagi waktu itu aktif bertugas untuk negara sehingga berdiri lebih dari 3 jam. Akhirnya terjumpa Medifeet.


Sebenarnya saya pernah ternampak promosi kasut Medifeet ini di hospital, tapi macam takut pula nak jenguk. Ingatkan kasut untuk orang sakit sahaja. Saya lupa yang saya pun sakit tumit, kategori orang sakit juga. Bila browse internet barulah tau ramai juga guna kasut Medifeet, selesa. So, saya pun ke kedai Medifeet di Worldwide Shah Alam, berhampiran Tesco Bulatan Kayangan. So pada 17 Disember 2016, sepasang Medifeet menjadi milik saya dengan harga Rm 279. Maknanya dah lebih setahun saya gunakan Medifeet and so far so good. Dah takde sakit tumit. Kadang-kadang je but very rare. Itupun sakit sebab saya guna kasut lain untuk berjalan-jalan di KL. Kasut Medifeet yang saya gunakan ni nampak lembut sehingga risau pula nak digunakan untuk outdoor. Baru-baru ni ada tugasan yang memerlukan saya panjat sedikit bukit yang licin, hampir tergelincir. Kadang-kadang kalau jalan atas batu kerikil, terasa batu-batu tersebut di tapak kaki. Memang lembut kasut ni. Masa di kedai Medifeet ada juga kasut yang tapaknya tebal, tapi kena tunggu sebab stok takde. 

So in the end, decided to search for another outdoor shoes yang comfort dan ada arc support. Wife saya peminat Skechers. Sentiasa suruh saya try satu Skechers tapi kewangan masih belum mengizinkan. Semalam baru la dapat sepasang Skechers. Tak sangka pula ada Skechers untuk office attire. Cadangnya nak beli Puma Soft Foam macam kawan sekerja saya. Tapi pusing-pusing tak jumpa yang pattern lain, cuma ada pattern macam dia sahaja.


So in the end, end up with a new pair of discounted Skechers. Harga asal Rm 3xx, dah discount jadilah harga rakyat RM 2xx mampu milik. Yang si kecik pulak merengek nak kasut Skechers juga. Memandangkan isi rumah yang lain dah ada kasut Skechers kecuali dia, saya belikan la juga. Hopefully belanja anak nanti Allah murah rezeki. Suka betul dia, terus pakai kasut tu. Katanya langkah semakin laju dengan Skechers.

Saya sebenarnya tak berapa arif tentang brand Skechers. Maklumlah nubis dalam bidang kasut. Yang saya tahu Bata, Camel Active dan brand-brand sportshoes yang lain. Skechers ni bermula dari tahun 1992. HQ dia California. American brand. Ada kedai di serata dunia. 

Medifeet pula, ikut maklumat di internet, adalah local brand. Bermula dari 2004 dari sebuah syarikat bernama MS Worldwide Sdn Bhd, ia telah melalui beberapa transformasi dari segi pengurusan dan penjenamaan. Dipendekkan cerita, mereka bekerjasama dengan pakar-pakar di New Zealand untuk memperkasakan Medifeet. Maklumat lanjut boleh diperolehi di website mereka di sini. Medifeet juga dipasarkan di luar negara. 

Tak kisah lah whether its local or international, yang penting selesa. My Medifeet shoes memang sangat selesa dan menghilangkan kesakitan tumit saya. This is my testimonial tanpa dibayar oleh Medifeet, bayar pada Medifeet, YES, sebab beli kasut dia.

Skechers masih baru lagi saya guna, so belum ada apa-apa testimonial except dapat diskaun sahaja. Dia tulis di insole dan kotak, Memory Foam, Relaxed Fit, Air Cooled. Semua perkataan yang sedap telinga mendengar. Hopefully selembut Medifeet.

 

Sunday, February 04, 2018

Wireless Adapter


Teknologi wireless semakin lama semakin meliputi segenap peralatan berasaskan teknologi yang kita gunakan di dalam kehidupan seharian kita. Lihat sahaja penggunaan telefon. Jika dahulu kita telefon rumah kita bersambung dengan kabel telefon, tidak lagi dengan smartphone. Dah la tidak bersambung dengan kabel telefon, boleh tengok internet lagi. 

Saya masih ingat kita saya mempunyai internet sendiri menggunakan modem dialup. Waktu itu saya menggunakan akaun TM Net sebelum berubah ke Jaring. Nak dialup ISP Provider diwaktu puncak cukup seksa. Berbelas kali dialup pun belum tentu boleh dapat sambungan. Bila dah connect pun belum tentu speed memuaskan. Waktu puncak ketika itu adalah sekitar jam 8-10 malam. Nak connect MiRC pun susah. Kalau dah connect, kadang-kadang disconnect. Bukan MiRC sahaja tapi sambungan internet.

Sekarang dengan Unifi, hanya sesekali sahaja connection unavailable. Kadang-kadang masalah modem wifi, kadangkala memang masalah kabel luar rumah. Streamyx ayah saya di kampung lebih kerap down berbanding Unifi saya. Ini cerita telefon dan internet. Hardware-hardware lain yang sering kita gunakan dengan sambung wayar sebelum ini telah menjadi wireless. Antara yang saya guna adalah laptop wireless dan keyboard serta mouse wireless. 

PC lama saya di ofis iaitu Dell tidak mempunyai sambungan Wireless sementara PC baru saya iaitu HP ada sambungan wireless. Memang saya sengaja cari yang wireless just in case kalau sambungan internet di ofis down, boleh connect melalui smartphone.

Dell buat masa ini masih dalam proses updating windows dan akan saya serahkan pada Ayah saya di kampung bersama dengan printer all in one baru jenama HP. Tak perlu lah Ayah saya ke bandar untuk fotostat. 

Untuk menjadikan PC Dell saya wireless, saya beli wireless adapter TP Link WN821N 300 Mbps di TP Link Official Store Lazada dengan harga RM 39.90 sahaja. Order hari ini, lusa dah sampai. Cepat dan barang pun dah test. Siap update Windows lagi guna adapter terbabit. Adapter yang saya guna ni antara yang paling basic, untuk support up to 300 Mbps. Ada yang boleh support lebih. So far masa saya update Windows, kelajuan tak banyak beza dengan guna cable. My next project nak cari printer wireless pula. Hari tu ada jenguk-jenguk HP Wireless printer masa beli printer untuk Ayah saya. Tapi printer kat rumah masih elok lagi.

Di bawah merupakan spesifikasi adapter tersebut yang saya ambil dari website rasmi TP Link.


HARDWARE FEATURES
Interface USB 2.0
Button WPS Push Button
Dimensions ( W x D x H ) 2.7x 0.8 x 0.4 in. (69 x 21 x 9.5mm)
Antenna Type On-Board
WIRELESS FEATURES
Wireless Standards IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
Frequency 2.400-2.4835GHz
Signal Rate 11n: Up to 300Mbps(dynamic)
11g: Up to 54Mbps(dynamic)
11b: Up to 11Mbps(dynamic)
Reception Sensitivity 270M: -62dBm@10% PER
130M: -65dBm@10% PER
108M: -68dBm@10% PER
54M: -68dBm@10% PER
11M: -85dBm@8% PER
6M: -88dBm@10% PER
1M: -90dBm@8% PER
Transmit Power <20dBm(EIRP)
Wireless Modes Ad-Hoc / Infrastructure mode
Wireless Security Support 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
Modulation Technology DBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM
OTHERS
Certification CE, FCC, RoHS
Package Contents Wireless Adapter
One USB extension cable
Resource CD
Quick Installation Guide
System Requirements Windows 8.1/8(32/64bits), Windows 7(32/64bits), Windows Vista(32/64bits), Windows XP(32/64bits),
Mac OS X 10.7~10.10, Linux
Environment Operating Temperature: 0℃~40℃ (32℉~104℉)
Storage Temperature: -40℃~70℃ (-40℉~158℉)
Operating Humidity: 10%~90% non-condensing
Storage Humidity: 5%~90% non-condensing