Thursday, August 01, 2013

My Mobile Phone History.

This entry is actually from my English Blog but I decided to paste it over here because it has historical value to me. 

Perjalanan penggunaan mobile phone saya bermula dari tahun 1998 apabila menggunakan telefon Alcatel One Touch Easy dengan harga RM600++. Line pula ialah Maxis, considered the best GSM line ketika itu.

Alcatel One Touch Easy


Saya menggunakan Alcatel One Touch Easy bersama line Maxis sehinggalah saat saya ingin ke UK untuk melanjutkan pengajian. Di UK, saya menggunakan Ericsson PH337 dan menggunakan line Pay As You Talk (kalau disini dipanggil prepaid) Vodafone.
Ericsson PH337

Pulangnya saya dari UK pada tahun 2001, saya menggunakan handphone Nokia 3210 yang dianggap sangat canggih ketika itu kerana ia tiada antena, mempunyai calculator dan juga mempunya game Ular. Sangat lah hebat sehinggakan seorang rakan yang terlebih dahulu memilik handphone tersebut sanggup menjemput kami makan di rumahnya semata-mata untuk melaram dengan Nokia 3210 barunya. Saya tidak berapa ingat akan harganya tetapi saya rasa sekitar RM800-1k.

Handphone yang ada Game !! Nokia 3210




Tahun 2003, ketika saya sedang berjalan-jalan di Jusco Bukit Raja, saya terpandang satu handphone di kedai Mobile Shop. Kecil tetapi mempunyai ring tone yang sangat canggih waktu itu dipanggil polyphonic. Kagum dengan kekecilan handphone tersebut serta bunyi ringtone nya yang hebat, saya terpanggil membazir hampir 1k untuk membeli Panasonic GD 50. Menarik apabila handphone ini boleh surf internet menggunakan WAP. Tiada lagi 3G atau GPRS waktu itu. Web content pula sangat lah basic tetapi memadai. 

Ringtone yang canggih pada zamannya.

Penggunaan internet pada Panasonic GD 50 mengakibatkan handphone saya diserang virus. Simptomnya adalah ringing tiba-tiba dan bila dijawab tiada sesiapa di talian. Saya menghantar Pana ini ke Mobile Shop untuk proses pemulihan dan pemutihan namun simptom tersebut terjadi kembali. Nasib baik ketika itu 3210 saya masih dalam simpanan. Sambil-sambil dating dengan girlfriend saya (kini isteri saya) di Subang Parade pada tahun 2004, saya Trade In Pana ini dengan Samsung X430. Saya kurang pasti berapa harga yang dibazirkan waktu itu tetapi yang pasti ianya tidak lebih RM 800. Inilah handphone Flip pertama saya.
Flip dan lampu led dia boleh bertukar warna

Apabila saya mendengar kewujudan Sony Ericsson W550i pada tahun 2006, saya tertarik dengan kehebatan bunyi dan Mp3 yang boleh dimainkan oleh handphone ini. Lalu saya ke Carefour Subang Jaya bersama girlfriend saya (kini isteri saya) dan menyambar handphone ini dengan harga RM 900. Waktu ini lah baru saya tahu erti AP set dan handphone saya ini merupakan AP set. Ada kamera, MP3 dan boleh layan video 3GP. Tapi saya lebih tertarik dengan fungsi MP3 player dan bunyi audionya yang kuat.Handphone ini jugalah yang menyaksikan saya akhirnya abandon my Maxis 012  saya dan beralih ke Celcom kerana kawasan rumah sewa saya yang baru tiada perkhidmatan Maxis. Sayang kerana number Maxis itu telah saya gunakan dari tahun 1998 dan saya lost contact ramai kawan-kawan. 

Benda ini berbunyi kuat dan boleh memainkan MP3 dan 3GP.

Tahun 2008, saya bertukar ke Sony Ericsson K530i. Dan masih maintain line Celcom, saya tukar sim kad saya kepada sim kad 3G untuk menggunakan 3G pada handphone baru ini. Harganya Rm699. Kamera 2MP dan boleh buat video call 3G. Ada MP3, Bluetooth dan Radio selain kamera dan video call 3G. 
Pegang pun selesa
Seronok menggunakan handphone ini kerana apabila dipegang juga selesa di tangan. Fits just nice. Sehinggalah pada 24 November 2009, saya ke Subang Parade untuk beli aiskrim Baskin Robbin. Pada jam 1400 hrs ketika sibuk meletakkan aiskrim Jamoca Almond, saya terus memandu kereta saya untuk pulang ke pejabat sehinggalah apabila sampai ke Bukit Jelutong saya menyedari handphone saya tiada. Rupa-rupanya tertinggal di atas bumbung kereta. While driving, I prayed silently to God so that I could find my mobile. God answered my prayer, THANK GOD, after 10 minutes of searching, I found my mobile lying in the middle of the road totally smashed up by dozens of vehicles. Lost every single bit of data in it including phone numbers. Yes, I forgot to pray that the mobile be safe. My fault. 

Jahanam. Total Damage.
Nasib saya baik kerana pada bulan Ogos 2009 ketika ke Plaza Masalam untuk mencari handphone baru untuk wife saya, saya membeli handphone Nokia E71 (second hand) kerana tertarik dengan software Garmin GPS dan digunakan untuk second line saya serta sebagai GPS. Secara tak langsung, kini Nokia E71 diangkat menjadi Primary phone saya. 

Keypad yang sangat lembut

Ketika saya terlantar di hospital akibat demam denggi (entri di sini), saya banyak menghabiskan masa malam saya dengan browse internet melayan facebook dan mencari fakta atau auta. Agak susah browse menggunakan E71 kerana ianya bukan touchscreen dan skrin yang tidak berapa besar. Lagi pula kadang kala handphone ini mati dengan sendirinya kerana akibat beberapa kali jatuh, bateri sudah tidak berapa touch dengan connector. Akhirnya saya join the Android Madness dengan membeli Samsung Galaxy Ace dengan harga RM 899.

My first android madness
Pada mulanya, segalanya mencukupi untuk kegunaan saya. Lebih-lebih lagi ketika itu Market (nama lama Google Play) mempunya pelbagai apps percuma untuk diterokai. Namun apabila bermulanya kegilaan Whatsapp dan ramai rakan-rakan mula menggunakan Whatsapp, handphone ini mula menjadi lembab ditambah dengan pelbagai jenis apps yang saya gunakan. Akhirnya handphone ini dijual kepada seorang rakan dengan harga RM 350.

13 May 2012, saya dan seorang rakan sepejabat membeli sebuah Galaxy Tab 7.0 plus, sebuah Galaxy S2 dan rakan saya membeli Galaxy Note. Pada mulanya saya juga ingin membeli Galaxy Note kerana harga S2 dan Note di kedai terbabit iaitu di Subang Jaya hanya RM80 beza. Tetapi kerana memikirkan bahawa RM 80 itu besar nilainya (bersamaan seminggu makan di luar), maka saya batalkan hasrat murni saya untuk memiliki Note. Lagipun, apabila saya pegang Note dan letakkan di telinga, rasa seperti pegang pinggan makan. Tetapi memang saya akui Note mempunyai processor yang laju walaupun saya letakkan side by side dengan S2 tidak banyak perbezaannya. Lagipun oleh kerana badan saya sudah besar, maka device yang kecil saya cari untuk saya bawa kemana-mana, yang boleh dimasukkan dalam poket.
Maka, sah lah S2 menggantikan Ace saya dan Tab 7 plus pula hadiah hari lahir untuk isteri saya, (walaupun saya yang lebih banyak gunakan Tab tersebut ketika di rumah). Untuk mengurangkan risiko tab 7 plus itu menjadi seperti hak milik saya yang saya bawa kemana-mana untuk tujuan kerja atau melaram, saya pakaikan Tab 7 plus tersebut dengan baju warna pink. Nasib baik takde aksesori bunga kalau tak dah lama saya letak.

Lancar browse Internet, call, kamera pun cantik

July 11 2013 saya ke kedai Samsung Setia Alam City Mall untuk membeli Samsung Galaxy Note II. Samsung S2 saya beri pada isteri saya untuk dia gunakan. Sebab utama ialah Galaxy Note II merupakan smartphone yang mempunyai ketahanan bateri. Sila rujuk entri di sini untuk kisah Samsung Galaxy Note II. Rabak duit aku derr...

Laju, praktikal untuk kerja dan bateri tahan lama
Jika ditanya dalam banyak-banyak handphone lama-lama yang saya teringin untuk guna kembali jika diberi kesempatan, saya inginkan kembali Nokia E71 kerana keypad QWERTY yang lembut serta mudah untuk menaip SMS. Note II saya boleh digunakan khas untuk mobile internet sahaja.

p/s : Sorry for the typo. Entri ditulis saat mengantuk pada jam 0355 hrs.

No comments:

Post a comment