Monday, February 12, 2024

Artificial Intelligence (AI)

 Dunia semakin maju. Selaras dengan majunya dunia, teknologi turut berkembang. Pelbagai teknologi telah dicipta, dimajukan dan digunakan oleh manusia. Antaranya teknologi-teknologi yang berada di sekeliling kita ialah seperti internet, smartphone, pembayaran tanpa tunai, teknologi wireless dan banyak lagi. 

Di celah-celah teknologi yang ada ini adalah teknologi AI ataupun Aritificial Intelligence. Kecerdasan Buatan, atau AI, merujuk kepada pembangunan sistem komputer yang boleh melaksanakan tugas yang biasanya memerlukan kecerdasan manusia. Dalam erti kata lain, AI melibatkan penciptaan mesin atau perisian yang boleh berfikir, belajar dan membuat keputusan dengan cara yang meniru kecerdasan manusia.

Terdapat dua jenis AI utama: Narrow AI dan General AI. Narrow AI, juga dikenali sebagai Weak AI, direka untuk melaksanakan tugas tertentu atau satu set tugas, seperti pengecaman imej, terjemahan bahasa atau bermain catur. General AI, sebaliknya, akan mempunyai keupayaan untuk memahami, belajar dan menggunakan pengetahuan merentasi pelbagai tugas - sama seperti cara manusia berfikir dan belajar.

Gambar yang di AI kan dari gambar lain


Aplikasi AI boleh ditemui dalam pelbagai aspek kehidupan seharian kita, seperti pembantu maya (seperti Siri atau Alexa), virtual assistant (seperti cadangan Netflix atau Amazon), dan kenderaan autonomi. Matlamat AI adalah untuk mencipta mesin yang boleh menyesuaikan, menambah baik dan melaksanakan tugas tanpa pengaturcaraan yang jelas, dan akhirnya meningkatkan kecekapan dan menyelesaikan masalah yang kompleks.

Kita tidak boleh lari dari AI dalam kehidupan kita. Saya sendiri apabila menggunakan internet atau Youtube, kerap kali juga akan disajikan dengan kandungan yang disyorkan dan kebanyakannya memang 'match' dengan apa yang ingin saya lihat. 

Dalam dunia penulisan juga kita ada beberapa AI tools yang dapat memudahkan penulis seperti Quillbot dan tidak dilupakan, AI chatbot yang akan menjawab sebarang persoalan yang kita lontarkan. Sejujurnya terdapat beberapa perenggan dalam entri ini yang saya tulis dengan bantuan AI chatbot.Selain dari itu, terdapat juga AI yang mampu menukarkan teks kepada gambar. Saya kerap juga menggunakan AI picture tools ini untuk mencipta gambar-gambar yang bersesuaian dengan apa yang ada dalam fikiran saya. Entri lepas di blog ini menggunakan gambar yang dicipta oleh AI. Untuk entri ini dan seterusnya, saya akan juga menggunakan AI untuk generate gambar. Gambar diatas asalnya adalah gambar dari FB rakan saya, gambar pemandangan. Saya tukarkan menggunakan AI. Sebenarnya gambar asal adalah jeti yang menghala ke satu struktur di laut. 

Apabila sudah terlalu banyak AI, timbul pula persoalan tentang kriteria untuk memilih apps atau software AI yang sesuai untuk kita guna, dan adakah manusia masih mampu berdiri atas kaki sendiri andai AI gagal diakses. Kebergantungan sepenuhnya kepada AI juga agak merisaukan kerana jika AI itu memberikan sesuatu yang salah, nescaya ia akan menyebabkan kehidupan kita kucar kacir.
No comments:

Post a Comment