Friday, March 22, 2019

G Shock Tahan Lasak


Bila melihat keadaan GShock G9000 3V Mudman saya yang telah saya gunakan sejak dari tahun 2010, saya terfikir untuk mencari replacement strap dan bezel. Boleh rujuk entri jam tersebut di sini. Saya beli dengan harga RM 305. Keadaan jam masih sangat baik dengan baru sekali tukar bateri sepanjang hampir 9 tahun menggunakannya.

So, bergegas lah saya mencari kawan-kawan yang bermain GShock mencari strap dan bezel untuk diganti sebab colour dah mula pudar dan bertompok. I actually did not know that we can wash this G Shock. Selama hampir 9 years guna jam ni, bulan Mac 2019 baru lah saya tahu cara nak tukar waktu dan date. And the most funniest things is, baru tau jam ni ada World Time. Meaning that I do not have to adjust the time manually every time I'm out from my local time zone. Sebab tu di Saudi tempohari saya bawa jam Alba analog saya. Senang nak tukar waktu. And unfortunately, jam yang dibawa masuk ke Masjidil Haram dan Masjid Nabawi tersebut pecah akibat terjatuh di RnR highway Madinah-Jeddah. Tali pula ketika itu baru diganti di Madinah.

So bila sampai Malaysia, rasa-rasa budget nak repair jam Alba. Time-time gini la I explored my Gshock. Downloaded the e-manual and suddenly I found out how to managed this watch. 

Back to the process of replacing the strap and bezel, I got some negative response from friends. Some said that they do not have the stock, others told me to contact some seller on the internet. I eventually tried searching Marco service center but the location is at KL which I tried to avoid. Tanya kedai, kena tunggu stock sementara diorang order and furthermore, diorang macam tak 100% willing to help us in ordering. 

In the end, terfikir nak jual. One of the reason is mata dah rabun dekat, figure pada jam Mudman ni dah agak sukar nak nampak. Need to find something bigger. Some friends kata G Shock ada harga kalau jual balik. So one morning, I went to my office wearing my Mudman and contact one the staff at my office to find a buyer for me. Dia terus call and asked me to sell my Mudman to him for RM 200. Gaji baru bayar. Katanya dia takde jam and dia memang cari Gshock. Dia datang bilik dan terus ambil jam saya. Now I am 'watchless'. 

So I drove to one of the Gshock authorized dealer nearby and bought myself a new G Shock which is the G6900 - 1DR Tough Solar. Jam ini menggunakan teknologi Tough Solar. Maknanya ada bateri tapi bateri akan sentiasa di recharge oleh kuasa solar.

Mula-mula reluctant juga nak beli sebab fikirkan kena berjemur setiap hari nak charge bateri. Sales girl tu cakap guna cahaya lampu pun takpe tapi macam tak percaya pula. Dalam hati ingat aku ni budak-budak ke kau nak tipu daya ni. Salesgirl tu sampai pelik dengan saya. Dia tanya Abang ni kerja dalam gelap ke. 

Then saya Google teknologi ni dan rupanya ini merupakan salah satu keajaiban Casio. Tough Solar memerlukan sedikit sahaja cahaya untuk charging. Kalau ikut spesifikasi dia, kena sikit cahaya dah tahan 10 bulan normal operation. Cahaya pula tak semestinya cahaya matahari. Cahaya lampu pun boleh. Google lagi user review yang dah gunakan Casio Tough Solar ini, diorang cakap memang tahan. Indicator charging tak pernah muncul di skrin jam mereka. Ada yang kata bateri dia kekal lama sepanjang hayat jam. So memandangkan jam ni size dah okay, design pun dah okay, saya pun beli dengan harga RM470. Ada lagi yang lebih besar dan design pun lagi cantik. Tapi atas lima ratus. Bajet ciput. Ini pun dah topup dengan duit jual Mudman. Ikut kata salesgirl tu, lepas ni Mudman dah discontinue. Memang ada harga. Bila tengok design petak Gshock ni macam menarik tapi harga melantun. Ada yang mampu milik tapi size display pula tak berapa pergi. We work on budget. Ikut kata para netizen, G6900 ni design universal dan paling ramai guna so mudah nak cari bezel dan strap. My next step is to find strap replacement and bezel for Baby G BGA200. Rare item juga ni sebab dah discontinue. 

Below are the specifications of this Gshock taken from Casio International Website.

  • Case / bezel material: Resin
  • Resin Band
  • Mineral Glass
  • Shock Resistant
  • 200-meter water resistance
  • Electro-luminescent backlight
    Full auto EL light, afterglow
  • Solar powered
  • World time
    31 time zones (48 cities + coordinated universal time), city code display, daylight saving on/off
  • 1/100-second stopwatch
    Measuring capacity: 23:59'59.99''
    Measuring modes: Elapsed time, split time, 1st-2nd place times
  • Countdown timer
    Measuring unit: 1 second
    Input range: 1 minutes to 24 hours (1-minute increments and 1-hour increments)
  • Daily alarms
    5 independent daily alarms (4 one-time alarms and 1 snooze alarm)
  • Hourly time signal
  • Battery power indicator
  • Power Saving (display goes blank to save power when the watch is left in the dark.)
  • Full auto-calendar (to year 2099)
  • 12/24-hour format
  • Button operation tone on/off
  • Regular timekeeping: Hour, minute, second, pm, month, date, day
  • Accuracy: ±15 seconds per month
  • Approx. battery operating time:
    10 months on rechargeable battery (operation period with normal use without exposure to light after charge)
    27 months on rechargeable battery (operation period when stored in total darkness with the power save function on after full charge)
  • Size of case : 53.2×50×17.7mm
  • Total weight : 63gram

No comments:

Post a comment