Monday, April 27, 2020

Jasa MBA during WFH for ODL during MCO


Sejak dua menjak ini kehidupan saya diwarnai oleh penggunaan akronim iaitu cantuman suku kata atau huruf. Contohnya Universiti Teknologi MARA disebut juga dengan akronimnya sebagai UiTM.

WFH, ODL dan MCO atau PKP merupakan new normal dalam kata-kata saya. Even perkataan new normal juga adalah baru. Tidak dapat dinafikan pandemik Covid-19 ini seolah-olah reset segalanya di dunia ini. Kehidupan kita sebelum ini yang seolah-olah tidak menoleh kebelakang, tiba-tiba terhenti untuk bersedia menjalani kehidupan yang baru. Tahun 2020 seolah seperti tahun yang bakal dilangkaui begitau sahaja, seperti ianya tidak wujud. Banyak acara sukan besar-besar ditunda ke 2021. Peperiksaan besar juga tidak dijalankan. Sekolah tidak akan beroperasi sepanjang 2020.

Perayaan juga tidak seperti dahulu. Tiada aktiviti sosial besar-besaran pada tahun 2020. Bekerja juga tidak seperti dahulu. Bagi yang selamat menjalani perintah pergerakan terhad (MCO atau PKP) bersama keluarga, bersosial bersama keluarga merupakan aktiviti sepanjang berbulan-bulan di rumah.

Yang berada jauh dari keluarga, kerinduan menebal. Mungkin sebelum ini rindu juga, tetapi tidak serindu seperti sekarang. Seolah-olah telah diatur bahawa 2020 menjadi tahun untuk menyatukan kembali kasih sayang keluarga. Jika sebelum ini ramai impikan kerja dari rumah, kini mereka tahu betapa sukarnya kerja dari rumah walaupun ada juga yang mengatakan bahawa mereka selesa kerja dari rumah.

Secara jujur, ketika hari pertama berlangsungnya MCO, saya jangkakan mungkin ia hanya 2 minggu tetapi sekarang saya yakin ia akan berterusan hingga paling awal bulan Julai, unless miracle happens dimana tiba-tiba kes Covid di Malaysia jadi kosong atau satu angka. Itupun saya jangka MCO tidak akan berakhir. 

Balancing economy needs and health merupakan satu cabaran utama kerajaan Malaysia pada masa kini. Berkurung tanpa sebarang aktiviti ekonomi akan mengakibatkan ramai orang hilang kerja. Berekonomi tanpa aktiviti berkurung akan mengakibatkan segelintir hilang nyawa. Walaupun percentage kematian akibat Covid di Malaysia berbanding terkena jangkitan adalah rendah, namun bab nyawa adalah sesuatu yang tidak boleh dibuat main-main. Jika kena buang kerja, masih ada peluang untuk dapatkan kerja baru, jika dibuang nyawa, mana mungkin boleh dapatkan nyawa baru.

Berbalik pada kisah saya, di waktu MCO ini saya perlu Work From Home (WFH). Dan ketika inilah MBA saya yang dibeli pada tahun 2014 dahulu tiba-tiba menjadi aset penting saya. Ia seperti senjata api pada seorang tentera. MBA spesifikasi 11 inci yang saya miliki kini adalah rare item kerana Apple tidak lagi mengeluarkan size begini. 6 tahun lepas ketika saya beli MBA 11 inci ini, ianya amat sesuai kerana saya perlukan sesuatu yang kecil dan mobile. Untuk saya bawa merata-rata. Ditambah kehebatan baterinya yang lebih tahan lama berbanding laptop windows-based, ianya seolah-olah satu miracle bagi saya.

Since last year, sejajar dengan peningkatan umur, saya mendapati bahawa rabun dekat saya semakin teruk. So suddenly I need something bigger. Skrin yang lebih besar. So now my MBA 11 inch ini nampak agak sukar untuk saya kendalikan unless saya buka spec saya. This is a bit problematic lebih-lebih lagi kalau tengah buat kerja dalam kelas, perlu pakai buka spec. Bila nak tengok MBA, buka spec, bila nak tengok kelas, pakai spec. Lama-lama rosak spec.

So I was thinking of buying a new MBA 13 inch. Currently available is MBA 2020 which is after looking at the specifications, some main points regarding it yang saya rasa menarik perhatian saya is the size of SSD, RAM, Display and the magic keyboard. For SSD, mine now is 128gb which I still have another 60gb space to fill up. Bukan sebab saya tak banyak data nak isi tapi sebab saya berjimat cermat memandangkan storage cuma 128gb. Most of my data saya simpan di desktop HP saya yang berkapasiti 1TB. Unluckily I could not access most of the data as it is MCO. 

The new MBA 2020 RAM is more than my current MBA which has only 4GB RAM. Although it seems okay for me, but sometimes nak buka Microsoft apps ada sikit slow but not as slow as Windows Based. Then, the 2020 display is 13 inch. And I was told it was retina. My current one is 11 inch which I had told earlier, getting smaller for my age and eyesight. And it's not retina. In fact I do not know what it is, I think it's just plain HD. I've saw retina display on Macbook Pro's and my friends iMac and it is just stunning. Tapi for retina thing ni saya tak kisah sangat as I am doing just plain simple work and browsing so a HD display pun dah okay. 

The last thing that I think I like is the magic keyboard. Actually they told me that it is the replacement of the not so good butterfly keyboard. First I thought mine was butterfly keyboard but it seems that is not the case. So I frankly do not have an issue with my current MBA keyboard but I do want to try on the magic keyboard. 

What I don't quite like about upgrading to MBA 2020 it only has USB-C ports. Device that I usually connect to my MBA uses Type A. I need a converter, seems not to keen in getting another cable for this purpose. Leceh nak bawa macam-macam. Another thing is the price lah. 

But actually the main thing is my MBA is getting older and with each MacOS update, it seems that it is nearing the minimum requirement. Setakat ni my MBA masih lagi okay. So since the price of MBA 2020 masih lagi agak mahal even using my education discount, and since it is MCO and lotsa people are talking about the hardship of post-MCO, I may be delaying my purchase a bit to see whether the price drops. Or maybe I will opt to buy it in 2021 as soon as Apple launched its new MBA so that I can get a price slash. 

My MBA had been a very essential tool for my WFH and ODL sessions. Been doing Google Meets and Cisco Webex sessions and its cool. The speaker sound is good too. So while I will have an eye on a new MBA, its not going to be this week or next month. Maybe when MCO is over I will head to the nearest Mac shop to try it first before deciding whether to get it this year or next year. But definitely I need a new MBA. 

Everyone needs a post-MCO plan and a good exit strategy will define our survival. Oh, WFH stands for Work From Home and ODL stands for Online Distance Learning. Difficult to implement as most of us were used to face to face teaching and learning. MBA is the usual Macbook Air while MCO is Movement Control Order which in Malay language is PKP. 


No comments:

Post a comment