Sunday, February 04, 2018

Wireless Adapter


Teknologi wireless semakin lama semakin meliputi segenap peralatan berasaskan teknologi yang kita gunakan di dalam kehidupan seharian kita. Lihat sahaja penggunaan telefon. Jika dahulu kita telefon rumah kita bersambung dengan kabel telefon, tidak lagi dengan smartphone. Dah la tidak bersambung dengan kabel telefon, boleh tengok internet lagi. 

Saya masih ingat kita saya mempunyai internet sendiri menggunakan modem dialup. Waktu itu saya menggunakan akaun TM Net sebelum berubah ke Jaring. Nak dialup ISP Provider diwaktu puncak cukup seksa. Berbelas kali dialup pun belum tentu boleh dapat sambungan. Bila dah connect pun belum tentu speed memuaskan. Waktu puncak ketika itu adalah sekitar jam 8-10 malam. Nak connect MiRC pun susah. Kalau dah connect, kadang-kadang disconnect. Bukan MiRC sahaja tapi sambungan internet.

Sekarang dengan Unifi, hanya sesekali sahaja connection unavailable. Kadang-kadang masalah modem wifi, kadangkala memang masalah kabel luar rumah. Streamyx ayah saya di kampung lebih kerap down berbanding Unifi saya. Ini cerita telefon dan internet. Hardware-hardware lain yang sering kita gunakan dengan sambung wayar sebelum ini telah menjadi wireless. Antara yang saya guna adalah laptop wireless dan keyboard serta mouse wireless. 

PC lama saya di ofis iaitu Dell tidak mempunyai sambungan Wireless sementara PC baru saya iaitu HP ada sambungan wireless. Memang saya sengaja cari yang wireless just in case kalau sambungan internet di ofis down, boleh connect melalui smartphone.

Dell buat masa ini masih dalam proses updating windows dan akan saya serahkan pada Ayah saya di kampung bersama dengan printer all in one baru jenama HP. Tak perlu lah Ayah saya ke bandar untuk fotostat. 

Untuk menjadikan PC Dell saya wireless, saya beli wireless adapter TP Link WN821N 300 Mbps di TP Link Official Store Lazada dengan harga RM 39.90 sahaja. Order hari ini, lusa dah sampai. Cepat dan barang pun dah test. Siap update Windows lagi guna adapter terbabit. Adapter yang saya guna ni antara yang paling basic, untuk support up to 300 Mbps. Ada yang boleh support lebih. So far masa saya update Windows, kelajuan tak banyak beza dengan guna cable. My next project nak cari printer wireless pula. Hari tu ada jenguk-jenguk HP Wireless printer masa beli printer untuk Ayah saya. Tapi printer kat rumah masih elok lagi.

Di bawah merupakan spesifikasi adapter tersebut yang saya ambil dari website rasmi TP Link.


HARDWARE FEATURES
Interface USB 2.0
Button WPS Push Button
Dimensions ( W x D x H ) 2.7x 0.8 x 0.4 in. (69 x 21 x 9.5mm)
Antenna Type On-Board
WIRELESS FEATURES
Wireless Standards IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b
Frequency 2.400-2.4835GHz
Signal Rate 11n: Up to 300Mbps(dynamic)
11g: Up to 54Mbps(dynamic)
11b: Up to 11Mbps(dynamic)
Reception Sensitivity 270M: -62dBm@10% PER
130M: -65dBm@10% PER
108M: -68dBm@10% PER
54M: -68dBm@10% PER
11M: -85dBm@8% PER
6M: -88dBm@10% PER
1M: -90dBm@8% PER
Transmit Power <20dBm(EIRP)
Wireless Modes Ad-Hoc / Infrastructure mode
Wireless Security Support 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
Modulation Technology DBPSK, DQPSK, CCK, OFDM, 16-QAM, 64-QAM
OTHERS
Certification CE, FCC, RoHS
Package Contents Wireless Adapter
One USB extension cable
Resource CD
Quick Installation Guide
System Requirements Windows 8.1/8(32/64bits), Windows 7(32/64bits), Windows Vista(32/64bits), Windows XP(32/64bits),
Mac OS X 10.7~10.10, Linux
Environment Operating Temperature: 0℃~40℃ (32℉~104℉)
Storage Temperature: -40℃~70℃ (-40℉~158℉)
Operating Humidity: 10%~90% non-condensing
Storage Humidity: 5%~90% non-condensing

 

No comments:

Post a comment