Saturday, October 05, 2019

Academicians and Technology


Ahli akademik dan teknologi tidak boleh dipisahkan. Pengajaran dan pembelajaran memerlukan peralatan sokongan agar menjadikan ianya menarik serta mempunyai lebih nilai. To deliver something efficiently, we need multiple tools to enhance the process of delivery. 

Ketika saya masuk belajar di IPT pada tahun 90an, penggunaan projektor dan transparency merupakan sesuatu yang hebat. Belajar di lab komputer dengan line internet yang speednya slow adalah seperti berada di luar negara. Mempunyai emel sendiri merupakan satu kejayaan. Teringat apabila kami selesai menjalani latihan praktikal selama satu semester, masing-masing kembali ke pengajian dengan membawa dua benda. Yang pertama adalah telefon bimbit bersaiz besar serta line telefon Digi kalau tak salah saya. Ketika itu 016 merupakan line termurah dan mampu milik. Tapi paling ramai pulang dengan mempunyai email add sendiri. Siap berhubung sesama sendiri guna email. 

Saya ingat lagi zaman ni saya angkut PC naik motosikal untuk buat presentation depan lecturer. Sampai di kelas, cucuk pada monitor VGA yang sedia ada.

Apabila saya masuk ke line akademik 19 tahun lepas, projector dan transparency masih lagi digunakan. Jenuh juga nak fotostat sebab tak semua jenis transparency yang boleh difotostat. Seingat saya, jenama Faber Castell yang tahan cair. Harga pun dahsyat waktu tu, RM 50 untuk kira-kira 2 atau 3 topik dalam 1 subjek. Masa tu 1 subjek kadang-kadang cecah 14 topik. 1 topik boleh cecah 20 slaid.

Student saya waktu tu memang sibuk menyalin nota dari projector. Sama juga pada zaman saya. Cuma pada zaman saya student, ada juga seorang lecturer yang masuk kelas dan baca dari buku teks. Kami semua salin bulat-bulat ayat-ayat dari buku tersebut. One of my classmates masa tu jumpa buku tu di library dan pinjam bawa masuk kelas. But that lecturer tetap suruh my friend salin sebab katanya nanti senang ingat.

Slowly things changed. From using transparency projector we started to use LCD projector yang disambung ke PC menggunakan cable VGA. Waktu tu kami kena ambil LCD projector dan bawa ke kelas bersama notebook. Tak semua ada notebook ketika itu. Mana yang ada, adalah. Yang takde still keep on using transparency.

But slowly kawan-kawan yang takde tu mula beli notebook bila tengok kawan-kawan yang ada ni senang-senang edit nota atas power point. During this time, assignment yang dihantar guna CD merupakan something yang premium. Thumbdrive dah ada tapi cuma segelintir lecturer sahaja yang pakai. Virus shortcut pun tak lahir lagi. Silap-silap pencipta dia pun belum akil baligh lagi.

Then, our faculty decided to fix a permanent LCD projector in each class together with a PC unit. Masa tu monitor VGA kotak. So senang la sikit kerja kami, tak perlu bawa notebook. Dah la zaman tu notebook besar dan berat. 

Masa ni dah mula ramai kawan-kawan sekerja kami guna thumbdrive sebab nak bawa nota dan cucuk di PC. Zaman ni pun student-student dah guna thumbdrive sendiri. Ada yang dah mula ada external hardisk. Few years than, LCD dah tak guna. We have our own LED TV dalam classroom. Still being connected to the PC using VGA, we now have the option to connect it using HDMI. Some of us even uses the USB cable to connect straight to thumbdrive.

Now, most of our classes have internet connection, which is kinda luxurious 5 years back as only computer labs have this service. Nasib baik bilik kami semua memang ada internet. And now, the speed has gone up steadily. Maybe at the student's college still ada issues as there are lot's of user streaming something. But in my room, it is enough. Most students sekarang pun dah ada mobile internet. 

We, academicians are now actively engage with students via the internet. Be it through social media or a more formal type of communication such as forum platform provided by the university, semuanya berfungsi sebagai pemudahcara dalam menjayakan objektif akademik.

Academicians and students are now much more close as they can view each other social media. Academicians update their daily lives and viewed by students and vice versa. Ada pro and cons. Kita lihat yang pro dahulu dimana kehidupan yang baik oleh academicians boleh dijadikan contoh oleh para students. 

Student life zaman sekarang ada sedikit perbezaan dengan zaman academicians punya student life. In order to understand them better, one need to analyze their social needs. This can be obtain through observing their social media. Bila kita faham mereka, maka mudahlah kita mendidik mereka. 

For me, mutual understanding can lead to a greater achievement. Does the latest IR 4.0 can replace us the lecturers and academicians? Ask yourself if you like to learn something from a robot. This can be another post by me so stay tune.
 

No comments:

Post a comment