Tuesday, May 21, 2019

Bikin Moped



Salam 15 Ramadan. Alhamdulillah pejam celik pejam celik kita dah sampai ke 15 Ramadan. Sebelum ini saya langsung tidak ke bazar, tapi sejak beberapa hari cuti ini, saya berkunjung ke bazar untuk membeli roti john. Itu pun sebab anak saya suka makan roti john. Rasanya baru beberapa hari ini yang dia tiba-tiba suka makan roti john. Actually, saya pun tak pernah bagi dia rasa, ingatkan tak suka.

Back to tajuk Bikin Moped, dah 15 hari saya bersama-sama super moped saya. RS150. Kalau dilihat dari segi spec, memang powerful dalam kelas underbone 150cc ni. Terutama untuk kategori 4 lejang. DOHC memang terasa terutama waktu memotong. Top speed belum try lagi tapi ikut kawan-kawan yang dah guna, 130-140 itu biasa untuk top speed sebelum cut off. Saya lebih gemar pickup kerana penting untuk memotong di jalanraya urban. 

Membeli moped banyak benefit nya terutama jika kita kerap gunakan jalan-jalan yang sibuk dan sesak seperti di kawasan rumah saya. Bukan tak nak beli sports bike tapi saya bukan kerap pecut di highway. Lagipun moped lebih praktikal untuk letak box isi barang-barang.


So, setakat ini saya cuma bikin benda-benda yang safety sahaja. Safety dari konteks ini ialah untuk lindungi motosikal jika ianya terjatuh. Saya dah bikin lever guard jenama Espada, Lever set jenama Racing Boy dan engine slider Rapido. Semuanya saya bikin di kedai Racing Boy selepas saya semak list auhorized dealer terdekat dengan rumah saya. Engine slider ni ada yang kata tak elok sebab nanti kalau jatuh menekan enjin dan mengakibatkan ia bertambah hancur. Entahlah, pengalaman rakan-rakan yang jatuh motonya membuktikan enjin mereka selamat dari calar dengan adanya slider. 


Lever RCB menggantikan lever original. Bagusnya lever ini ialah, dia rasa lembut dan pemegangnya pun pendek. Ketika saya menggunakan lever original, jari saya sakit. Lagi-lagi ketika itu baru belajar bawak motor clutch, enjin pun senang mati. Masa mula-mula pasang lever ni, pomen RCB setting klac pendek. Lepas sikit pun moto bergerak. Tak lepas klac pun moto bergerak, dah macam moto cubprix. Di traffic light, saya terpaksa tekan brake sebab moto sentiasa nak kedepan. Nak free kan gear punya susah. Terpaksa matikan enjin atau pun tolak sedikit moto ke belakang. Saya ke kedai RCB kembali dan pomen setting klac saya seperti biasa. Alhamdulillah sedap dibawa sehingga sekarang. Lever sebelah klac pula saya jarakkan sedikit supaya klac saya boleh ditekan tanpa menyentuh lever guard.

Tak lupa radiator guard dan racing boy racun pasang engine cover depan sekali. Walaupun ada yang kata nanti takut enjin saya cepat panas, tapi saya bukan selalu long distance pun. Lagipun takde bukti kukuh angin kurang masuk sebab engine cover tu di design untuk masuk angin, cuma lubang angin di design agar susah sikit batu-batu nak masuk. Sebelum ni ianya terlopong sahaja. 

So far, dah beberapa kali ride dekat-dekat dengan kawan saya Amir yang menggunakan RS Repsol. Kadang-kadang ride sorang sorang merayau sana sini. Kedai moto ada bagi saya additional disc lock tapi saya tak gunakannya. Mula-mula macam malas nak guna, cukup sekadar handle lock. Lagipun setakat ini saya jarang ke kedai lama-lama. Banyak ride on the road sahaja. Lately, geng-geng YSuku di ofis saya pun dah start lock disck masing-masing. Lagipun dekat-dekat nak raya ni takut ada yang berkenan dengan moto saya. So saya ke Hole Shot untuk membeli Xena original Disc Lock. Harganya RM 140. Saya beli sekali dengan helmet and visor cleaner. Dapat lah diskaun sikit. Kebetulan owner pun satu sekolah dengan rakan lama saya. 


Xena ni nampak kukuh mangganya. Sekarang saya tiap kali berhenti saya akan guna kan Xena. Alang-alang beli mahal baik guna je. Lagipun saya nak train diri saya supaya tak lupa dengan kewujudan mangga ni di disc. Tak nak la terus naik moto dan lupa buka mangga. Kalau dah kerap guna lama-lama kita akan ingat.


Posisi mangga Xena ni saya ikut kesesuaian tempat dan masa. Kadang-kadang saya letak di belakang, kadang-kadang di depan. Ada yang kata lebih secure di belakang sebab susah nak tanggalkan. Ada yang cakap kalau letak depan, penyamun cuma perlu tanggal disc brake depan sahaja. Apa pun oleh kerana saya tidak tinggal di apartment, dan moto berada dalam kawasan rumah saya, saya tak kisah letak di mana-mana pun. Cuma ada ketika saya masuk kedai agak lama, jadi saya akan letak mangga di disc belakang. 

Warna yang terang akan menyebabkan sesiapa pun notice akan kewujudannya termasuklah yang berniat jahat mahupun tuan punya moto sendiri. Risiko disc nak sangkut taklah tinggi sangat.


Modenas saya masih lagi saya gunakan untuk jalan dekat-dekat. Sayang nak jual moto karburator ni. Ada juga perancangan nak ambil skuter Yamaha Ego untuk isteri ke masjid tapi buat masa sekarang, wang agak kecil. Lagipun sayang dengan moto karburator ni sebab senang sikit jaga. Saya pun membesar dengan enjin kaburator. Baru-baru ni saya ke kedai moto authorized Yamaha service center untuk servis Modenas saya ini dan juga mencari punca kenapa dia mudah mati enjinnya lately ni. Rupanya kabel choke hampir putus dan ini menyebabkan minyak banyak masuk sekaligus menghitamkan plug yang baru sebulan ditukar. 

So alang-alang terus cuci kaburator dan tukar minyak enjin Yamalube 10-40 semi. Beberapa hari kemudian, tukar pula side mirror Yamaha sebab side mirror asal dah patah. So sekarang dalam proses untuk kasi cantik moto ni samada dari segi enjin atau juga appearance. Yang ni kita kasi standard tapi indah. Nak cari coverset custom pun susah. Mungkin next maintenance nak tukar starter sebab starter dia nampak uzur walaupun masih boleh digunakan. Saya agak gundah bawa moto ni on the road sebab speed paling laju pun 80 kmh, itupun dah gegar satu badan termasuk lah badan penunggang. Yang kedua, brake tiada disc. Rasa tak secure. Whateva it is moto ni lah paling berjasa sebab bawa saya ke surau dan juga bawa wife saya ke tadarus. Rasa selamat park moto ni dimana-mana. 


No comments:

Post a comment