Thursday, February 28, 2019

Februari 2019 Bulan Kecederaan


Ini bukan kali pertama saya mengalami kecederaan ketika bersukan ataupun terjatuh. Tangan saya sering terseliuh di pergelangan tangan samada terjatuh ataupun bersukan. Kali ini otot betis kanan saya pula koyak. Walaupun koyaknya tidak seteruk kecederaan kali pertama di betis kiri pada tahun 2012, namun kali ini saya rasa lebih azab. Ini kerana ia koyak 3 kali di tempat yang sama dalam masa tidak sampai sebulan.

Kali pertama ianya koyak adalah pada perlawanan bolasepak mewakili tempat kerja saya pada 29 Januari 2019. Terpaksa diusung keluar padang. Ketika saya turn, betis kanan saya bergegar seperti digoncang dengan tangan. Saya terus berhenti kerana sedar otot saya mungkin koyak atau sekurang-kurangnya stretch. Bahasa perubatannya ialah muslce sprain. Walaupun saya tau koyaknya tidak serius kerana ketika muscle betis kiri saya koyak pada 2012, saya merasa seperti dipukul dengan reket badminton dengan kuat. Kali ini ia cuma seperti digegarkan dengan tangan sahaja. 

Nak jadi cerita, selepas muslce saya sprain, waktu itu lah pula bola dihantar pada saya. Dapat juga saya pass kembali sebelum saya menjatuhkan diri. Pengadil datang bertanya permasalahan saya dan saya mengatakan bahawa muscle betis saya koyak. Saya diusung keluar padang. Physio pasukan kami membuat assessment awal. Hasil assessment beliau mengatakan bahawa otot saya tidak koyak, mungkin fiber ada sedikit koyak dan tegang. Rawatan awal diberi.

Malam itu saya tidur dan alhamdulillah tiada rasa sakit ketara pada betis. Cuma ia terasa tegang ketika berjalan dan apabila diregangkan kaki akan rasa sakit. Tahun 2012 sewaktu muslce betis kiri saya koyak, saya merasa sakit cramp yang tidak kesudahan ketika tidur pada malam hari. Mungkin kali ini saya meletakkan ais pada muslce yang sprain menyebabkan tiada kesakitan. Dulu tak gerak kaki pun sakit. 2012, muslce saya koyak gred kedua. Sebulan MC. Ini disahkan oleh pakar dari KPJ.

Namun kecederaan kali ini merisaukan saya kerana saya akan ke Mekah pada 7 Februari. Memang I was rushing to get at least 80% recovery. Dua kali mengunjungi physio di perubatan swasta namun masih gagal mengembalikan pergerakan kaki seperti asal atau sekurang-kurangnya berjalan tanpa tongkat. Solat memang tak boleh duduk. 

In the end, bertongkatlah saya ke Tanah Suci Mekah. Ketika hari pertama di Mekah, kaki saya dipijak pula oleh Pak Arab di eskelator Safwa Tower. Menjerit saya. Makin bengkak kaki saya. Rasa tegang sangat otot saya ketika dipijak. What happened during my Umrah akan diceritakan di entri yang lain. Ketika mahu pulang ke Malaysia, saya sudah boleh berjalan tanpa tongkat. Di airport Jeddah pun jalan semakin laju. Sehingga tiba di KLIA pun jalan laju. Tongkat tu dah jadi memori.

First day di Malaysia 18 Februari, saya selsema teruk sehingga hidung berdarah. Sebenarnya di Madinah pun dah macam tu. Cuaca sejuk di sana. Pada 19 Februari saya ke klinik berjumpa dengan doktor. Dia tersenyum sebab tengok kaki saya dah okay. Cuma ada sedikit jalan berdengkut katanya. 

20 Februari, saya ingin start motosikal saya. Sepatutnya guna starter tapi saya biasanya pagi-pagi memang saya guna kickstart. Kaki pun dah 80-90% elok. Saya jangkakan hujung minggu ni dah boleh start cycling slow slow. 

Sekali saya start moto, tendang kickstart, meletup kembali otot betis kanan saya. Terasa bergegar dari ankle hingga belakang lutut. Terus terduduk saya. Termenung memikirkan kesilapan besar saya. Kemudian saya masuk ke rumah dan letak ais. Masa tu kaki dah bengkak. Otot saya macam ada bengkak seperti batu keras. Dah kembali bertongkat. Memang sedih rasanya. Saya rasa kali ini lebih teruk kecederaannya tapi saya tak ke klinik. Guna ubat otot yang sedia ada. Kalau ke klinik ni mau lama juga MC. Kerja dah la banyak. So bertongkatlah saya kembali. Sekarang dah hari ke 8. Dah mula tak bertongkat cuma jalan masih dengkut cuma dah semakin laju. Tapi nak duduk solat masih sakit. Dah hampir sebulan tak dapat solat dengan sempurna.

Inilah bulan kecederaan saya. Di bulan ini juga saya berpeluang menjadi Tetamu Allah dan Rasulallah. Berpeluang hadir di Raudhah. Berpeluang bersolat di hadapan Kaabah. Walaupun dalam keadaan bertongkat. Semua itu ada hikmahnya, dan saya masih belum jumpa lagi, cuma saya yakin ia pasti hadir. 


No comments:

Post a comment