Sunday, January 31, 2021

Another year of Online Learning?

 

Image by Free-Photos from Pixabay

Pada hari ini, hampir setahun saya ber ODL bersama my students. I remember last year we had couple of weeks face to face classes. At that time, it was just a routine class. First class, introduction to subject, assignments explanations, introduce yourself. Say something nice about yourself, your hometown bla bla bla. And then it was the Q&A session, students asking me about myself, subject, assignments. 

Same old routine but enjoyable. Get to know them. Now, it seems quite a distance memory. Saya masih ke ofis untuk menyiapkan kerja as pentadbir akademik walaupun not daily. And this time round, my ofis sangat sunyi. Tiada kelibat students hanging around doing their daily routine. Even my colleagues pun dah susah nak nampak. Most of them WFH. Kalau ada yang datang nak ambil dokument etc, masa tak sama. So tak berjumpalah juga. 

Menyaksikan anak-anak saya online learning dengan guru mereka sebenarnya memberikan kesyukuran pada saya. Kenapa saya bersyukur? Sebab berbeza cara untuk conduct online classes dengan para guru. Kami sama-sama guna Google Meet. Audience saya adalah orang yang dah dewasa dan memahami apa itu online class serta tatacara online class. Anak-anak saya yang sekolah rendah pula, online class mereka riuh. Masa awal-awal, budak-budak ni semua on mic ramai-ramai dan bersembang dalam Meet. Yang menjerit panggil cikgu macam dalam kelas fizikal pun ada. Sakit telinga dengar suara nyaring budak-budak ni. 

Ada yang bila cikgu panggil untuk jawab soalan, terus left Google Meet. Ada yang mute cikgu sendiri. Ada yang chat merepek dalam Meet. Pendek kata macam-macam ragam lah, yang memang tak akan saya jumpa dalam Meet bersama student IPT. Satu cabaran yang bagi saya, sukar saya nak handle. That's why saya tabik cikgu-cikgu ni. Kalau sekolah menengah pula, seorang rakan guru SPM memberitahu saya bahawa setiap kali dia cuba adakan session kelas online, adalah 2 orang student dia yang masuk. Yang lain ada pelbagai alasan, kerja, internet tiada, tiada device.

Saya sudah melalui perkara ini pada awal-awal ODL. Dalam satu kelas, akan ada 2-3 orang yang tidak dapat hadiri ODL ini kerana pelbagai faktor. Saya tidak suka menggunakan perkataan alasan kerana ia seolah-olah menyatakan bahawa students tersebut cuba menipu. Ini kerana setelah siasatan dibuat, memang genuine permasalahan mereka ini. Antara faktor-faktor yang saya dengar adalah internet lemah, internet habis dan device yang digunakan bermasalah.

I do admit their problems are genuine. Ada student epjj saya terpaksa drive kenderaan mereka ke pekan terdekat untuk hadiri kelas online. Bila on camera nampak dia dalam kereta sambil pakai Mask. Ini zaman PKP awal-awal dahulu. Ada juga yang duduk bawah pokok depan rumah. Tak kurang juga yang menelefon saya selepas kelas memberitahu laptop rosak dan mengambil masa nak repair. Lagi pula masa tu kedai komputer pun kena tutup. Handphone pula dalam keadaan azab. 

This year, nampak kondisi bertambah baik. Mungkin mereka dah berpengalaman conducting online classes last year. Even saya dan rakan-rakan pun dah semakin cekap untuk mengatasi masalah students hadiri online classes tapi tak duduk depan laptop/handphone. Most students yang saya tanya pun dah pandai on hotspot phone pada laptop mereka. Mereka juga dah start guna unlimited line. Walaupun still ada yang mempunyai masalah internet, tapi kami juga dah pandai guna multiple platform.

Tak dinafikan, after this it is much more easier for us to blend our learning. My place ada our own forum, which seems to be much more stabile than last semester/year. Our work attendance pun guna online sekarang. I think this pandemic had brought also some positive things.

Antaranya meeting and online classes. We learn on using various online platforms such as Google Meet, Cisco Webex, MS Teams and Zoom. For me, our workplace subscribe Google and Webex, so most of our work is using both two. MS Teams is being used by my work attachment organization while ZOOM pula kalau kami ada event dengan pihak luar negara especially from USA, UK or South Korea. They seems to enjoy using Zoom. 

For me, 85% of my online activities uses Google Meet as most of my contacts have it in their phone/tab/pc. 12% lagi guna Webex especially kalau melibatkan meeting dengan unit lain dalam organisasi saya. While the rest percentage goes to MS Teams and Zoom. 

You can see each pro and cons from the internet. Cuba try link ni tengok apa yang dia tulis. As for me, saya cuba compare ikut pengalaman saya, using it with my MBA 2020 Intel version. For me, the best is MS Teams. Saya baru guna 2-3 kali. Nampak video dan audio dia sangat clear. But maybe participants ada 3 orang je kot. And all of us do have a very good internet connection. But accroding to the host, dia dah try various platforms and MS Team yang paling kurang sedut data. This is what he says lah. Second is Cisco Webex. Kipas MBA saya tak berbunyi sepanjang meeting yang kadangkala mengambil masa hingga 2 jam lebih. Tapi Cisco ni saya tak berapa familiar sangat layout button dia. Lagipun saya tak pernah lagi jadi host, just participant sahaja.

Google Meet pula, kipas MBA saya sering berbunyi selepas 30 minit ke atas. Tapi susah juga nak kondem Google Meet ni sebab saya selalu jadi host dan participants saya biasanya antara 10 hingga 30 orang. Dan saya perasan kalau saya bercakap sambil on video plus background, kipas akan berbunyi. Saya tak ingat samada Zoom atau Webex yang tak support MBA saya untuk blur background. Tak cukup power katanya. Sedih saya, beli dekat 4k harga, tapi dikata tak cukup power. Redho je lah. 

So in the end, even Google Meet bukanlah yang terbaik, tapi sebab ramai yang ada account Google dan saya pun dah terbiasa guna layout dia, tetap juga menjadi pilihan. Lagipun organisasi saya ada subscribe Google, so kita layankan sahaja guna Google Meet. Microsoft pun organisasi saya ada subscribe tapi tak ramai pula yang on MS Teams ni. Webex eventhough organisasi saya ada subscribe tapi untuk mendapatkan privilege user especially nak create meeting, saya kena lalui beberapa prosedur untuk memohon ke unit ICT, so malas nak lalui proses tu. Lagipun some students complain leceh nak on webex guna android phone mereka sebab terpaksa download apps. Yang ni saya tak pastilah sebab selalu kalau meeting guna webex, saya on dari MBA saya. Boleh je guna browser tapi saya dah download apps dia siap-siap. Tak silap saya kalau guna browser pun dia akan downloadkan apps dari browser tu. Tak ingat sebab ini cerita tahun lepas.

So back to positive things yang pandemic ni dah create for us, kita tiba-tiba aware dan guna terus pelbagai online tools untuk online learning. From meeting platforms into accessories, such as headphone, external webcam, cloud storage, drawing board and others. Kita bukan sahaja didedahkan dengan benda-benda ni tapi terus guna on the spot. Learning using it through experience, bak kata orang putih. 

Ada banyak lagi positive things yang boleh kita ambik but I do see that we still need to have some face to face classes. Maybe ia boleh dikurangkan hingga separuh dari sekarang, and the rest is online. Classes that have lab sessions or hands-on session perlu face to face. In fact I still like the old concept of having final test physically in class.

Tapi yang pasti, ODL ni sangat banyak menjimatkan kertas, tapi menaikkan bil elektrik. So for now, my prediction is I will be saving more paper this year because the soonest we will be back to normal is maybe on September 2021. Itupun face to face classes maybe dikurangkan. 



No comments:

Post a comment