Thursday, February 01, 2024

Raket Victor Jetspeed S10Q

 

Saya memang suka beriadah dan bersukan. Sebelum-sebelum ini memang saya bermain bolasepak sehinggalah saya kerap tercedera dan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh. Satu lagi aktiviti yang saya suka tetapi susah untuk saya buat ialah jogging. Tak dinafikan terbit rasa cemburu melihat mereka-mereka yang hebat berjogging. Teringin sebenarnya nak lari macam mereka. Ada yang dah tua-tua masih mampu masuk pertandingan larian-larian. Namun, jogging bukanlah kelebihan saya. Malah ketika aktif bermain bolasepak ketika zaman sekolah pun, kena jogging merupakan perkara yang paling saya tak suka.

Selain bolasepak, saya juga gemar bermain badminton, ping pong dan sepak takraw. Sukan ragbi pula pernah saya main dan mewakili sekolah, waktu tu tak ramai nak masuk ragbi sebab ianya sangat fizikal. Sepak takraw pula dah lama saya tinggalkan. Sebenarnya bukan susah sangat nak main pun, di taman perumahan saya pun ada court takraw dan kawan-kawan taman main kat situ. 

Yang saya masih aktif sekarang ni ialah badminton. Baru-baru ini saya ke satu kedai badminton Awesome Sport Resources (ASR). Tujuan utama ialah untuk ganti string reket Yonex saya. Bila dah sampai sana, jadi rambang mata pula melihat pelbagai jenis raket. Raket sedia ada iaitu Yonex Duora 55 yang saya gunakan sejak beberapa tahun kebelakangan ni dah jadi semakin ringan. Bukan kerana komposisi raket tu semakin hilang beratnya, tetapi kerana konsistensi bermain bersama rakan-rakan menyebabkan tangan semakin inginkan raket yang lebih berkuasa. 

Rakan-rakan yang memang dah main dengan saya sejak 2018 semakin ramai yang beralih ke tension string 27. Ada yang mencuba lebih, tetapi kembali ke 27 kerana tangan sakit. Saya masih maintain 23 dengan Duora 55. Dan hasilnya, setiap kali smash, ianya mudah diangkat lawan. Satu lagi raket saya berjenama Yone tanpa X, yang dibeli sekitar tahun 2012, jarang saya gunakan kerana ianya agak berat. Saya tak pasti samada ini imitation Yonex atau memang ianya jenama Yone tanpa huruf X. Yang saya pasti, rakan-rakan yang lebih hebat bermain badminton, apabila mencuba raket ini pasti akan kata raket Yone ini sedap. Sehingga sekarang jenama Yone tanpa X ini masih menjadi misteri buat saya. Kalau tengok di raket, ianya boleh hold tali sehingga tension 36. Tapi rasanya macam tak betul je. Tanya kedai pun mereka tak berani nak tarik tali hingga 36. 

So, saya stick pada my Yonex Duora 55 kuning saya sahaja. Maksimum recommended string tension ialah 25. Saya pun letak 25 tetapi bila dah kerap main 25 rasa macam dah tak berapa best. Saya nak try letak 27, tetapi kedai kata paling tinggi pun 26, kalau lebih takut ada efek tak elok pada raket. So saya ganti tali Yonex BG63 dan tarik 26, kemudian saya cari lagi satu raket untuk 27. Boleh juga claim pelepasan income tax dibawah peralatan sukan pada tahun 2024 ni.

 


Raket pilihan saya ialah Victor Jetspeed 10 warna 'tembikai'. Kalau tengok spesifikasi di laman web Victor, maximum tension ialah 27. Frame material pula ialah High Resilience Modulus Graphite + NANO FORTIFY. Shaft material diperbuat dari High ResilienceModulus Graphite + PYROFIL + Nano Resin + 6.8 SHAFT. Kalau nak tau lebih lanjut mengenai teknologi raket Victor ini boleh tengok di link 

https://www.victorsports.my/pages/racket-technology.

Harga raket ini boleh dilihat di website Victor Malaysia namun perlu diingatkan bahawa ianya adalah harga yang disyorkan oleh pengeluar. Saya dapat harga promosi yang lebih murah di kedai ASR (semestinya original) dan itu juga salah satu sebab saya pilih Victor Jetspeed 10. Nawaitu asal nak ambil Yonex Astrox Nextage, tetapi tawaran harga Jetspeed 10 lebih menarik.

Jika nak dibandingkan dengan Duora 55 saya, memang terasa sikit Jetspeed ini lebih berat, Duora 55 rasa ringan. Tetapi dari segi smash, terasa kuasa Jetspeed ini melebihi Duora 55. Dari segi kawalan dan speed, pada kali pertama dan kedua sesi badminton saya, agak sukar nak kawal Jetspeed berbanding Duora dimana mudah sikit untuk angkat smash rakan-rakan berbanding Jetspeed, namun setelah masuk sesi ke 3, saya semakin mudah untuk angkat smash. Cuma saya rasa Duora lebih mudah untuk angkat smash rakan jauh kebelakang berbanding Jetspeed yang lebih mudah angkat smash rakan ke net. 

Bermain di net nampak lebih senang Jetspeed dari segi kawalan berbanding Duora. Untuk baseline, pada awalnya seperti Jetspeed perlukan power lebih berbanding Duora, namun setelah sesi 3, tidak banyak beza antara kedua-dua raket. Mungkin tension yang bezanya hanya 1 diantara dua raket ini menyebabkan saya tidak dapat menilai dengan tepat.Walau apa pun raket yang diguna, ianya perlu disulami dengan teknik dan kekuatan yang mantap. Saya masih lagi kekurangan kedua-dua aspek ini. Ditambah pula dengan stamina yang semakin menurun selaras dengan usia, kadangkala kesilapan mudah dilakukan sama seperti menggunakan raket-raket sebelumnya. Namun, penggunaan raket yang lebih premium dapat dirasakan jika kita memang sentiasa bermain badminton secara mingguan, bukan sekali dua setahun.


No comments:

Post a Comment