Saturday, May 02, 2020

Post MCO.. Is it to soon?


Well, this time I admit that I did not see it coming. I've stopped waiting for the daily live telecast of reportings regarding our country's Covid19 and MCO's situation. Not because I hate it, but I could always find the summarize version of it elsewhere on the internet or through social media right after they had finished their reporting.

Before this, saya sering berkata pada rakan-rakan bahawa mereka perlu menerima hakikat yang MCO ditamatkan sepenuhnya atau dilonggarkan sebanyak mungkin even before adanya vaksin atau ubat Covid19.

Saya melihat ini semua dari satu frasa, 'You might end up dying either due to starvation or covid19'. Which means that one day when the economy is really bad, people will just go out despite the MCO.

Saya juga memberi gambaran pada rakan-rakan akan situasi post MCO dimana pelbagai perkara akan slowly dibuka. Jangan tiba-tiba dibuka kembali semua serentak pada 1 hari. Huru-hara jadinya.

So, when it was decided that 4th May, almost everything dibuka kembali which means many people returning back to work, this may cause chaos in some places. Already after the announcement, grup whatsapp taman saya dah kecoh dengan orang ramai mencari babysitter untuk jaga anak dia sebab Isnin dah kena masuk kerja. Taska and tadika here would not open yet on Monday. Majikan-majikan ni pun satu hal, rushing sangat macam tak menyabar. Give and take lah. Bukan PM wajibkan korang nak start hari Isnin pun. Macam tempat kerja saya steady. Tunggu guideline from Kementerian kata mereka. Then baru diorang akan keluarkan satu guideline khusus untuk kami. For us academicians, I believe that we can rotate working. Tak perlu everyone datang serentak for one day. Lagipun students tak ada. And we too are afraid of making contact with others dalam jangkamasa yang lama. Dah la kerja pun di dalam tempat aircond. 

Apa yang saya dan rakan-rakan terkejut, selain dari pembukaan hampir keseluruhan sektor pekerjaan, is restoran yang boleh dine-in. I know this is the fasting month dimana majoriti rakyat kita beragama Islam tidak akan ke restoran waktu tengahari. What I am more worried is they will be flocking the restaurants during iftar. I really think that letting people dine in is not the correct move now. Mereka boleh je take away. They can always eat anywhere else, asalkan bukan duduk dalam restoran yang tertutup. Sudah tentu ada yang akan melepak lebih dari 30 minit untuk berbual bersama rakan-rakan. I know some friends of mine yang memang sebelum MCO pun kaki lepak kedai mamak ramai-ramai. And these guys just can't wait to lepak together this Monday. Trust me they will lepak together for many hours. Eventhough there are SOP's, but they still can lepak bertiga or berempat on one large table. 

I do understand the current situation now as we will face an economical collapse if we still continue our current MCO's level. Saya dikelilingi oleh ramai jiran-jiran freelance. Ada kerja ada gaji. During MCO mereka terpaksa struggle meneruskan kehidupan dalam tidak ketentuan. Sometimes I will buy foods from neighbours yang jual makanan and give it to jiran-jiran lain yang struggle. My friends yang gaji tak potong especially yang kerja sektor awam pun ramai buat macam tu. Ramai juga orang-orang di taman saya dan berhampiran bertukar menjual pelbagai makanan online dan buat delivery semata untuk meneruskan kehidupan. And I do support them eventhough sometimes saya tak makan sangat pun apa yang mereka jual. 

Jiran kiri kanan saya pun macam saya, masih menerima gaji. Yang sorang lagi jiran 2 pintu dari saya, struggle juga sebab dia buat kerja-kerja cabling dan projek on hold. Yes, I fully understand the situation where you have to let people to work but I think that's it. Dine in restaurants? I do think they need to reconsider it. Buka gerai-gerai tepi jalan maybe boleh. Just let take aways sahaja. At least these people tak perlu buka face mask masa berurusan. Kalau dine-in takkan nak pakai face mask masa makan and minum.

However as our PM said, we need to practice the new norm such as social distancing, face masks, washing hands, sanitizers etc. Whatever it is, to wait for the vaccine or medication is impossible without suffering economically. A bold and I believe a well calculated move. Maybe our health institution are deemed to be ready enough for any kind of situation after this. We hope for the best. And do practice the SOP laid out by KKM. We have been practicing good so far, it's time for us to use it in the real situation. And happy labour's day.






No comments:

Post a comment