Wednesday, October 02, 2019

First October Down


Musim jerebu yang melanda kawasan saya telah berlalu pergi lebih-lebih lagi dengan kehadiran musim peralihan monsun yang membawa hujan. Hari-hari hujan. I remember few days before sampainya musim ini, angin datang menyebabkan jerebu ghaib dan dapat saya nikmati keindahan langit biru.

Saya akui sebelum ini saya kurang bersyukur dengan nikmat langit membiru dan awan putih. Saya merungut apabila cuaca sebegini kerana pada pandangan saya, panas. When I did my Masters di UK, saya dapat lihat people over there amat appreciate mendapat sunshine. With sunshine comes along the clear blue sky with some white clouds above. Especially musim Winter, apabila tiba-tiba ada sunshine, ramai yang keluar to enjoy the sight. 

Just imagine duduk dalam keadaan mendung dari pagi hingga petang. No motivation untuk bekerja atau kekal aktif. Rasa nak tidur je. Saya memang agak lemah kalau cuaca sebegini. Idea pun tiada untuk berinovasi. Memang sang suria memainkan peranan dalam kehidupan saya. I am more motivated when I woke up to see a bright sunny morning. 

I was in Madinah in February and witnessed the cold weather but yang syoknya, matahari pun terik with clear blue sky. Sebelum ni asyik cerita pada anak-anak dan wife saya tentang kondisi sebegini sewaktu di UK. They finally witnessed it in Madinah. Cuma sana tak sesejuk UK. UK it was below 10, while at Madinah at that time was below 15 minus the wind. Kalau datang angin kuat, memang lagi sejuk.

Now it's October. The first day of October I was down with diarrhoea. My daughter was struck with it on Saturday. Sekali dengan muntah. Than, my son pula kena on Sunday midnight. Monday afternoon, my wife was down with the same symptom. So, pada petang Isnin 30 September saya berdebar-debar tunggu giliran. Even masuk kelas pun bawak plastik, takut termuntah masa dalam kelas.

Luckily sampai petang pun selamat. No symptoms. Tapi perut sebenarnya dah rasa semacam. Malam tu badminton session at Yoshin, I decided to proceed. Sampai di Yoshin, spec pula patah. Terpaksa minta tolong kawan saya si Bulat drive my car balik rumah to take another spec. Saya tak berani nak drive sebab dalam keadaan hujan, takut terlanggar motosikal yang tak berlampu.

Badminton session berjalan seperti biasa. Melompat sana sini. After that session, saya minum jus buah dalam tin berjenama Celsius. Tak pernah saya lihat air ini so I decided to try. Based on their website at https://www.celsius.com/, ia rupanya produk US. Kalau ikut penerangan yang diberikan, that drink increases metabolism. And of course, 0 sugar. Saya beli sebab calorie rendah, much lower than 100 plus active which is 50kcal per intake. Celsius cuma 20kcal.

Balik rumah, masa nak tidur pun dah standby letak baldi di sebelah tilam just in case malam-malam termuntah. But nothing happened. Tapi perut pagi tu dah rasa ada some sort of activity. Macam ada alien. 

Then it came. Pagi tu instead of heading to my workplace, i was heading to my toilet. 3-4 kali sampai saya tired. Try minum tapi tiada selera. So I went to the nearest clinic. My BP was high. I was given plenty of medication which I quickly consume. I was also given an MC.

Today, everything's better. Managed to recover quite quickly. Tiada muntah. Cuma petang Selasa tu rasa macam nak demam with lotsa body aches. Telan panadol sebijik. Malam dah okay.

That was my first awesome October opening. Hopefully something awful at the start turns to something beautiful at the end.

 

No comments:

Post a comment