Thursday, December 17, 2020

Big Sur Dan Macbook Air 2020



Apple telah mengeluarkan MacOS yang baru untuk semua komputernya iaitu Big Sur. Sebelum ini Apple menggunakan MacOS Catalina. Melihat dari perspektif diri saya, saya mula menggunakan MacOS ini sejak dari zaman Maverick. Ketika saya beli Macbook Air pertama saya, ia datang dengan Maverick namun sedang mengalami peralihan ke Yosemite. 

Ketika itu baru berjinak dengan Macbook from Windows-based computers so the fear of upgrading ni masih ada. Maklumlah upgrade Windows masa tu datang dengan pelbagai masalah before, during and after. So kita pun jadi takut nak upgrade MacOS, just in case jadi macam Windows. Sudah lah baru beli masa tu. 

In the end gamble sendiri upgrade Maverick to Yosemite. Upgrade sendiri guna Unifi di rumah. The experience was wonderful, much more easier than upgrading Android. Al maklumlah Macbook pun masa tu kosong lagi sebab baru. 

So here I was, going through every single major update for my MBA from Maverick, Yosemite until Catalina. Ada yang rasa slow sikit MBA after update, ada yang tak rasa apa-apa perubahan but for sure, each new update tidak menyebabkan my MBA bertambah laju. Ketika di Catalina, saya beli MBA 2020 and my former MBA diberi pada wife. Now my kids guna untuk online classes mereka. 

So when I was using my MBA 2020, they introduce to Big Sur. Mula-mula macam reluctant juga nak guna because saya baru tak sampai a year guna MBA 2020 and Catalina still feels okay to me. But being someone yang selalu curious tentang new software or OS, I finally decided to go Big on Sur. 

The installation was as usual, smooth as butter. Masa ni my MBA 2020 dah pack dengan lot's of stuffs, tak macam my former MBA yang memang tak banyak data dalam tu. My MBA 2020 ni memang kena lanyak because of WFH Covid thing. So, it can be said as a fully utilized laptop.

And what can I say about Big Sur is it is still the same with Catalina (from my observation), the speed is almost identical, susah nak beza siapa yang slow sikit siapa yang laju sikit. But the icons yang ada sudah berubah. Cosmetically nampak beza. 

Maybe I am using a new model, itu yang tak nampak berubah. Few months after my MBA 2020 purchase, Apple release its M1 processor. Mine is the Intel one. But for sure, MacOS major upgrades are still smooth as butter. 

No comments:

Post a comment