Saturday, December 21, 2013

Satu Petang Di GM Klang
Bangunan Baru GM Klang (kredit pada laman web rasmi GM Klang)
Entri yang fresh dan ditulis pada malam Sabtu 21 Disember 2013 selepas Isyak. Waktu ini hujan lebat di luar rumah. Kaki pula masih letih kerana berjalan-jalan di GM Klang. Kami sebenarnya telah beberapa kali ke GM Klang yang lama (terletak bersebelahan GM Klang yang baru). Hari ini pula kami ke buat pertama kalinya ke GM Klang yang baru. Boleh check detail mengenai GM di sini.

Perjalanan dari rumah saya memakan masa kira-kira 20 minit namun kami mengambil masa hampir sejam kerana singgah di dua stesyen minyak iaitu Petronas (untuk beli jajan si Kakak dan Adik) dan Petron untuk saya keluarkan duit kerana stesyen Petronas yang pertama saya singgah mempunyai mesin ATM yang down. Sebenarnya tidak perlu saya singgah di stesyen minyak untuk keluarkan duit kerana di GM Klang terdapat dua mesin ATM RHB dan satu mesin ATM MEPS.

Kami melalui lebuhraya KESAS menghala ke Pulau Indah dan exit di Bandar Botani. Ada terpampang signboard besar GM Klang di situ. Tempat meletak kenderaan disediakan di dalam kompleks GM terbabit tapi saya lebih selesa meletakkan kenderaan di kawasan rumah kedai bersebelahan kerana jaraknya tidak jauh. Nasib baik tak hujan.Adik berdiri sepanjang perjalanan ke GM KlangMemasuki kompleks baru GM, saya mendapati bahawa susunan lebih teratur dan keadaan nyaman dengan aircond. Seperti kompleks membeli belah yang lain, GM juga mempamerkan keadaan dan keselesaan yang sama. Pelbagai barangan boleh diperolehi di sini seperti pakaian, peralatan, mainan, barang-barang elektronik, mobile phone and accessories dan PC.

Lokasi ground floor pula menempatkan kedai-kedai makan seperti Ayam Penyet, Foodcourt, Kopitiam, Marry Brown. Saya kira ada lebih dari 8 kedai makan di ground floor GM.

Suasana GM Klang pada petang Sabtu

Pada saya, GM menempatkan barang-barang harga patut yang kebanyakannya saya duga diimport dari negara-negara seperti China, Vietnam dan lain-lain. Ada juga barang-barang yang tidak saya jumpa di tempat lain.

Ada eskalator. Lif pun ada.


Papan tanda susunan kedai mengikut kategori


Minion pun ada dijual.

Nak beli mesin popcorn pun boleh
Last sekali, dah letih berjalan, kami minum petang di sebuah kopitiam di ground floor kompleks GM.
Saya makan nasi lemak biasa dan teh 3 layer, Kakak dan Adik makan Fries dan Orange Plum Juice (fresh oren letak asam boi) dan Mummy makan kuey tiau dan sirap, pau kaya pun ada.

Kopitiam tempat kami makan. 


Kakak bergaya dalam perjalanan pulangNo comments:

Post a Comment