Monday, October 02, 2023

Laos dan Padang

 

Ai generated imageSeperti diduga, tugas dan amanah yang diberikan pada saya ini menyebabkan saya gagal untuk update blog ini. Lebih-lebih lagi apabila saya perlu menyelesaikan pelbagai perkara dan ianya berada dalam mode 'urgent'. Kadangkala idea untuk menulis itu ada, namun untuk menterjemahkan dalam bentuk yang boleh dibaca, memerlukan waktu terluang. Waktu terluang ini lah yang sukar dicari.

Dalam masa 2-3 bulan ini, saya telah 2 kali ke luar negara atas urusan kerja. Yang pertama dari 12 hingga 16 Julai 2023 ke Vientiane, Laos dan yang kedua pada 21 hingga 25 September 2023 ke Padang, Indonesia. Yang kedua ini lebih mencabar kerana saya perlu melakukan pelbagai perkara dalam masa kurang 1 bulan setelah arahan kerja dikeluarkan. Namun ianya merupakan satu pengalaman baru, bukan sahaja kepada saya, tetapi kepada orang-orang yang menguruskan segala dokumentasi dan urusan kewangan saya. 

Saya ke Laos dibawah pihak AUSC, KPT dimana ianya semua diuruskan oleh pihak mereka sementara ke Padang, Indonesia pula di bawah tempat kerja saya dan saya yang perlu uruskan kebanyakan perkara termasuk tiket dan sebagainya. Kedua-duanya memberi pengalaman yang unik kepada saya. Di Laos, saya menaiki MAS ke Bangkok dan menyambung perjalanan ke Vientiane menaiki Laos Airlines sementara untuk ke Padang, saya menaiki Air Asia. Tidak banyak direct flight ke Padang. 

Untuk ke Laos, saya mengambil masa 7 jam perjalanan, termasuk 4 jam transit di Sivanabhumi Airport, Bangkok. Ini tak termasuk sampai ke KLIA 4 jam awal. Ke Padang, hanya 1 jam perjalanan tidak termasuk sampai ke KLIA 4 jam awal. 

Saya akan menceritakan pengalaman di sana di dalam entri yang lain. 


No comments:

Post a Comment