Saturday, July 25, 2015

A Visit to Mitsui


Tengahari tadi saya,wife dan anak-anak ke Mitsui Outlet di KLIA Sepang. Lokasinya ialah kira-kira beberapa kilometer sahaja sebelum KLIA dan KLIA2. Kedudukan yang berhampiran dengan kedua-dua KLIA ini meriangkan hati anak-anak saya kerana mereka seronok tengok kapalterbang terbang rendah.

Sebenarnya sebelum Ramadan lagi hajat nak ke Mitsui tetapi masa tidak mengizinkan dan minggu ini masih dalam mood cuti Hari Raya selepas turun dari holiday raya di Genting, barulah kami ke Mitsui. Berbekalkan kisah-kisah dari rakan-rakan tentang Mitsui seperti kedai tak banyak buka lagi, parking tak bagus, orang ramai sangat, saya gamble ke Mitsui. Lagipun, kalau orang ramai sangat, saya plan nak terus ke KLIA2 melihat-lihat shopping complex disitu. 

Apabila kami sampai di Mitsui yang berlokasi berhampiran masjid KLIA, saya dapati masih banyak lagi parking. Orang pun tidak terlalu ramai di Mitsui dan pada pandangan saya, 75% kedai sudah dibuka. Antara yang masih dalam rennovation untuk dibuka ialah Camel Active. Antara yang saya tinjau ialah kedai perfume dan sudah tentunya outlet seperti Puma, Nike, Adidas, New Balance, Timberland, Hush Puppies, Clark dan banyak lagi.

Hasil tinjauan saya mendapati bahawa :-

1. Perfume CH 212 VIP yang saya baru beli minggu lepas di sebuah pusat membeli belah dengan harga RM 214, di Mitsui harganya RM 160.

2. Beberapa perfume 50ml seperti CH, Bvlgari dan beberapa jenama lagi boleh didapati dengan harga bawah RM 150. 

3. Hush Puppies, kasut open shoes, saya tinjau di sebuah pusat membeli belah, seminggu sebelum hari raya, harganya rata-rata RM 3xx. Di Mitsui, selepas diskaun, harganya RM 139.

4. Saya beli kasut Nike untuk wife saya, harganya bawah RM100 iaitu Rm 80. Harga sebenar katanya RM 200.

5. Banyak juga pilihan barang-barang di Mitsui, itupun kalau kita tidak cerewet memilih. Tidak semua perfume ada di Mitsui, saya difahamkan bahawa ia bergantung pada stok yang sampai. Stok berubah-ubah. Barang-barang lain juga begitu, bagi saya yang tidak berapa cerewet ini, no problem. Browse sahaja apa yang ada, itupun sudah cukup banyak untuk dipilih.

6. Seorang rakan yang kerap ke Mitsui memberitahu bahawa harga boleh berubah-ubah. Yang ini saya tidak pasti kebenarannya kerana ini kali pertama saya ke Mitsui.

7. Parking luas. Ketika saya sampai tadi, masih banyak tempat parking yang kosong.

8. Ketika saya sampai di kedai Nike pada tengahari, kami bebas keluar masuk. Pada sebelah petangnya apabila kami ingin masuk kembali ke kedai tersebut untuk membeli kasut, terpaksa beratur panjang, hanya dibenarkan sejumlah customer yang berada di dalam kedai pada sesuatu masa.

9. Terdapat customer yang membeli beberapa pasang kasut Nike sekaligus, mungkin untuk dijual kembali atau memang gemarkan kasut Nike.

10.  Membeli backpack di kedai Adidas, ada kira-kira 6-7 pilihan beg, agak lama saya di sini kerana memikirkan yang beg yang cantik, size kecil, yang size besar dan cantik, warna cerah pula dan tiada tempat simpanan laptop. Akhirnya saya beli beg adidas F50 warna hitam.

11. Beg adidas yang saya beli, setelah saya check di internet, harga jualan ialah RM 229 di luar negara (setelah diconvert ke RM). Di Mitsui, saya beli dengan harga RM 160, harga asal RM 220.

12. Mesin parking tak banyak, saya parking di satu lokasi berhadapan dengan pintu masuk Mitsui (Mitsui ada beberapa pintu masuk), tak banyak kenderaan di sini dan saya sangka saya dapat tempat yang bagus, rupanya terpaksa berjalan jauh untuk bayar tiket parking di mesin.

13. Foodcourt harga ssperti di kopitiam, a bit expensive but its okay. Belikan anak dara saya fish and chips, harga RM 18. Fast food kegemaran anak-anak saya iaitu KFC dan McD tiada di Mitsui.

14. Kalau berkenan dengan satu kasut tu, nasib-nasib lah kalau ada size. Warna kasut pun tidak banyak pilihan. 

15. First time di Mitsui saya diperkenalkan dengan kasut Skechers. Size saya memang banyak di Skechers. Bakal saya kunjungi lagi untuk pembelian kasut akan datang. Kasut Skechers dari USA ini amat sesuai dengan jiwa saya kerana di outlet ini ada simpan stok size besar, ringan dan lembut serta sesetengah kasut yang tapaknya akan adjust sendiri mengikut kesesuaian tapak kaki kita, cuma harga Skechers sedikit mahal, namun Clark lebih mahal lagi dan kedua-dua jenama ini sudah pun dijual di Mitsui dengan harga DISKAUN.

16. Parking 1 jam Rm2. Tiket parking saya berharga RM 12 sebab saya spent 6 hours di Mitsui.

17. Surau disediakan.

18. I will be back kalau duit poket kembali cukup.

 
Hasil dari Mitsui

 

CH Men Sport, woody type of perfume, badan berbau kayu yang harum. Harga asal katanya RM 2xx, di Mitsui harganya RM 80. Terus saya beli buat stok perfume. Kasut Nike untuk wife, harga asal katanya RM 2xx, harga di Mitsui Rm 8x dan beg adidas F50, harga asal RM 220, harga Mitsui RM 160.  Memang tujuan asal nak beli backpack sebab backpack yang sediada dah putus tali (imitation Swiss Army), backpack F50 dipilih sebab ada compartment letak laptop, besar, zip pun smooth dan mantap serta nampak seperti waterproof, senang kalau hujan masa naik motor, tak lah basah laptop. Beg ni yang buat poket rabak sebab budget beg RM 150, nak beli beg Camel Active sampai 2-3 ratus tak mampu, lagipun Camel Active Outlet masih belum dibuka di Mitsui.

 
Budak-budak seronok main di Mitsui

Apa-apa pun, perkara yang paling wajib setelah ke Mitsui ini ialah, poket rabak. Apabila poket rabak, kena lah bekerja keras kembali untuk menjahit poket tersebut.


No comments:

Post a comment