Monday, June 07, 2021

MCO dan Tragedi Arus Elektrik Tinggi Masuk Rumah

 


Dan seperti yang diduga, negara ini kembali ke dalam PKP, namun ianya tidaklah seperti PKP fasa 1 tahun lepas. Namun, walaupun kecoh di media sosial tentang sektor-sektor yang dibenarkan beroperasi, saya mendapati jalanraya di kawasan saya lebih lengang dari biasa.

Saya tidak menyokong mahupun membantah apa juga langkah PKP kali ini, bagi saya setiap perkara mempunyai pro and cons. Namun saya lebih mengidamkan agar vaksinasi dipercepatkan. Ramai rakan-rakan saya dah mengeluh tak dapat vaksin lagi. Rakan-rakan yang frontliners semua dah dapat. Even though dah dapat vaksin still kena jaga sop, but it will enable our country to create herd community much more faster.

Serangan covid untuk kali ini menyaksikan orang-orang sekitar saya menjadi mangsa. Ibu bapa rakan-rakan juga tidak terkecuali. Ada yang meninggal dunia. Sesuatu yang saya tak alami pada tahun lepas. Tahun lepas saya cuma dengar kisah serangan covid terhadap orang-orang yang jauh sahaja, yang tak dikenali terutama yang viral di media sosial. 

Untuk kali ini, keluarga rakan-rakan, jiran-jiran, pendekata orang yang kita kenal. Ada kakak rakan dan parents rakan yang meninggal dunia akibat covid 19. Ada jiran yang dihantar ke pusat kuarantin.

Sebenarnya banyak juga orang-orang sekitar dan kenalan yang kena covid ni dari tempat kerja. Sebab itu kita kena faham kenapa orang marah di media sosial apabila banyak sektor yang mereka rasa tak perlu, tetap dibuka. Saya tidak dapat menafsirkan apa yang perlu apa yang tidak, kadangkala perkara yang saya rasa tak perlu itu rupanya perlu kerana ia merupakan rantaian kepada yang lebih perlu.

Pada hari pertama PKP, kawasan perumahan kami kena power surge. Arus elektrik berlebihan masuk ke setiap rumah di lorong saya. Ada kira-kira 10 rumah terlibat. Kejadian sekitar jam 11 pagi, tiba-tiba lampu-lampu malap. Kipas makin perlahan. Macam nak blackout. Then dia okay balik. Lepas tu dia jadi balik. Then dia okay balik, Lebih kurang macam tu kira-kira 2-3 minit, then suddenly kipas berpusing sangat laju dari biasa, makin laju makin laju. Ketika itu saya teringat kisah rakan-rakan yang pernah kena power surge ini. Simptom yang sama. 

Masa tu wife dan anak-anak ingatkan ada gangguan bekala elektrik which is literally true. Cuma gangguan kali ini lebih bahaya kerana arus elektrik yang masuk ke rumah melebihi paras normal.

Cepat-cepat saya jerit suruh anak-anak dan wife tutup segala peralatan letrik. Lampu, kipas, aircond semua kami tutup. Peti ais pun sama. TV saya yang baru baik selepas disambar petir pun saya offkan suis di socket belkin. Socket belkin tu bersambung dengan astro dan decoder cctv sekali, so once kita offkan semua akan off. PS4 anak pun saya offkan. Oven besar dan mixer roti memang dah dicabut plugnya. Aircond semua saya offkan terus di main wall plug.

Hanya modem wifi sahaja yang masih on sebab disambung dengan 1 lagi belkin power surge socket. Turut bersambung ialah printer. So kira-kira 30 saat after sempat saya offkan, terdengar letupan. Letupan dari rumah jiran-jiran dan terdengar orang menjerit. Bekalan dah terputus. Rumah kami dah tendang di DB. Termasuklah rumah saya. 

Orang pertama yang saya call ialah jiran lorong belakang saya iaitu Amilin. Dia memang pandai buat wiring. Saya tanya dia rumah dia terbabit tak, dia cakap tak. Dia kata ini mesti ada power surge pada kotak TNB lorong rumah saya.

Saya call TNB dan kira-kira 20 minit first TNB responder datang dan check. Memang sahih, cable neutral di box TNB lorong kami rosak. Staf TNB yang datang check tu beritahu saya yang dia dah laporkan kejadian ini dan minta saya dan jiran-jiran call TNB untuk claim kembali semua barang-barang elektrik yang rosak.

Kerosakan di rumah saya ialah microwave (tak sempat nak tutup) dan juga semua item yang bersambung dengan belkin saya yang saya tak tutup iaitu modem wifi TP LINK AX10 saya, BTU Unifi (nasib baik plug dia sahaja yang rosak) serta printer HP 5075 saya yang bersambung dengan belkin tetapi saya tak on kan pun. Mati-mati saya ingat Belkin ni boleh protect power surge, rupanya tak boleh. Mahal je lebih. Paling sedih adalah kitchen hood Firezzi. Yang ni memang tak sempat nak tutup. Yang ni item paling mahal, dekat 2k lebih. Fungsi untuk mengeluarkan asap memasak. So sekarang kalau masak memang bau teruk dan asap semua di dapur, siap masuk ke bilik.

Jiran-jiran ada yang rosak peti ais, extension wayar, lampu pecah dan macam-macam lagi. So kami call TNB untuk lapor kerosakan. Alhamdulillah, TNB dah ambil maklum kes kami dan repot sudah dibuka. Sekarang tengah tunggu staf TNB datang untuk assess kerosakan, which saya rasa lama lagi baru dia datang sebab tengah PKP. TNB memberi jaminan bahawa mereka akan membayar gantirugi, cuma berapa nilai gantirugi itu tidak diputuskan. Ianya bergantung pada penilaian pihak TNB.

Saya juga baru perasan kemudiannya bahawa salah satu kamera cctv saya juga rosak. Yang ini saya tak masukkan dalam laporan. Mungkin nanti bila penilai TNB datang, saya akan lapor terus pada dia. 

Sekarang yang pening ialah mana nak beli alat-alat elektrik yang rosak. Sudahlah hari pertama PKP, kedai elektronik semua tak buka. In the end saya order online sahaja, itupun selepas saya tanya seller samada mereka boleh hantar barang saya ataupun kena tunggu habis PKP. Sebab ada item yang saya perlu gunakan urgent seperti printer, modem wifi dan microwave. Microwave saya order online dari Samsung, printer order dari Shopee seller, modem Wifi saya beli kembali yang sama jenis iaitu AX10 which is saya dapat dengan harga lebih murah dari seller Ookas di Shopee. Website dia juga yang mengajar saya tentang Wifi 6 modem ini. Kitchen Hood je kena tunggu after PKP habis (tak mungkin 14 Jun, kebiasaanya bersambung hingga Julai). Ini kerana technician tak dapat datang kerana PKP. 

Saya bernasib baik kerana peti ais dan mesin basuh selamat. Aircond saya kesemuanya selamat. Alhamdulillah. Mungkin ada sedikit ujian di sini untuk saya sekeluarga. Adik saya sekeluarga ditimpa ujian yang lebih dahsyat dari saya apabila rumah beliau di Sabah musnah terbakar. Kejadian yang memusnahkan lebih 20 rumah itu berlaku tengah malam. Ketika saya call dia petang selepas kejadian, dia cakap 'Bang, spender aku pun takde'. Memang betul-betul sehelai sepinggang. Alhamdulillah adik beradik semua sumbang duit sorang sikit untuk cover kos dia sekeluarga. 

Kadang-kadang dugaan yang kita alami ini tak sehebat dugaan yang dialami orang lain. Bersyukur dengan apa yang ada. 

No comments:

Post a Comment