Wednesday, August 16, 2017

Slimline Mula Operasi


Alhamdulillah, PC HP Slimline 270 P005D saya telah mula beroperasi. Rujuk entri awal Slimline di sini. Proses migrasi dari Dell Optiplex ke Slimline ini berjalan lancar. Insya Allah jika diizinkan, Dell ini akan pulang ke kampung menemui tuan baru. Slimline saya menggunakan processor i5 7400@2.4 GhZ dan memori 4GB RAM serta beroperasi menggunakan Win 10 64bit. Saya difahamkan RAM saya menggunakan 4 GB DDR4-2400 SDRA, iaitu antara RAM terlaju.

Saya tidak berapa kisah samada PC ini high spec atau tidak kerana kegunaan utama hanyalah kerja-kerja pejabat yang menggunakan Microsoft Word dan sesekali Excel. Kadangkala ada juga keperluan menggunakan Power Point. Institusi saya telah melengkapkan kami dengan Licensed Microsoft Office Application. Kami juga diberi license Adobe application. 

Proses migrasi adalah straightforward. Backup di dalam Hardisk Western D My Book menggunakan Smartware dan kemudian retrieve di Slimline. Nampak mudah tapi ada juga masalahnya. Proses mengharungi sedikit liku-liku kerana Optiplex guna Windows 7, Slimline Windows 10. Beberapa fail saya ditelan oleh Windows Defender Win 10. Nasib baik saya ada buat backup di external HDD Touro saya dan juga di MBA saya. Kalau tak parah juga sebab fail-fail yang hilang itu adalah fail penting yang sepatutnya di hantar ke pejabat. 

Liku yang kedua adalah proses mendapatkan driver dan program untuk printer Samsung ML 2160 saya serta Canoscan LiDE 110. Nasib baik driver dan program sekarang semua boleh dimuat turun dari internet. Hanya perlukan connection yang laju sahaja. Di ofis saya, sementara cuti semester ini, internet sangat laju jadi proses memuat turun tidak ada masalah besar. 

Saya menggunakan wireless internet connection untuk Slimline saya. Hopefully tiada apa-apa masalah. So far so good. 

Slimline ini lebih kecil dari Optiplex. Berat Optiplex 7010 saya 6 kg sementara berat Slimline pula 4.4 kg. Saya guna wireless keyboard dan mouse Logitech untuk keselesaan menulis. Cuma monitor je ciput. Saya kena kumpul duit untuk beli monitor yang lebih besar. So far, saya puas hati dengan monitor ciput 17 inci ini kerana dia ada fungsi reduce blue light. Windows 10 pun ada. Tak kisah lah screen kuning, janji kepala tak pening.

Sedikit fakta mengenai Slimline yang saya ceduk dari website HP Malaysia.

Operating system
Windows 10 Home 64
Processor family
  • 7th Generation Intel® Core™ i5 processor
Processor
Intel® Core™ i5-7400T (2.4 GHz, up to 3 GHz with Intel® Turbo Boost Technology, 6 MB cache, 4 cores) 6, 7 
Chipset
Intel H270
 
Memory, standard
4 GB DDR4-2400 SDRAM (1 x 4 GB)

Memory Slots
2 DIMM
 
External drive bays
One occupied
Internal drive bays
One occupied
Internal drive
1 TB 7200 rpm SATA
Optical drive
DVD-Writer
Graphics
  • Integrated
  • Intel® HD Graphics 630
Ports
  • 2 USB 2.0
  • 3 USB 3.0
  • 1 USB 3.0 (Type-C™)
  • 1 audio in
  • 1 audio out
  • 1 microphone
  • 1 headphone/microphone combo
Video connectors
  • 1 VGA
  • 1 HDMI 1.4
Expansion slots
  • 2 M.2
Memory card device
3-in-1 memory card reader
Network interface
Integrated 10/100/1000 GbE LAN
Wireless
802.11b/g/n (1x1) and Bluetooth® 4.0 combo
 
Dimensions (W x D x H)
30.7 x 10 x 27.5 cm
Weight
4.4 kg

Di atas merupakan setup PC saya khusus untuk buat kerja-kerja di bilik ofis saya. Simple, affordable tapi cukup untuk buat kerja. Printer Samsung Laserjet ML2160 harga tak sampai RM 200 waktu saya beli. Toner dia lebih mahal dari harga printer. Sonic Gear Speaker sekali dengan Woofer harga pun tak sampai RM 200 waktu saya beli. Usianya rasanya sudah hampir 8 tahun atau lebih. TP Link modem saya beli dengan harga bawah RM 100. Usia yang ini rasanya 2 tahun kot dan yang akhir adalah scanner Canon. Saya banyak digitize paper material saya. Going paper less. 

Masa hari pertama guna Slimline, jiran sebelah bilik saya di ofis, Dr.Irwan masuk bilik saya nak tengok Slimline baru. Dia dah beli notebook skrin besar baru-baru ini. Dia cakap monitor 17 inci saya kecik. So, saya pun browse internet nak cari monitor besar. Harga semua luar kemampuan buat masa ini kerana duit banyak nak guna untuk benda-benda lain. Perancangan awal adalah untuk upgrade monitor hujung bulan hadapan dan saya dah set beberapa kriteria untuk monitor besar ni antaranya mestilah tak menyakitkan mata kalau guna lama-lama. Buka facebook nak check update kawan-kawan, ternampak pula sponsored post Topix Technology. Kedai komputer ni jual komputer used. Tengok lokasi, tempat yang saya selalu pergi. Terus saya wasap Tengku owner Topix Technology, tanya dia ada jual monitor used tak. Dipendekkan cerita, terus esoknya saya ke kedai dia dengan Kamarul Azwan. Macam-macam monitor ada. Sampai tergoda Kamarul Azwan nak beli macam-macam.

Akhirnya saya sambar monitor BenQ EW2440. Ini adalah monitor yang sudah discontinue kerana kalau kita tengok website BenQ, monitor ini dah discontinued. Masa mula-mula launch, harga agak keras. Kalau berdasarkan website ini dimana ada review berkenaan BenQ EW2440 ini,  hampir RM 1k juga harga nya. Tapi itu cerita awal tahun 2015 dulu. Sekarang monitor ni dah discontinue namun ianya masih boleh didapati di pasaran second hand. Yang ini pun saya beli second hand atau bahasa sedapnya, USED. Harga mampu milik, hampir sama harga dengan harga monitor 18 inci baru, tiga steng je. Tu pun kelam kabut duit dalam wallet ada tiga ketul je, terpaksa minjam dengan Kamarul Azwan sikit nak genapkan jadi tiga steng. Dengan saiz 24 inci serta ada HDMI input, ia boleh dikatakan value for money walaupun second hand. 

Harap-harap takde lah masalah. Monitor LCD lama saya yang bersaiz 17 inci pun okay je, cuma saiz kecil untuk penglihatan yang semakin tua ini. Lagipun BenQ ni dia ada blue light filtering. Selama ini kalau guna PC, kepala pening, kali ni nak try samada kepala akan pening atau tak. So far semua device saya telah di blue light filter kan. Smartphone saya ada blue light filter, Tab saya ada blue light filter dan kali ni monitor PC pun ada blue light filter. Windows 10 pun ada built in blue light filter.

Mudah-mudahan kerja akan lebih lancar dan cepat siap, terutama penulisan. Sekarang masih ada sikit-sikit yang saya install di Slimline, mengikut keperluan semasa. 







No comments:

Post a comment