Monday, January 19, 2015

35 mm Night Photography Handheld

Lama sebenarnya tak menembak malam hari menggunakan 35mm f 1.8. Salah satu lensa dan kondisi waktu dan keadaan yang mencabar untuk dapatkan gambar yang sharp dan tiada light glare. Sangat susah. Dari 100 tembakan cuma 30 je yang layak di touch up sedikit. Dari yang layak di touch up, cuma 5 je yang saya rasa cukup sharp. Bila dah lama tak menembak, setting pun lupa, samada nak guna ISO 800 atau lebih, WB macam mana, matrix macam mana. Kalau semua Auto tak cun. Lagi-lagi guna handheld, tanpa tripod atau monopod.

Seksa nak dapatkan tulisan Setia City tu muncul. Asyik tenggelam dalam cahaya je. Banyak shot kat sini. Ini je yg terbaik dapat.

Reduced noise. WB auto, Warna putih jadi kekuningan hasil cahaya lampu jalan.
Kena selalu menembak balik baru la dapat rentak. Last saya menembak outdoor rasanya beberapa bulan lepas. Ada perancangan untuk beli SDHC baru kerana saya baru perasan bahawa saya punya adalah class 6, bukan class 10. Lensa pun berabuk. Kena bersihkan filter dia dan kena cari filter untuk telephoto saya.

No comments:

Post a comment