Monday, February 22, 2021

Resuming School : To or Not To





Pengumuman pembukaan sekolah baru-baru ini disambut dengan reaksi berbeza oleh orang ramai. Maklumlah pandemik covid 19 ini telah mengubah lanskap pendidikan negara. Bukan sahaja sekolah tetapi juga IPT. Saya sendiri terkesan dimana terpaksa ubah pelbagai kaedah pengajaran ke online classes. Students IPT masih okay lagi kerana mereka dah biasa dengan penggunaan laptop and mereka pun dah dewasa, cepat tangkap penggunaan aplikasi-aplikasi online classes ni. Cuma some of them juga terkesan dengan permasalahan online learning such as limited internet connectivity, hardware and also learning surrounding. Tapi mereka cepat adopt and adapt to situation.

Untuk sekolah pula, jika sekolah menengah mungkin ramai juga yang dah biasa dengan laptop dan internet. Namun bila sekolah rendah pun kena belajar online atau dipanggil pdpr, ia satu cabaran. Saya menjalankan Online classes bersama IPT students dan ia sangat lah berbeza dengan anak-anak saya  yang menjalani online class mereka. 

Anak bongsu saya yang darjah tiga mengharungi kelas online yang saya istilahkan sebagai 'meriah'. Dengan hiruk pikuk rakan-rakan dia yang semuanya on mic dan bercakap sehinggalah apabila mereka ingin memanggil cikgu, sampai menjerit dalam Google Meet. Memang macam dalam kelas di sekolah. Sangat beza dengan online class yang saya conduct. 

Online class yang saya conduct, sunyi, sometimes rasa macam saya bercakap berseorangan. Actually dalam dunia sebenar pun sama, but we have our students in front of us, and sometimes bila kita buat jokes or ask them to discuss, keadaan akan jadi agak riuh, which saya istilahkan sebagai riuh yang terkawal. Selepas beberapa kali mengharungi online class, guru-guru anak saya dah semakin bijak untuk mengawal keadaan. But the first few classes tu memang saya pun ketawa tengok gelagat budak-budak kecik ni. Memang pening kepala cikgu. 

For my kids, I do see some of advantages in their online learning journey. First of all, mereka semakin pandai guna laptop. Kanak-kanak gen sekarang mahir guna touch screen sahaja, which is tablet and smartphones. Bila suruh operate laptop, di sentuhnya skrin seolah-olah boleh touch (mine is not touch enabled, still mouse oriented).

After few classes and work being done in google classroom, mereka dah mahir upload and download files from their teachers. Pegang mouse pun tak kekok. Luckily saya tak jual my Macbook Air mid 2013 (which I gave my wife after buying my new MBA 2020) and also my Fujitsu Laptop (yang ni tebal zaman dinosaur, bought it around 2011 or 2012). I even changed my Fujitsu to SSD, kalau guna the old HDD, memang merangkak la nak open Windows 10. Lagipun saya dah standby backup with their phones and yang bongsu masih simpan tablet lama dia even though dah ada henfon Oppo (free with my Celcom changed of package). Saya juga standby with my tab yang saya guna untuk membaca just in case kalau jadi apa-apa dengan those laptops.

And luckily I still have my HP Color Printer cuma drawback dia ialah susah nak cari ink 680. Few of the stationaries near my house habis stok. I managed to find one at a computer shop. The guy told me semalam order 20 ink 680, hari ni tinggal 2 je. Memang laris betul ink HP 680 ni. Nak beli online takut lambat sampai.

I do know parents yang struggle to provide their kids with all the equipments for online classes. Yang anak ramai dan pengajian kelas serentak, memang bermasalah. Not only dari segi hardware but also dari segi connection internet. Then there is this unsuitable environment for learning. 

Like I said, I am lucky enough boleh provide my kids with enough hardware and also my Unifi is stable and fast. Cuma suitable environment for both my kids je agak subjektif because mereka berkongsi meja dan bilik. Masing-masing berlonggok dalam satu bilik sebab bilik ada aircond. So far mereka happy lagi, saya je kurang happy sebab meja satu kerusi pun satu. Sorang online di meja study sorang lagi di meja jepun tanpa kerusi, duduk atas lantai. Yang duduk meja study pun guna kerusi meja makan je. Bila saya tanya mereka, okay je diorang janji duduk dalam aircond. Kita sebagai bapak ni la rasa tak sedap sebab tak dapat bagi anak suitable conditions nak belajar.

As in resuming school, it's hard to voice out whether I agree or disagree. Frankly speaking, saya 50/50. And saya juga dalam keadaan 50/50 whether sekolah akan maintain buka atau tutup apabila wujud kluster-kluster sekolah. Some of my friends yang jadi cikgu agak keberatan dengan cadangan buka sekolah, bukan sebab mereka dah selesa kerja dari rumah but mereka baru nak merasa kemanisan online class yang kami di IPT dah rasa since last year. They also know it is difficult to maintain SOP terutama pada budak sekolah rendah. This is what they've told me.

If you ask me, both ada kebaikan dan keburukan. Dan dalam usaha menyambut terma new normal, I'd would love to conduct my classes as hybrid as possible. Few classes face to face including test, practical and exams, or presentations. Let's say this week class face to face, next week online classes, then face to face. Alternate mode of delivery. Or perhaps 30% face to face and 70% online classes. 

Untuk buat di sekolah agak sukar sebab some parents both are working, so anak-anak kecik nak tinggal mana. I do know some of the parents yang anak-anak ada 5-6 orang and both of them are working. Anak-anak semua sekolah. Diorang ni memang antara pengeluar statement menyokong buka sekolah di facebook Menteri Pelajaran. 

Apa-apapun now I need to fork out some money to buy clothes and shoes for my kids untuk naik sekolah. Luckily tak perlu banyak sangat because pakaian masih boleh muat. Cuma si Kakak kaki dah panjang, kasut dah ngam-ngam so jalan kaki sakit. Tadi pun dah beli kasut jalan Slazenger di Sports Direct. Terbang RM 8x. Budak tengah membesar.


No comments:

Post a comment